Amarant – bezlepkový zázrak z Ameriky
Pochádza z Južnej Ameriky a ľudia ho poznajú už takmer 8000 rokov. Používali ho už Mayovia, Aztékovia či Inkovia. Indiáni ho dokonca nazývali „sväté zrno“ a slúžil im pri rituálnych obradoch. Ak stále neviete, o čom je reč, zrejme nebudete vedieť, ani keď vám poviem slovo amarant. Mnohí túto „pseudoobilninu“ nepoznajú pod týmto názvom. Niektorím sa ale vyjasní, keď poviem láskavec. Amarant či inak nazývaný láskavec je veľmi málo známa obilnina, čo je pre ľudí veľká škoda. V ďalších riadkoch zistíte prečo.
Čo je amarant?
Ako som už spomínala vyššie, ľudia ho používajú už 8000 rokov, no v súčasnosti nie je až tak známy. Priznám sa, ani ja sama som netušila, o čo ide. Slovo amarant ani láskavec mi nič nehovorilo. Ide o obilninu, ktorá je hlavne vhodná pre celiatikov, pretože je bezlepková. Možno ju považovať za zázračnú obilninu, pretože aj keď neobsahuje lepok, obsahuje množsvo kvalitných bielkovín, stopových prvkov, vitamínov a minerálnych látok. Svojím zložením tromfol veľa obilnín – obsahom vlákniny, vápnika, medi, zinku, kyseliny listovej a inými. Netreba zabudnúť na dôležitú látku, ktorú amarant obsahuje – lyzín (veľmi cenná aminokyselina, podporujúca tvorbu mozgových buniek).
Je vhodný ako náhrada pšenice. Tú poznáme všetci a je takmer všade, čo je škoda. Pšenica nie je až taký dobrý variant pre vaše telo ako sa na prvý pohľad zdá. Je totiž jeden z najčastejších alergénov a má pomerne vysoký obsah cukru. Preto sa odporúča amarant ako jej skvelá náhrada. Rastlina amarantu produkuje malinké semienka podobné maku a sú považované za ozajstný poklad.
V prírode môžete natrafiť až na 60 druhov amarantu, no v potravinárskom priemysle majú využitie iba tri. Používa sa nielen na prípravu vločiek, palaciniek, ale aj ako chutná príloha k jedlám. Výborne zasýti aj v podobe cestovín, polievok, ako prísada v rizote, či môžete z neho upiecť aj chlieb. Na amarant nedajú dopustiť ani športovci, ktorí ho konzumujú najmä na tvorbu svalovej hmoty.
Aké sú jeho účinky na zdravie?
- zlepšuje imunitu,
- pôsobí preventívne voči kardiovaskulárnym ochoreniam,
- znižuje vysoký cholesterol,
- podporuje tvorbu a regeneráciu mozgových buniek,
- lieči popáleniny a urýchľuje hojenie jaziev,
- urýchľuje metabolizmus,
- pôsobí ako prevencia pred osteoporózou,
- zlepšuje trávenie a pomáha aj pri zápche,
- prečisťuje hrubé črevo od nečistôt,
- pôsobí preventívne pred hemeroidmi.
Ďalej sú známe tinktúry a odvary z amarantu, ktoré zastavujú krvácanie, liečia pečeň, srdce a rastlinná tinktúra dokáže liečiť aj únik moču u detí. Amarantovú šťavu a bylinky možno použiť na tvár ako masku, krém alebo ako kondicionér na vlasy. Jeho biologicky aktívne látky sú prospešné pre pružnosť pokožky, omladia ju a vlasom dodajú zdravý lesk. Mnohí ho využívajú aj ako múku. Tá zjednoduší chudnutie a blahodarne pôsobí na zažívací trakt.
Pozrite sa, čo všetko Naureus ponúka:
Amarant zrno
Amarant sa radí k pseudoobilovinám, čo znamená, že medzi obilné trávy nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využívajú predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve. Z múky sa pripravuje hlavne pečivo a cestoviny pre celiakov. Amarantová múka chuťovo obohacuje nielen pečivo, ale napríklad aj kakao. Amarant je prirodzene bezlepková pseudoobilovina. Dobre sa kombinuje s ryžou a inými obilninami. Možno z neho urobiť domáci popcorn alebo pripraviť skvelé rizoto. Vychutnajte si ho v biokvalite.
Amarantové vločky
Vločky z amarantu sú v biokvalite. Vzhľadom na to, že zrno amarantu má vysokú výživovú hodnotu, obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny a je vynikajúcim zdrojom minerálov, vitamínov a zdravých rastlinných tukov, sú amarantové vločky skvelou súčasťou cereálnych raňajkových zmesí. Môžete nimi obohatiť kaše, desiaty, polievky. Amarant je prirodzene bezlepkový.
Amarantová múka
Amarantová múka je vhodná na pridávanie pri príprave chleba, pečiva a ďalších potravín ako obohatenie jedálnička v ideálnom pomere 20% k múke klasickej. Dodáva orechovú a korenistú vôňu. Je vhodná pre osoby s celiakiou, potravinovou alergiou aj pre deti ako náhrada za pšeničnú múku pri zavádzaní nemliečnej stravy v detskej výžive. Má vysoký obsah a kvalitu bielkovín, významný obsah vlákniny, minerálnych látok a nenasýtených mastných kyselín.
Cestoviny – amarantové vretená
Prirodzene bezlepkové cestoviny s obsahom amarantovej a ryžovej múky. Amarant je znovu objavená obilnina, ktorá svedčí všetkým - je prirodzene bezlepkový. Ryža je výborným zdrojom kvalitných bielkovín, vlákniny, zdrojom vitamínov, najmä skupiny B a je prirodzene bezlepková.
Sprchový vitamínový gél
Doprajte svojej pokožke extra dávku vitamínov a minerálov vďaka sprchovému gélu Natura Siberica. Sprchový gél očarí svojou vôňou a Vaša pokožka bude hydratovaná a vyživená. Základ gélu tvorí koktejl z bobúľ a divo rastúcich sibírskych bylín, koré poskytnú Vašej pokožke nežnú starostlivosť. Moruška arktická, malina lesná, hroznový olej, dráč sibírsky, biely sibírsky ľan, olej z láskavca.
Čistiace tonikum pre unavenú a starnúcu pleť
Tonikum je vhodné na unavenú a starnúcu pleť. Efektívne čistí pokožku a spomaľuje proces starnutia. Pleť spevňuje, hydratuje a dodáva jej svieži vzhľad. Obsahuje: ženšen – ako hlavný prírodný liek proti starnutiu a na regeneráciu pleti, túžobník – obnovuje prirodzené regeneračné funkcie pokožky a zlepšuje jej elasticitu, extrakt z láskavca – vyživuje bunky kyslíkom a spomaľuje uvoľňovanie voľných radikálov.