Objavte liečivé účinky cesnaku + recept na domáci nakladaný cesnak
Avšak cesnak by si pre svoje účinky na naše zdravie rozhodne zaslúžil väčšiu popularitu. V ľudovom lekárstve je obľúbený a hojne využívaný, keďže obsahuje množstvo účinných látok a navyše je veľmi ľahko dostupný.
Cesnak - prírodné antibiotikum
Cesnak dostal tiež pomenovanie ako prírodné antibiotikum, vďaka tomu že dokáže ničiť baktérie, vírusy, huby, kvasinky či parazity. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Účinkuje aj proti zrážaniu krvi, keďže predlžuje dobu zrážania a podporuje prekrvenie organizmu. Využíva sa aj pri ochorení horných dýchacích ciest, kedy napomáha pri vykašliavaní. Slúži ako prírodné liečivo pri poruchách trávenia, astme, reumatických ochoreniach i hemeroidoch.
Ak potrebujete posilniť imunitu a celkovo zlepšiť obranyschopnosť organizmu, cesnak je skvelou voľbou.
Ľudia trpiaci cukrovkou by ho mali zaradiť do svojho jedálnička častejšie. Znižuje totiž rezistenciu na inzulín i hladinu cukru v krvi.
Pomocníkom je aj pri liečbe kvasinkových infekcií, ale aj poruchách trávenia, ako je nadúvanie, zápach či črevné kŕče, vďaka tomu že ničí škodlivé črevné baktérie a parazity.
Ako si pripraviť nakladaný cesnak
Niet pochýb, že sme vás presvedčili o tom, že po cesnaku sa oplatí siahnuť omnoho častejšie aj napriek jeho prenikavej aróme. Skvelý, ale predovšetkým chutný spôsob, ako spracovať cesnak je naložiť ho. Nielenže vám dlho vydrží, ale vďaka chuti po ňom siahnete častejšie.
Nakladaný cesnak si pripravíte rýchlo a jednoducho. Prinášame vám základný recept, ktorý môžete neskôr obmieňať a skúšať experimentovať.
Potrebujete:
- 200 g olúpaného cesnaku,
- 400 ml kvalitného olivového oleja alebo vínneho či jablčného octu,
- klinčeky,
- bobkový list,
- celé čierne korenie,
- chilli papričky môžu a nemusia byť.
Na prípravu tohto receptu si zvoľte čo najkvalitnejší cesnak. Dajte si pozor, aby nemal klíčky alebo iné vady.
Samotná príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie vám viac ako niekoľko minút.
Postup:
Olúpané jednotlivé strúčiky cesnaku vložíme do zaváraninovej fľašky a pridáme korenie. Môžete to rozdeliť aj do viacerých menších fľaštičiek. Zalejeme olejom alebo octom a poriadne uzavrieme. Takto naložený cesnak necháme 3 - 4 týždne odležať v chladničke a skladujeme ho ho aj naďalej v chlade. Ak chceme, aby vydržal dlhšie, môžete ho zavariť. V takom prípade ho nemusíme uchovávať v chladničke, ale kľudne ho uložte do špajze.
Pre milovníkov štipľavého môžete do nálevu pridať chilli papričky podľa chute. Skúste experimentovať a použiť aj iné druhy korenia. Bobkový list a klinčeky vymeňte napríklad za tymian, rozmarín či šalviu alebo tieto bylinky nakombinujte. V takom prípade naložte cesnak do oleja.
Naložený cesnak môžeme použiť do šalátu, na obložené misy, na topinky, k zelenine alebo mäsu. Olej alebo ocot môžeme využiť ako zálievku na šalát alebo do marinády na mäso.
Dajte nám vedieť, ako sa vám tento recept podaril a či vám chutil. Potešíme sa vašim zdieľaniam na sociálnych sieťach a nezabudnite pridať #naureus.