Vyvážená vegan strava: Základom je týchto 5 skupín potravín
Zostaviť správne vegánsku stravu je občas oriešok, pretože musí byť dostatočne vyvážená a poskytovať vám všetky potrebné výživné látky, ktoré vaše telo potrebuje. Ak je váš veganský jedálniček správne vyvážený, tak táto strava je zdravá, plnohodnotná a vhodná pre každého nezávisle na jeho veku či iných okolnostiach.
Veganská strava nemusí znamenať zdravá
Mýtusom je, že veganská alebo vegetariánská strava = zdravá. Ako všade inde aj tu platí, že je potrebné zvoliť si správne produkty podľa ich nutričných hodnôt, pretože nie všetky rastlinné potraviny sú zdraviu prospešné. Vaša strava by nemala prevažne pozostávať z rastlinných olejov, cukru či výrobkov z bielej múky.
Ak sa rozhodnete začať s veganským stravovaním bude to mať pre vás množstvo zdravotných výhod, ako je prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, cukrovkou druhého typu, zníženie rizika výskytu rakoviny, zníženie vysokého krvného tlaku a cholesterolu ako aj nižší výskyt rizika obezity.
Váš jedálniček musí byť dostatočne vyvážený
Zároveň je potrebné pri veganskej strave dbať na to, aby ste v dostatočnej miere nahradili niektoré živiny obsiahnuté v živočíšnych potravinách. Preto myslieť na správne zloženie vášho veganskeho jedálnička.
Takýto jedálniček by mal obsahovať 5 základných skupín potravín a každá z nich by mala byť dostatočne zastúpená vo vašej strave každý deň. Jedine tak dokážete získať, čo najväčšie benefity z veganskeho stravovania. Čím vyšší podiel týchto potravín sa bude vo vašej strave nachádzať, tým lepšie zdravotné výsledky môžete očakávať.
5 základných skupín vegan potravín tvoria:
- celozrnné obilniny
- strukoviny
- zelenina
- ovocie
- oriešky a semienka
Celozrnné obilniny
Sem zaraďujeme ovos, pšenicu, hnedú ryžu, špaldu, quinou, pohánku a raž. Sú významným zdrojom energie, bielkovín, obsahujú vitamíny skupiny B, železo, zinok a mnoho ďalších telu prospešných minerálnych látok.
Strukoviny
Šošovica, fazuľa, hrach či cícer sú zdrojom železa, zinku a majú vysoký obsah bielkovín. Vo vegánskej strave majú svoje nezastupeteľné miesto a niet sa čomu čudovať. Sú skvelou voľbou, ako zdravé prílohy či už sa rozhodnete presedlať na veganskú stravu alebo aj nie.
Zelenina
Každodenná konzumácia zeleniny, v čo najvyššej možnej miere, je pre vegánske stravovanie úplným základom. Dokážete si tak zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov a minerálov s nízkym energetickým príjmom. Čím pestrejšie zoskupenie zeleniny, tým lepšie. Skúste experimentovať a siahnite aj po zelenine, ktorá nie je štandardnou súčasťou vášho jedálnička.
Ovocie
Ovocie je plné vitamínov a antioxidantov prospešným pre vaše telo, zároveň obsahuje vysoký podiel vody a vlákniny. Aj napriek tomu, že obsahuje cukry, nemusíte sa ho obávať a môžete si ho s kľudným svedomím dopriať. Ide o ovocný cukor, ktorý pre naše telo nie je ani zďaleka tak škodlivý ako ten rafinovaný.
Orechy a semená
Okrem vitamínov a minerálov sú orechy a semiačka bohatým zdrojov, zdraviu prospešných, omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Je to skvelý spôsob, ako telu dopriať tzv. dobré tuky. Ponuka orechov a semiačok je široká, stačí dať len na vaše chuťové poháriky. Siahnuť môžete napríklad po ľanových semiačkach, chia semiačka, mandliach, kešu, pekanových orechoch či slnečnici alebo tekvicových semiačkach.
Ktorá vegan potravina je vaša najobľúbenejšia? Zdieľajte s nami vaše skúsenosti na sociálnych sieťach a nezabudnite pridať #naureus.