Žihľava – prírodný liek, za ktorý nemusíte platiť
Ako malé deti ste na ňu nadávali, keď ste na ňu natrafili, pretože vás nepríjemne popŕhlila, len čo ste sa jej letmo dotkli. Ako dospelí ju istá časť z vás považuje za burinu a tá druhá časť ju miluje pre jej liečivé účinky. Reč je o žihľave dvojdomej, ľudovo nazývanej pŕhľava, ktorá je známa už od stredoveku. Rimania ju používali proti reume, dávali ju dobytku do jedla, aby odohnala zlých duchov alebo ju zakopávali do rohu poľa, aby ju chránili pred hmyzom a vtáctvom.
Miláčik prírody
Žihľava je dvojdomá trváca bylina, porastená štetinkami a pŕhľavými chĺpkami. Pre svoj rast si vyžaduje dostatočné množstvo vlahy. Považuje sa za jarnú rastlinku, pretože najlepšie kvitne od mája do konca septembra. Napriek tomu, že najhojnejšie rastie v teplých nížinách, nevadia jej ani prvé mrazy, po ktorých sa počas oteplenia ešte viac rozrastie. Mnohí sa ju snažia zlikvidovať, ale pritom je to veľmi cenný pomocník na zdravie. Zbierajú sa listy a vňať buď už v jarných mesiacoch, pokiaľ ešte nekvitne, alebo až v septembri, keď už má mladé rastliny. Následne je vhodné ju vysušiť na tienistom mieste čo najrýchlejšie, aby ostala zelená.
Je plná výživných látok a vitamínov, ako vitamín B, C, provitamín A. Taktiež ako každá rastlina obsahuje chlorofyl, serotonín (hormón štastia), kyselinu kremičitú a triesloviny (zlepšujúce imunitu). Rodí sa ako miláčik prírody, inak by jej nedarovala toľko užitočných živín, ktoré z nej robia liečivú bombu. Preto predtým ako začnete užívať antibiotiká a napchávať sa inými všeliekmi z lekárne, vyskúšajte to cenné bohatstvo, ktoré vám prináša príroda.
Pozrite sa, na čo všetko je žihľava účinná:
- žihľavový čaj priaznivo pôsobí na žlčník a pečeň, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus;
- stimuluje krvný obeh, znižuje hladinu cukru v krvi, preto ju pijú hlavne diabetici;
- je výborným pomocníkom pri reume, chronickým bolestiam kĺbov a osteoporóze;
- pitím čaju po dobu troch týždňov si výborne prečistíte krv a tým zlepšíte svoje akné na tvári;
- ak trpíte zápalom močových ciest, určite siahnete po žihľave, ktorá je močopudná - z tela vám oveľa rýchlejšie vyplaví všetko škodliviny;
- je účinná aj na vlasy, výborne pomáha proti ich vypadávaniu - stačí si ich každý deň oplachovať žihľavovým odvarom;
- ak vás v prírode popŕhli žihľava, nenadávajte, ale buďte jej vďačný - obsahuje látky, ktoré pomáhajú pri veľkých bolestiach v reume;
- obľúbená je aj v kuchyni – v jarných mesiacoch ju pridávajte do praženice alebo z nej pripravte polievku, výborný je aj žihľavový šalát s nadrobno nasekanou cibuľkou.
V nedávnom článku som písala o jarnom detoxe. Žihľava je tou najsprávnejšou voľbou, ak sa rozhodnete ísť cestou detoxu. Detoxikačná kúra so žihľavou trvá asi 21 dní. Počas nich pijete každý deň čaj z čerstvej a mladej žihľavy. Ráno vypijete jednu šálku a počas dňa vypijete ešte dve. Je dôležité, aby ste tých 21 dní brali ako hraničných. Dobu by ste nemali prekročiť, pretože jej dlhodobé užívanie môže uškodiť ľuďom so zlou zrážanlivosťou krvi. Žihľavu, či výrobky z nej určite vyskúšajte a budete spokojní.
To, že žihľava je prospešná pre vaše zdravie, vie aj naša firma Naureus, a preto vo svojom portfóliu ponúka množstvo výrobkov s touto zázračnou bylinou. Pár z nich vám predstavím.
Žihľavový bylinný čaj
Vňať žihľavy obsahuje veľa minerálov a železo. Dobre pôsobí na žalúdok a pečeň, podporuje trávenie, vylučovanie žlče, vody z organizmu a vyprázdňovanie čriev. Užíva sa pri chrípke a lieči dýchacie orgány. Podporuje tiež normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému a normálny stav kĺbov. Hoci sa radí medzi burinu, je žihľava dvojdomá všestranne využiteľná liečivá rastlina. Využíva sa v kuchyni, v kozmetike alebo ako hnojivo na záhradke. Najčastejšie sa žihľava vyskytuje na okrajoch lesov, pri cestách, plotoch, v štrku a hromadách sutiny, od nížin až do hôr. Najlepšia doba zberu žihľavy je na jar. Od marca do apríla sa zberajú predovšetkým mladé výhonky, ak však žihľavu kosíme, môžeme ju zbierať takmer celý rok. Žihľava dvojdomá zavesená v dome symbolizovala silný ochranný prostriedok pred všetkými chorobami. Ak napriek tomu niekto v dome ochorel, bol žihľavou vyšľahaný.
Odličovacia voda (Kvapka rosy)
Osviežujúca čistiaca pleťová voda s jemnou lotosovou vôňou pre všetky typy pleti, ktoré sa každý deň stretávajú s prachom, smogom a suchým vzduchom. S obsahom extraktu žihľavy dvojdomej, ktorá pôsobí dezodoračne a pomáha ku zdravému, sviežemu a krásnemu vzhľadu bez nedokonalostí. Žihľava navyše podporuje protizápalové procesy. Čistiaca pleťová voda je obohatená o kvapku Pentavitinu pre lepšie hydratačné účinky. Jemné, nedráždivé zloženie tejto vody zabezpečuje odstránenie nečistôt, prachových čiastočiek a tiež make-upu. Pleť je svieža a čistá.
Bylinkový ocot na vlasy
Ide o šetrný prírodný kondicionér pre vaše vlasy s rôznymi bylinami. Bylinný ocot obsahuje extrakty z levandule, šalvie, tymiánu, rozmarínu a žihľavy. Vďaka šalvii má kondicionér príjemnú vôňu, levanduľa pôsobí proti lupinám a žihľava dodáva vlasom lesk, podporuje ich rast a zabraňuje vypadávaniu.
Bio elixír na intímnu hygienu
BIO elixír na intímnu hygienu obsahuje starostlivo vybranú kombináciu rastlinných výťažkov, ktorých účinky sa vhodne dopĺňajú. Vďaka svojmu zloženiu je jemný a šetrný k pokožke, jemne ju regeneruje a chráni. Zároveň má antibakteriálne účinky. Žihľava v elixíre pomáha pri vnútornom krvácaní, má výborné protizápalové účinky a urýchľuje aj hojenie rán.
Kombucha žihľava
Kombucha je lahodný a osviežujúci enzymatický a tonizujúci nápoj. Vzniká čisto prírodnou cestou - je výsledkom činnosti spoločenstva prospešných kvasiniek a baktérií. Neobsahuje žiadne konzervačné látky alebo farbivá a nemá vedľajšie účinky. Blahodarné účinky kombuchy sú známe predovšetkým v ázijských oblastiach, ktoré sú jej domovinou. Významný je obsah kyseliny glukurónovej, ktorá detoxikuje organizmus, kombucha obsahuje tiež rad vitamínov skupiny B a ďalších látok. Do Číny sa kombucha dostala ako dar cisárovi. Cez Japonsko a Filipíny môžeme sledovať cestu tohto nápoja až do Európy. Je vyrobená z BIO zeleného čaju, z trstinového cukru a žihľavy.
zdroj: pixabay.com
Vaša BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus