Oslaďme si život zdravo…
Isto Vás táto informácia o pôvode najbanálnejšieho sladidla neprekvapila a ak áno, nákupy musí robiť Vaša druhá polovička. Stretávame sa s rôznymi druhmi cukrov aj počas zvyčajných nákupov v potravinách, kedy nehľadáme zdravšie alternatívy sladenia, dochucovania a varenia ako takého? Áno, dokonca ak obľubujete kávu, isto viete, že vo vašej obľúbenej kaviarničke nepodávajú Váš obľúbený teplý nápoj výhradne s jedným druhom cukru, na mnohých miestach Vám dajú dokonca vybrať si z rôznych možností! Narážam teraz na popularizované alternatívy sladenia, ktorými sú stévia, či takzvaný hnedý cukor. Je viac než pravdepodobné, že ste už o týchto druhoch počuli, sú predsa len ospevované všetkými prostriedkami marketingovej komunikácie! Aj napriek tomu, že sú tieto alternatívy najpopulárnejšie, neznamená to, že neexistujú ďalšie, rovnako zdravé, možno Vašim požiadavkám ešte vyhovujúcejšie sladidlá, a fakt, že ste k nim ešte nenašli cestu, môžeme rýchlo napraviť. Dovoľte mi, aby som Vám predstavila alternatívy vo svete cukrov a sladidiel, ktoré Vám a Vašim rodinám vypomôžu k zdravšiemu životnému štýlu a k zachovaniu si zdravej figúry, po ktorej tak všetci túžime!
STE VIAc než vítaní
Drobná rastlinka, ktorá vo svojich (najviac) 50 centimetroch skrýva chuť tridsaťkrát sladšiu než tá v cukrovej repe, nazývaná tiež stévia, patrí medzi najobľúbenejšie nekalorické sladidlá na svete. Svoju popularitu nadobudla začiatkom tohto desaťročia, najmä v spojitosti s bojom proti obezite a alarmujúcim nárastom diabetikov, práve preto, lebo telo toto prírodné sladidlo veľmi ľahko spracúva a tiež z dôvodu, že neobsahuje žiadne kalórie. Nula kalórií nie je však jedinou unikátnou vlastnosťou medových lístkov, tým ďalším môžeme byť vďační stopovým látkam a minerálom, ktoré sú v listoch tejto drobnej rastliny obsiahnuté.
Jedným z dôležitých minerálov, ktorý sa nachádza v tejto bylinke, je vápnik. Kalcium pomáha predchádzať osteoporóze, nakoľko je základnou stavebnou jednotkou našich kostí a zubov, zmierňuje problémy spojené so zažívaním, s čím sa spája aj jeho schopnosť pomáhať predchádzať rakovine hrubého čreva. Magnézium je považované za prírodné sedatívum pre nervy, nakoľko utišuje nervový systém. Horčík však ukrýva viac než len tento účinok! Pomáha predchádzať cukrovke, podnecuje činnosť viacerých orgánov, znižuje krvný tlak a pomáha predchádzať srdcovo-cievnym chorobám. Čaro tejto rastliny mohli využívať a ospevovať už dlho pred nami v pahorkatých oblastiach Brazílie a Paraguaya, kde stévia raste divoko dodnes. Stévia sa postupne dostávala do sveta ako fenomén v oblasti glykozidov, nakoľko mnohé krajiny zakázali používanie umelých sladidiel. Medové lístky dobyli Európu, neskôr Áziu a napokon aj Severnú Ameriku.
Nie je za tým žiadna chémia
Hnedý cukor sa používa v kuchyniach po celom svete, nie je preto žiadnym prekvapením, že aj my, Slováci, sme prepadli jeho sladkej a jedinečnej chuti. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo ho odlišuje od každému známeho bieleho cukru? Odpoveď je jednoduchá. Hnedý cukor je vlastne biely cukor, pred tým, než prejde procesom rafinácie. Aj napriek tomu, že je to prakticky to isté, stále je to oveľa zdravšia alternatíva, než biely cukor. Ako to? Hnedý cukor možno obsahuje rovnako veľa kalórií ako jeho rafinovaná podoba, je v ňom obsiahnuých oveľa viacej zdravie benefitujúcich látok, o ktorých môže rafinovaný cukor už len snívať. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, vďaka ktorým je oveľa ľahšie stráviteľný…
Treba si však dávať pozor na podvody v podobe bieleho cukru dofarbeného karamelom - preto je potrebné sa pred jeho kúpou vždy uistiť, či si z obchodu odnášame to, čo sme hľadali. Jednou z alternatív hnedého cukru je cukor trstinový. Obsahuje, okrem iných, aj vitamín B3, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a vápnik. Tieto a mnohé ďalšie zabezpečujú jeho pozitívny vplyv na naše zdravie v podobe dodávateľa energie, zlepšovateľa pamäti a pozornosti, atď. Netreba to s touto alternatívou však preháňať, pravda, rovnako ako so všetkým. Treba mať na pamäti, že hnedý cukor je presne taký istý ako ten, ktorý už máte doma, len nie je zbavený všetkých vecí, ktoré sú na cukre okrem chuti dobré.
Tyyy kokos!
Menej kalorický, plný vitamínov a minerálov, stimulant imunitného systému, tráviaceho traktu, posilňovač kostí, prínos prevencie voči anémii do tela. Aj takto sa dá opísať sladidlo získavané z kokosových kvetov najmä vo Filipínach a v Indonézii. Treba podotknúť, že stále sa bavíme o cukre, preto ani s týmto trendom to netreba preháňať, nakoľko by sme tak našim kilám navyše nemohli povedať zbohom aj napriek našim snahám. Keď moja mamina začala sladiť svoju kávu týmto zázrakom, neverila som tomu, že káva aj s touto zmenou chutí rovnako. Aj napriek tomu, že má táto alternatíva cukru trochu atypickú chuť, neovplyvní to chuť jedál a nápojov, do ktorých je pridaná, príliš drasticky, takže si stále môžete vychutnať svoje obľúbené pitia a jedlá, ktoré vyžadujú drobnú úpravu vo forme dosladenia, s menej kalóriami a s trochu exotickým “feelom”. Aj tento produkt však prináša svoje riziká vo forme podfuku, ktorý zahŕňa zámenu tohto exotického sladidla za palmový cukor. Tento sa od neho odlišuje vyšším glykemickým indexom, vyšším obsahom kalórií a karbohydrátov, ale najmä chuťou, preto radšej čítajte etiketu, aby ste sa nestali obeťou klamárov! V našej ponuke nájdete tento cukor aj vo forme sirupu výborného na palacinky alebo len tak pre radosť.
Vaša sladkomaniačka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus
Zdroj obrázkov: www.indulgy.com