Vyskúšajte zdravé raňajky s chrumkavými granola müsli
Všetci dobre viete, že základ dňa v strave predstavujú raňajky. Sú však aj takí ľudia, ktorí neraňajkujú vôbec, čo je obrovská chyba. Z čoho potom načerpajú silu a energiu na celodenné fungovanie alebo fyzickú aktivitu? Tí, čo raňajkujú, majú zas občas dilemu, čo si pripraviť. Kvalitné raňajky by mali byť plné obilnín – pšenica, raž, kukurica, špalda, pšeno. Ak premýšľate nad tým, aké jedlo obsahuje najviac obilnín, poradíme vám. Nie je to len celozrnné pečivo, obilniny môžete konzumovať vo forme obilnej kaše, müsli či granoly.
Aj vy patríte k ľudom, ktorí majú každé ráno dilemu, čo si pripravia na raňajky? Ja osobne sa vždy rozhodnem napríklad až v obchode, kde mám po ruke všetky druhy foriem raňajok. Od pečiva, šunky, zeleniny, syru až po cereálie a müsli. Ale čo keď proste ráno nemáte náladu sa motať po obchode?
Ako sme si spomínali vyššie, najzdravšie raňajky sú raňajky plné obilnín. Ak ste z tých, ktorí nepreferujú pečivo, určite si v našom článku prídete na svoje. Predstavíme vám zdravú formu raňajok. Reč teda bude o granole – chrumkavých müssli.
Priznám sa, aj ja patrím k ľuďom, ktorí o granole ešte nikdy nepočuli. Po jej vyskúšaní a získaní informácií, o čo vlastne ide, ju konzumujem veľmi rada. Má síce veľmi zvláštny názov, ale v skratke predstavuje zmes viacerých potravín. Najčastejšie sú to: ovsené vločky, orechy, med, mandle, hrozienka, semienka atď. V správnej kombinácii určite ulahodíte vášmu maškrtnému jazýčku a zároveň nebudete mať výčitky svedomia, že ste sa ráno prejedli alebo zas hodovali nezdravým raňajkám. Okrem spomínaného zloženia si do granoly môžete pridať kakao, kúsky čokolády, kukuričné lupienky, rôzne druhy sušeného ovocia. Je vhodná aj pri držaní diéty, samozrejme, záleží s čím ju kombinujete.
Od použitých surovín tiež záleží, ako sa menia účinné látky v granole. Obsahuje: bielkoviny, vápnik, sacharidy, vlákninu, tuk, draslík, meď, zinok, fosfor, omega 3 a mnohé ďalšie.
Aké má granola účinky na zdravie?
Obsahuje celý rad živín, prospešné pre váš organizmus. Konzumáciou granoly si môžete upraviť aj niektoré zdravotné problémy počas krátkej doby.
Pozrime sa, aké má účinky:
- dodáva energiu, postupné uvoľňovanie do krvi,
- podporuje trávenie, zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie, čistí hrubé črevo,
- jej vysoký podiel vlákniny zasýti na dlhšiu dobu,
- vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov je účinnou prevenciou proti chrípke a nádche,
- funguje ako prevencia proti osteoporóze, pretože podporuje tvorbu kostného tkaniva,
- stará sa o lepšiu funkciu mozgu a pozornosti, upokojuje nervový systém...
Granola je zdravšia forma raňajok, vhodná aj pri chudnutí. Má vyšší obsah vlákniny, minerálnych látok, ale aj sacharidov. Počas diéty nie je zakázaná, ale konzumujte ju maximálne 3 krát za týždeň. Skvele naštartuje váš deň, dodá vám energiu, naštartuje vaše trávenie a v kombinácii s mliekom zvyšujete príjem bielkovín.
