Viete, ako správne pripraviť sypaný čaj? Vychutnajte si jeho lahodnú chuť
Aby ste si ho vychutnali v lahodnej chuti, získali z neho čo najväčšie množstvo účinných látok a dosiahli optimálny liečebný účinok, musí byť správne pripravený. Určite vás napadne, čo je na príprave čaju náročného? Stačí zaliať vrecúško vriacou vodou.
Lenže nie je čaj ako čaj a ak si chcete dopriať šálku kvalitného čaju, existuje niekoľko chýb, ktorým by ste sa pri jeho príprave mali vyvarovať. Pretože aj ten najkvalitnejší čaj vie pokaziť zlá príprava.
Sypané čaje sú zárukou kvality
Na trhu nájdete nespočetné množstvo druhov a príchutí čajov. Ich kvalita sa radikálne líši. Najkvalitnejšie čaje sú sypané. Narozdiel od sáčkových čajov, obsahujú veľké kúsky lístkov či sušeného ovocia. Vo väčšine prípadov platí, že v sáčkových čajoch nájdete drobné kúsky najmenej kvalitného čaju.
Účinky čaju závisia od rastlín, bylín či ovocia, z ktorého ho pripravujete. Na výber máte jedno druhové sypané čaje, ale aj namiešané čajové zmesi, kde jednotlivé zložky spolu ladia a dopĺňajú sa. Na prípravu lahodného výluhu môžete využiť aj bylinky, ktoré ste si sami počas roka nazbierali a nasušili.
Čaj si môžete zvoliť podľa vašich momentálnych chutí alebo podľa problému, ktorý chcete aktuálne riešiť. Samotná jeho príprava je v mnohých kultúrach rituálom. Aj vy doma si môžete z jeho prípravy vytvoriť obrad, kedy skľudníte na chvíľu myseľ a zameriate sa na prítomný okamih. Malú chvíľku dňa venovanú len sebe.
Základom je teplota
Aj ten najkvalitnejší čaj dokážete znehodnotiť nesprávnou teplotou vody, ktorou ho zalejete. Preto je správna teplota základ. Ak je voda príliš teplá, čaj zhorkne a zničíte jeho chuť. Ak je príliš studená dostatočne sa nevylúhuje.
Každý čaj má teplotu vody, ktorou sa odporúča zalievať. Čierny čaj môžete kľudne zaliať s vodou o teplote 100°C, naproti tomu pri zelenom čaji by ste zničili jeho chuť. Preto si vždy na obale pozrite, akou teplotou ho máte zaliať. Ak patríte medzi milovníkov dobrých čajov, kúpte si rýchlovarnú konvicu s nastaviteľnou teplotou.
Sypaný čaj sa musí rozvinúť
Voľne sypané lístky v čaji potrebujú dostatok miesta, aby sa dostatočne rozvinuli a mohli ste si vychutnať naplno ich chuť. Preto doržiavajte dávkovanie a zalejte ich dostatočným množstvom vody podľa návodu. Ak by ste použili viac čajovej zmesi, nápoj by bol príliš silný alebo v opačnej situácii príliš slabý.
V prípade, že používate okrúhle luhovátka v tvare vajíčka, ktoré zavesíte na okraj, dajte si pozor, aby ste ho nenaplnili až príliš a čajové lístky mali dostatok priestoru. Ideálne je nechať lístky voľne lúhovať.
Správny čas lúhovania
Určite sa vám niekedy stalo, že ste pozabudli na to, že lúhujete čaj. Avšak ak si chcete vychutnať jeho chuť, je potrebné dodržať odporúčaný čas.
Sú čaje, pri ktorých to nemá výrazný vplyv na chuť, ako napríklad ovocné, ale naopak pri zelených, čiernych alebo bylinkových čajoch, sa každá minúta počíta. Ak na svoj čaj pozabudnete, namiesto lahodnej chuti vás bude čakať horkastá pachuť.
Dodržiavate tieto zásady pri luhovaní čaju alebo jeho prípravu moc neriešite? Zdieľajte s nami vaše čajové rituály na sociálnych sieťach a nezabudnite pridať #naureus.