Škoricový chlebík
Nahraďte klasické ranné pečivo niečím originálnejším. Kombinácia hrozienok, škorice a mandlí už pri pečení prevonia celú vašu kuchyňu, že sa ho už nebudete môcť dočkať. Časovo vám príprava nezaberie veľa času, takže si ho stihneme vychutnať aj s dúškom teplej kávy alebo čaju.
*vegan *vegetarian *lactose free
Na základ:
Suché ingrediencie:
250 g ovsené vločky (mleté)
3 ČL škorica
1ks cukor vanilkový
½ ČL prášok do pečiva
1ČL sóda bikarbóna
¼ ČL soľ
Mokré ingrediencie:
150 ml voda letná
100 ml rastlinné mlieko (použila som sójové)
3 PL kokosový olej
50 ml javorový sirup
40 g kokosový cukor
Prídavné suroviny:
1 pohár hrozienka
½ pohára mandle
Suroviny na 10-12 kúskov: (použitá silikónová forma 10 x 22 cm)
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Potrebné vybavenie: mixér
Postup prípravy:
1. Ako prvé si ovsené vločky v mixéry rozmixujeme na múku. Môžu nám niekde ostať aj celé kúsky, chlebík bude mať pri podávaní lepšiu textúru.
2.Najskôr zmiešame všetky suché ingrediencie, a to: múka z vločiek, vanilkový cukor, škorica, prášok na pečenie, sóda, soľ a všetko spolu premiešame.
3. V druhej miske si pripravíme zmes z mokrých ingrediencii.
4. Najskôr si v hrnci alebo mikrovlnnej rúre roztopíme a zohrejeme kokosový olej.
5. Do vlažnej vody prilejeme mlieko, javorový sirup, zohriaty kokosový olej a nakoniec pridáme aj kokosový cukor.
6. Celú zmes poriadne premiešame, dokým sa nám cukor nerozpustí.
7. Pripravenú mokrú časť vmiešame do suchého základu.
8. Na záver do chlebíkovej zmesi primiešame hrozienka a nasekané mandle.
9. Hotovú zmes prelejeme do formy, ja odporúčam silikónovú, nakoľko v nej cesto neprihorí a ľahšie sa vyklopí.
10. V predhriatej rúre na 200 stupňov pečieme cca 40 minút.
*Ak chceme zistiť či je cesto upečené aj vnútri použijeme špáradlo. Zapichneme ho do cesta, a ak po vytiahnutí ostane čisté, naše cesto je prepečené aj z vnútra, ak nie necháme ešte piecť.
11. Po upečení nakrájame a servírujeme, najlepšie s domácim džemom, ovocím alebo poliate sirupom. (ďatľový sirup sa k nemu hodí výborne)
Dobrú chuť.
- Do cesta môžeme primiešať rôzne druhy orechov , semiačok alebo sušeného ovocia
- Ak chcete spraviť z chlebíka fitnes verziu 30 g ovsenej múky nahradíme 1 odmerkou proteínu.