Aj napriek náhlemu schladeniu, leto je stále v plnom prúde a my si ho užívame plnými dúškami. Okrem slnka, vody a dovoleniek, k nemu nepochybne patria aj rôzne letné dobroty.
Správne – grilovačky, šalátiky, sladké bublaniny a ovocné kokteily. Žiadna z nás neodolá a aj tí zarytí odporcovia ovocia a zeleniny, sa počas leta nechajú ponúknuť z bohatých darov záhrady. Práve dostupnosť všetkých šťavnatých plodov je na lete asi najlepšia a keď k tomu prirátame všetky zdravotné prínosy, je vám asi jasné, ako by mal váš letný jedálniček vyzerať.
Ak by ste ale chceli vyčistiť pokožku, mať krajšie opálenie, alebo vyzerať sviežejšie, niektoré druhy by mali dostať na vašom tanieri prednosť. Dnes vám preto prinášame krátky zoznam toho najlepšieho letného ovocia a zeleniny, tu je vaša super dávka živín!
-
Červený melón – najlepšia (re)hydratácia na leto
Jednoznačne jeden z najobľúbenejších letných pokrmov. Veď ktorá z nás nezje počas leta niekoľko kíl tejto sladkej osviežujúcej pochúťky? Vodný melón nielenže skvele hydratuje, ale dokáže aj zasýtiť a nahradiť tak jedlo počas sparných dní. Niet divu, obsahuje viac ako 90% vody a iba 6% cukru, no napriek tomu je sladučký a milujú ho aj deti. My by sme si ho mali dopriať kvôli vysokému podielu vody, ktorú potrebujeme po masívnom potení doplniť, ale tiež kvôli vitamínom A a C. Práve céčko je dôležité na správnu tvorbu kolagénu v pokožke, antioxidanty zase spomaľujú proces starnutia a pomôcť môžu aj proti akné. Navyše melón obsahuje karotenoidy, ktoré pokožku chránia pred poškodením na slnku a bude hydratovaná, napnutá a (vraj aj) omladená.
-
Chutné aj chudé rajčiny
Rajčiny, paradajky ... Či ich už voláte tak alebo onak, táto zelenina (inak v skutočnosti ovocie) by v lete nemala chýbať na vašom stole ani jeden deň. Vďaka svojim vlastnostiam sú totiž paradajky na toto obdobie ako stvorené, pomáhajú udržať vašu pleť peknú, zdravú a pestovanú. Sú skvelým zdrojom antioxidantov – lykopénu, betakaroténu a vitamínu E a C. Vďaka lykopénu pomáhajú obnove a správnemu fungovaniu kožných buniek, takže vás chránia aj pred rakovinou. Ďalej obsahujú železo, ktoré sa vďaka vitamínu C lepšie vstrebe. Biotín sa postará o lepšiu kvalitu vašich vlasov, nechtov aj pokožky, paradajky spomaľujú celkové starnutie organizmu. A napokon – ochránia vás pred škodlivým UV žiarením – podľa jednej londýnskej štúdie, 3 paradajky denne počas doby 12 týždňov, výrazne zvýšia odolnosť pokožky proti škodlivým slnečným lúčom. A bonus na záver – stredná paradajka má iba okolo 22 kalórií a samozrejme žiadny tuk, tak sa nebojte a ešte si priložte.
-
Do hneda s mrkvou!
Áno, bez tejto potraviny by sa v lete nemala obísť žiadna z nás. Alebo sa neopaľujete? Mrkva je priam betakaroténovou bombou, ktorý vašej pokožke mimoriadne prospieva a to najmä počas slnečných dní. Bráni totiž prieniku UV žiarenia do hlbších sfér pokožky, čím zabraňuje tvorbe vrások, predčasnému starnutiu a tiež rakovine. Takže – ak budete jesť jeden a pol veľkej mrkvy počas troch mesiacov, pokožka sa bude správať akoby bola natretá opaľovacím krémom s faktorom SPF 2-4. A určite vám je známy aj ďalší príjemný efekt konzumácie mrkvy – opálená pokožka získa krajší hnedý odtieň. Obsah vitamínov B, C, D, E, minerálov a stopových prvkov, navyše chráni zrak, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie.
