Nebráňte sa - podľahnite letným dobrotám!
Máte pocit, že paradajky sa vám už zunovali, melón nemôžete ani cítiť a broskyne vám idú ušami? Potom je čas vyskúšať niečo nové. A možno ešte chutnejšie!
Leto je obdobie nekonečných možností, tak prečo skončiť iba pri niekoľkých plátkoch uhorky na raňajky, či na trojuholníky nakrájanom melóne? Ovocie a zeleninu si môžete pripraviť v toľkých chutných podobách, že by bola škoda, nevyskúšať aspoň niektoré letné dobroty. Pochutnáte si, osviežite sa a čo je najlepšie, vaša línia to vôbec nepocíti.
Chladnejšie, chladnejšie, ... do mrazničky!
V horúcich letných dňoch padne dobre každé osvieženie a najlepšie to ľadovo vychladené. Sladké limonády, drinky, zmrzlina, ... veď to dobre poznáte. No keďže ani jedna z týchto možností nie je celkom najzdravšia, máme tu pre vás niekoľko ovocných alternatív. Okrem toho, že sú zdraviu prospešnejšie, sú aj veľmi jednoduché na prípravu.
Mrazivé smoothie
Ak nedáte na svoje smoothie dopustiť či je zima a či leto, určite si zamilujete aj jeho mrazenú verziu. Namiesto tradičného ovocia zo záhradky použite mrazené ovocie. Navyše ak bude smoothie poriadne husté, môžete si na ňom pochutiť rovnako ako na ovocnej dreni. Pridajte mlieko, tvaroh, oriešky a máte zdravú náhradu klasickej sladkej zmrzliny. Až na to, že táto bude bez zbytočne pridaného cukru alebo chemických dochucovadiel. Ak vám husté smoothie nesadlo, pripravte si jeho ľahšiu alternatívu. Je to jednoduché – viacej vody a menej ovocia – vyberajte samozrejme najmä šťavnaté ovocie, a ľahký letný nápoj je na svete.
Ovocie trochu inak
Na osvieženie je tiež skvelé mrazené ovocie samotné – na to sa skvele hodí najmä bobulové ovocie všetkého druhu – jahody, čučoriedky, maliny, černice, či čerešne, ale na ľahký olovrant si pokojne trošku primrazte aj nektárinky, broskyne, či jablká. Okrem toho, že sa takto skvele osviežite, navyše podporíte aj spaľovanie tukov – na ohriatie studeného ovocia totiž telo musí vynaložiť viac energie.
Malé kúsky ovocia a byliniek si môžete zamraziť aj do kociek ľadu a pripraviť si tak chutnú domácu limonádu. Pridajte do vaničky na ľadové kocky jahody, čučoriedky, kúsky mäty, ríbezle, kúsky citrónu a limetky. Navyše takýto ľad vyzerá aj veľmi efektne, skúste prekvapiť hostí na letnej párty a zaručne zabodujete.
Bylinkové limonády
Samostatnou kapitolou sú rôzne domáce limonády. Vyrobíte si ich jednoucho z byliniek a kúskov ovocia. Použiť môžete minerálku, sifón či neperlivú vodu a pre super letný efekt by ste si mali zaobstarať aj veľký sklenený krčah a sklenené poháre v „zaváraninovom štýle“ so slamkami, ktoré už zoženiete takmer všade.
Úplne jednoduchú citronádu si vyrobíte z 2 citrónov, 2 litrov vody, lístkov mäty (pre uvoľnenie arómy ich jemne podrvte medzi prstami). Na dozdobenie potom pridajte plátky citrónu či limety a na dosladenie použite stéviu alebo hnedý cukor. Ak máte chuť na jahodovú limonádu, budete potrebovať 500 gramov jahôd, ktoré rozmixujete, pridáte šťavu z 2 citrónov a liter minerálky. Pre tie z vás, čo si zamilovali levanduľovú chuť, tu je recept na bylinkovú limonádu. Postačí vám hrsť čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov, ktoré zalejete vriacou vodou (4dl) a necháte deň lúhovať. Po scedení pridáte šťavu z citróna a dosladíte. A napokon zázvorová limonáda: 100-150 g čerstvého zázvoru očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte šťavu z 3 citrónov, 1,5 l minerálky a prípadne oslaďte.
