Olej v kuchyni? A ktorý je naj?
Oleje. Mnohým z Vás určite napadlo, aké úžasné účinky má na našu pleť ricínový olej, ako dokáže s našimi vlasmi urobiť zázraky argánový olej, či nenahraditeľné liečivé účinky čajovníkového oleja. Áno, tieto mastné extrakty z rastlín majú neuveriteľne veľké spektrum využitia v kozmetike, práve na tieto sme sa v našom blogu zameriavali v našich predošlých príspevkoch. Každá dobrá gazdiná však nemyslí hneď na to, ktorý olej jej pomôže v boji so zničenými končekmi vlasov alebo nepeknými vyrážkami, tá myslí na to, ktorý použije pri príprave jedla pre jej domácnosť! Ak si neviete rady, pomôžeme Vám s tým v týchto riadkoch!
Moja mamina vždy vravieva, že najzdravším “olejom” je bravčová masť. Vraví, že najlepšie chutí a že pre nás ukrýva najviac pozitívnych účinkov spomedzi všetkých mastí, ktoré sa v kuchyni používajú. Dnes však vezmeme ohľad na našich priateľov vegánov a budeme sa venovať výhradne rastlinným olejom a ich pozitívnym vplyvom na naše zdravie. Už odmala sa mi s nedeľným obedom spája vyprážané mäso, na ktoré sme doma využívali väčšinou olej na vyprážanie, ktorý je spravidla pôvodom slnečnicový, pretože má najväčšiu odolnosť. Vyprážanie však nie je najzdravšou formou stravovania sa, preto by som radšej odbočila od tejto témy a presunula sa k trochu inému aspektu varenia… Oleje sa využívajú ako v teplej, tak aj v studenej kuchyni. Za pomoci olejov sa často pripravujú aj cestoviny, akou je napríklad tarhoňa, olej používame pri príprave ryže, či pri výrobe základu mnohých jedál pri pražení cibuľky... V studenej kuchyni získavame z olejov viac živín než z jedál, pri ktorých príprave čiastočne zbavíme oleja jeho na naše telo pozitívne vplývajúcich látok. Najtradičnejšími olejmi, s ktorými sa stretneme v našej kuchyni, sú najmä už spomenutý slnečnicový, repkový, palmový, olivový, po novom (viac k japonskej kuchyni inklinujúci) sezamový, či dokonca exotický konopný olej… Ak poznáte pozitívne vplyvy aspoň polovice z týchto olejov, môžete sa považovať za experta a šťastlivca, nakoľko môžete ich čarovné účinky použiť vo svoj prospech, ak však s nimi nie ste úplne stotožnení, dovoľte mi, aby som Vás uviedla do sveta týchto súčastí našej potravy, ktoré viac či menej považujeme v súčasnosti za samozrejmosť. Predstavím Vám ich pozitívne vplyvy na naše zdravie a ukážem Vám, ako ich zaradiť do Vášho jedálnička!
Nie je olivový ako olivový
V súčasnosti označovaný za jeden z najzdravších a jeden z najrozšírenejších olejov v kuchyniach po celom svete je nám dobre známy priateľ, pôvodne z Kréty, olivový olej. Ak ste ho ešte neskúšali, môže byť za tým nespočetne veľa dôvodov… Ak ste alergickí na olivy, chápem, Váš problém nejde vyriešiť inak, než využívať iný olej, ak Vás však odradil iný dôvod, akým je neschopnosť výberu, dovoľte mi pomôcť. Nevravím teraz o značke, akú značku si vyberiete, je len na Vás, nikto Vám predsa nediktuje, aby ste si radšej kúpili obuv značky Adidas a nie Nike, rovnako to funguje aj tu ;). Pravidlom je: čím “panenskejší”, tým čistejší, čo však znamená, že olej je zbavovaný negatívnych látok, a tie prospešné si zachováva (nie však všetky). Vďaka tomuto označeniu viete taktiež vyčítať, aké využitie má olej v kuchyni, napríklad panenský olivový olej môže byť využívaný na vyprážanie, pretože má vysokú teplotu varu, iné ju majú oveľa nižšiu. Aké dobro prinesie tento olej nášmu telu? Olivový olej pomôže takmer s každým problémom, ktorý sa týka tráviaceho traktu! Okrem toho, že pomáha pri diétach na redukciu váhy vďaka svojmu povzbudzujúcemu účinku na metabolizmus, pomáha s prečisťovaním tela stimuláciou činnosti pečene a žlčníka, pomôže pri zápche, pri zachovávaní a obnove črevnej mikroflóry, pri boji so žalúdočnými chorobami, ba dokonca pri boji so žlčníkovými kameňmi. Tento olej najlepšie využijete v studenej kuchyni, no nič nepokazíte, ak ho zakomponujete do svojho receptu na domáci chlieb, pripravíte s ním tiež svoju obľúbenú praženicu alebo ho použite ako náhradu slnečnicového oleja v recepte na domáce slané pečivo.
Močila konope, močila…
...žaba jej do čižmy skočila. Keď som sa dopočula o konopnom oleji, táto ľudová pieseň bola prvá vec, ktorá mi prišla na um, no keď som sa dočítala, aké blahodarné účinky má tento cenný olej, hneď som o niečo zvážnela a začítala som sa s vášňou. Je potvrdené, že tento olej s typickou chuťou Vám pomáha pri problémoch s pokožkou, s ktorými úzko súvisí jeho prírodný antiseptický faktor. Ďalej povzbudí Vašu obranyschopnosť, ako aj činnosť kardiovaskulárneho systému, stabilizuje hladinu glukózy a cholesterolu v krvi a v neposlednom rade pomôže pri problémoch so svalmi a kĺbmi. Čo stojí za týmito priam čarovnými účinkami konopného oleja? Omega-3 a omega-6 mastným kyselinám sa pripisuje podnecovanie činnosti srdca a stabilizácia hladiny cholesterolu, spektrum vitamínov sa postará o imunitný systém a obranyschopnosť organizmu, stopové látky nájdu uplatnenie pri svalovej regenerácii… Chuť konopného oleja okorení a určite obzvláštni kulinársky zážitok v studenej kuchyni, je však skvelým komponentom do mäsovej marinády alebo cestovinového dressingu.
Sezam, otvor sa (nám)!
Sezamové semienka sa taktiež používajú na výrobu oleja. Japonská kuchyňa ho využíva už celé stáročia ako základ pokrmov. Pravú chuť terriaky kuriatka vykúzlite aj vďaka tomuto kuchynskému spoločníkovi. Názov kapitoly napovedá, že možno ešte nie sme stotožnení so všetkými jeho tajomstvami! Sezam obsahuje mnoho látok, ktoré napomáhajú našim telám v prosperite (z hľadiska zdravotného, pravdaže). Stopový lecitín pomôže pri povzbudení mozgovej činnosti, s čím sa spája aj jeho účinok odstraňovania nespavosti, únavy, migrén, stresu, či upokojenia nervového systému. Ďalšie stopové látky, vitamíny a minerály pomáhajú predchádzať chudokrvnosti, nakoľko podporuje tvorbu krvi, dámam pomôže pri silných a bolestivých cykloch, podpora pevnosti zubov, kĺbov a kostí je úzko spojená s prevenciou proti osteoporóze. Olej ďalej zlepší kondíciu vašich vlasov, nechtov a pokožky a hovorí sa, že spomaľuje starnutie! Tak na čo čakáte, šup, vyskúšajte sami!
Video na záver:
Vaša Olejová Kráľovná
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus
Zdroj obrázkov: www.indulgy.com