-
Maškrtíme s broskyňami, marhuľami a nektárinkami
Tieto sladučké a pritom osviežujúce plody sa vďaka svojej skvelej chuti predávajú samé. Aj keď sú si veľmi podobné, v skutočnosti sa trošku odlišujú. Marhule sú totiž o niečo viac kalorické a majú aj vyšší obsah cukru a vlákniny ako broskyne či nektárinky. Napriek tomu sú to práve marhule, ktoré sa zaraďujú medzi top letné potraviny. Tu je krátke zhrnutie: marhule sú zdrojom vitamínov A, C, B, E a K, draslíka, vlákniny, medi, mangánu a rastlinných bielkovín. Postarajú sa o dobré trávenie, odstránia stres, znížia cholesterol, pomôžu s chudnutím, dodajú energiu a omladia pokožku. Broskyne a nektárinky sú na tom s vitamínovou výbavou podobne a keď si to vezmeme všeobecne – pomáhajú udržať dobrý krvný tlak, predchádzať vzniku obličkových kameňov, zlepšujú trávenie a chránia pred rakovinou hrubého čreva.
-
Zahryznite sa do hrozna
Áno, ani ten vínny stričík nie je na zahodenie, ale predsa len ... pridajte si do svojho šalátiku aj hrozno, prípadne si strapec pribaľte na desiatu, alebo dajte namiesto dezertu. Biele je menej kalorické, no aj červené pôsobí detoxikačne a na rovinu – hocijaké ovocie bude vždy lepšie ako iná sladkosť. Hrozno je bohaté na flavanoly, karotenoidy, železo, vápnik, draslík, ovocné kyseliny, vitamín C a mangán. Pri pravidelnej konzumácii vás ochráni pred srdcovo-cievnymi chorobami, niekoľkými typmi rakoviny a zlepší vám pamäť a myslenie.
-
Malé ale silné
Reč je o všetkých drobných bobuľovitých plodoch – ríbezle, čučoriedky, černice, maliny, všetky sú to skvelé antioxidanty. Tieto tmavé bobule majú navyše extrémne vysoký obsah rastlinných pigmentov – antokyanínov. Tie majú silné protizápalové účinky, tiež zlepšujú funkciu mozgu a podporujú dobrú náladu. A konkrétne - čučoriedky majú močopudné účinky, posilnia imunitu a jedna hrsť pokryje štvrtinu dennej dávky vitamínu C. Černice spomaľujú starnutie, maliny chránia bunky pred poškodením.
-
Grilované pochúťky
A poďme ešte na zeleninu. Baklažán a cuketa sú skvelými letnými pochúťkami na každú grilovačku a ak náhodou mäso práve nejete, ľahko ho môžete nahradiť práve kalorickejším baklažánom. Ten je bohatým zdrojom tryptofánu – čo je esenciálna aminokyselina, ktorá nielenže zlepší náladu a bude sa vám aj lepšie zaspávať, ale pozor – tlmí aj chute do jedla. Látky, ktoré baklažán obsahuje tiež zlepšujú prietok krvi v cievach a chránia pred vznikom rakoviny.
A ako je na tom cuketa? Je chutná, ľahká, s vysokým obsahom vody a nízkym obsahom kalórií. Obsiahnuté živiny rozžiaria, hydratujú pleť, bojujú proti voľným radikálom, zápalom a zároveň chránia pleť aj zvnútra.
-
Čo ešte pridať na nákupný zoznam?
Na spevnenie pleti je skvelá uhorka, paprika chráni srdce a zlepšuje náladu, na lepší spánok a krajšiu pleť si pochutnajte na čerešniach, jahody sú plné vitamínu C, na lepšie trávenie sú tu jablká a hrušky, kosti, väzy, vlasy a nechty spevní cvikla.
A čo tak pár RAW receptíkov?:-)
Vaša vždy pre zdravie nadšená
Petra Janigová
Naureus.sk