Banánová chuťovka
Máte chuť na dobrú zmrzlinu, ale ovocné sorbety vás príliš neberú? Potom musíte vyskúšať banánovú zmrzlinu. Najjednoduchšiu verziu si vyrobíte z niekoľkých nakrájaných zmrazených banánov. Tie po niekoľkých hodinách v mrazničke jednoducho rozmixujete a zdravá chutná dobrota je na svete. Ak máte chuť na niečo ešte sladšie, pridajte do hmoty arašidové maslo, proteínový prášok s mliekom, oriešky, kúsky čokolády, prípadne trochu smotany. Snažte sa len aby bola konzistencia poriadne hustá, preto by základ mali tvoriť práve banány.
Podľa svojej chuti
Ak si chcete si vyrobiť domácu zmrzlinu podľa svojho gusta, nie je nič jednoduchšie. Postačí vám len vhodná nádobka, pár prísad a trocha trpezlivosti. Potom už len pridávajte, mixujte a mrazte. Najvhodnejšie prísady okrem ovocia budú: tvaroh, mlieko, kokosový olej, kúsky čokolády, med, stévia, ...) Či už si vyrobíte ľahký sorbet, alebo tvarohovú dobrotu, postup bude rovnaký – ak nechcete mať len zmrazenú tehlu sladkej vody, mala by byť konzistencia zmrzliny ešte pred mrazením čo najhustejšia a túto hmotu by ste mali každú hodinku-dve, premiešať. Pred podávaním necháte ešte trošku zmäknúť a jednoduchá domáca zmrzlina je pripravená na zjedenie.
Paradajky po taliansky
Šaláty sú síce fajn, no ak sa vám za tie mesiace už zunovali, skúste si paradajky pripraviť inak. Čo tak chrumkavá a ľahká bruschetta? V Taliansku, kde je jej rodisko, si ju pripravujú na grile, vám celkom postačí aj sporák. Ďalej budete potrebovať nejaký ten chlebík, alebo bagetu (môže byť aj tvrdšia), paradajky (najlepšie polo mäkké), cesnak, lístky bazalky, olivový olej a prípadne parmezán, alebo iný syr.
Príprava je celkom jednoduchá – paradajky nakrájate na čo najmenšie kúsky, ktoré potom ešte roztlačíte vidličkou, aby z nich vytiekla šťava. Pridáte cesnak, bazalku, soľ a všetko krátko orestujete na olivovom oleji. Potom si na panvici, alebo v toustovači opečte chlieb do chrumkava, polejte olivovým olejom a naneste paradajkovú zmes. Podľa chuti pridajte nastrúhaný parmezán a ihneď podávajte. Bruschettu môžete podávať nielen ako predjedlo, ale aj ľahkú večeru alebo dokonca raňajky.
A na gril s nimi!
Čerstvá zelenina je skvelá, ale keď slnko zapadne, je to ten najlepší čas na niečo výdatnejšie. Zoberte si paradajky, papriku, cibuľku, uhorku, baklažán, cuketu a šup s nimi na gril či panvicu. Takto budete mať nielen zdravú, ale aj chutnú prílohu k hocičomu. Pripraviť si môžete aj grilovaciu zmes s bylinkami a korením, ktorou potriete baklažán a cuketu. Pridajte pár kúskov zemiakov a máte chutnú večeru aj bez mäsa. Ráno si jemne grilovanú zeleninu naservírujte k omelete, alebo primiešajte do praženice, uvidíte ako si pochutíte.
Veľa horúcich dní a dobrú chuť!
Petra Janigová
Naureus.sk