Áno, „čistá“ granola sa dá vyrobiť aj doma. Ak však patríte k tým, ktorí nemajú príliš čas sa zapodievať domácou výrobou, určite stačí, keď zájdete na internet a zadáte stránku naureus.sk. Tam môžete v pokoji nakúpiť skvelú granolu – chrumkavé müsli, dokonca aj s rôznymi príchuťami, takže sa vôbec nemusíte zaťažovať, čo do nej pridáte. Niektorí sa bojíte müsli kupovať v obchodoch kvôli tomu, že bývajú zbytočne presladené a obalené tukom. Na spomínanej stránke však nájdete granolu, ktorá je bez pridania cukru, sladená pšeničným sirupom a hlavne je v biokvalite.
Rozdiel medzi müsli a granolou?
Mnohí sa pýtate, či je medzi nimi rozdiel. Základom oboch sú ovsené vločky, no na ich prípravu môžete použiť aj iné už spomínané obilniny. Rozdiel spočíva v tom, že granola na rozdiel od müsli býva pekne chrumkavá. To znamená, že sa tepelne upravuje, laicky povedané, pečie sa v rúre. Preto jej dávajú mnohí ľudia prednosť pred klasickým müsli, ktoré sa tepelne neupravuje.
Na internetových obchodoch nájdete granolu vo forme zapekaných müsli, ktoré všetci hovoria, že nie sú zdravé kvôli vysokému obsahu cukru a tuku. Aj spomínaná stránka ponúka chrumkavú zapekanú granolu s müsli, no bez obsahu cukru, čo je najdôležitejšie.
Pozrime sa konkrétne na dané výrobky...
Granola – chrumkavé müsli natural
Ak ste za to, že najzdravšia je granola bez pridania akejkoľvek sladkej chute, prídete si na svoje pri granole natural. Sú vyrábané v biopekárni Country life – ktorí používajú najkvalitnejšie suroviny od českých aj zahraničných ekopoľnohospodárov.
Granola müsli je chutné aj s pridaním sójového, ovseného alebo ryžového nápoja Provamel. Používa sa ako klasické mlieko s rozdielom, že chutí po strukovinách. Po zohriatí nijak nemení svoju chuť a v chladničke vydrží otvorené až 5 dní. Ak chcete, aby vaše chrumkavé granolové müsli boli o niečo hustejšie, alebo príliš nemusíte mlieko, vyskúšajte do müsli pridať sójový dezert Provamel. Ide o puding, ktorý neobsahuje žiadne suroviny živočíšneho pôvodu. Môžete ho konzumovať aj samostatne.
Granola – chrumkavé müsli ochutené
Ak máte radi sladšie raňajky, poprípade raňajkujete aj ovocie, vyskúšajte granolu s čokoládou alebo kombináciu granoly s ovocím. Zdravé sú müsli s brusnicami, ktoré obsahujú cenné vitamíny (vitamín A) a draslík. Ak nepreferujete brusnice a nijak vám nešmakujú, vyskúšajte granolu müsli s klasickým ovocím, jablkami. Sušené jablká dodávajú sviežu chuť a ide o produkciu kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Zvyčajne už večer človek rozmýšľa, čo ide variť na druhý deň. Hneď ako vstane, má dilemu, čo ide jesť počas celého dňa. Áno, chrumkavé granolové müsli nie sú variantom pre každodenné raňajky, ale určite sú zdravšou formou. Raz za mesiac vám predsa až tak neubudne z peňaženky, keď si doprajete vrecko týchto chutných raňajok. Hodíte ho niekde do poličky v kuchyni a keď dostanete chuť, určite po nich siahnite. Nemusíte sa trápiť, čo pripraviť sebe alebo deťom ako ľahký „fruštik“.
Snáď som vám aspoň trošku uľahčila výber raňajšieho jedálnička. Určite vyskúšajte tieto chutné granola müsli, ktoré nájdete už na spomínanej stránke so zdravou výživou naureus.sk.
Ak sa predsa len rozhodnete vyrobiť si domáce granola müsli, ponúkame vám super videjko na jednoduchú výrobu:
Fotky zdroj: www.freeimages.sk
Vaša BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus