Koreňová zelenina
Prečo je pre nás koreňová zelenina taká významná a podstatná? Vedeli by ste si predstaviť existenciu bez nej? Ako by chutili polievky, keby ste do nich koreňovú zeleninu nepridávali? Ak si aj Vy kladiete tieto otázky, nasledujúce riadky sú určené práve pre Vás...
Čo by sme o nej mali vedieť?
Najskôr by sme si mali povedať jej definíciu...je to zelenina, ktorá je pestovaná pre jej podzemné časti. Čo znamená, že jeme tú časť, ktorá rastie pod zemou. Najznámejšie druhy koreňovej zeleniny sú mrkva, petržlen, paštrnák, zeler, repa - cvikla, chren, ale patrí sem napríklad aj taký zázvor.
Možno ste si na sebe aj Vy všimli, že v momente, ako sa ochladí pod pätnásť stupňov, začnete mať výraznú chuť na rôzne polievky a teplé jedlá zo zeleniny a mäsa. Nie je to však náhoda! Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny by sme mali takto na jeseň jesť hlavne vývary z koreňovej zeleniny, teplé jedlá, dokonca grilované a pečené jedlá sú v túto dobu považované za prípustné, niekedy až zdravé. Toto ročné obdobie si vyžaduje, aby sme náš organizmus neustále zohrievali. Či už vývarmi alebo rôznymi čajmi.
A teraz si položme otázku...Viete si Vy predstaviť, že by ste jedli mäsový vývar bez mrkvy, petržlenu, zeleru? Alebo čo tak zeleninová polievka bez týchto prísad? Asi by sa to moc nedalo jesť. Predsa je len táto zelenina na niečo dobrá, však? A keďže je správny čas na jej konzumáciu, povieme si niečo o každej z nich...
Mrkva
Je vynikajúca pri žalúdočných a črevných problémoch. Možno ste o tom nevedeli, ale aj vďaka nej máte menšie riziko, že dostanete rakovinu hrubého čreva. Je základom skoro všetkých zeleninových štiav, ktoré sa využívajú v oblasti zdravia. Karotén – zložka mrkvy je sfarbená na žlto a môže sa pri pití štiav dostať „do kože“ a sfarbiť ju nažlto. Nebojte sa však, nie je to žiadna žltačka. Iba reakcia na mrkvovú šťavu, ktorá zanedlho vymizne...;-) Mrkvová šťava je dokonca odporúčaná tehotným ženám, pretože vďaka nej je narodené bábätko nielen zdravo vyvinuté, ale matky, ktoré si spravili počas tehotenstva mrkvovú kúru majú oveľa ľahší priebeh pôrodu. Ak chcete začať v tehotenstve mrkvovou kúrou, vypite jej 1-2 litre denne. Isto si pamätáte na časy z detstva, kedy mamičky a babičky hovorievali, že vďaka mrkve uvidíte ďalej, ako hocikto iný. A mali pravdu. Napríklad aj v Amerike bolo niekoľko prípadov, kedy sa ľuďom vďaka mrkve zlepšil zrak. Napríklad kandidáti na letcov boli odmietnutí kvôli chybám zraku. Tie sa však po mrkvovej kúre zlepšili natoľko, že kandidát boli nakoniec k letectvu prijatí. Mrkva obsahuje vitamíny D, E, K a hlavne A, lecitín, draslík, jód či horčík. Látky v nej obsiahnuté spomaľujú proces starnutia, takže ak chcete byť dlho mladí a krásni, neváhajte a jedzte jej čo najviac.
Petržlen
Na konzumáciu sa využíva nielen koreň, ale aj vňať. Má mnoho vynikajúcich účinkov, z ktorých istotne nezabudnem spomenúť, že pomáha pri trávení, problémoch s močovými kameňmi, pri črevnej kolike, dokonca aj pri problémoch s menštruáciou. Uvádza sa dokonca aj ako afrodiziakum, takže ak nemáte radi čokoládu, môžete ju nahradiť aj petržlenom...:-D Obsahuje mangán, draslík, vápnik a horčík, čiže základné prvky, ktoré by sa mali v našej každodennej strave nachádzať.
Paštrnák
Málokto vie, že petržlen a paštrnák nie je tá istá zelenina. Síce vyzerajú veľmi podobne, paštrnák chutí viac ako mrkva. Vlastne by som povedala, že je to niečo medzi mrkvou a petržlenom. Jeho účinky sú podobné petržlenu, čiže pomáha pri trávení. Má vysoký obsah minerálnych látok, najmä draslíku a kremíku, obsahuje taktiež vitamín C a B. Znižuje krvný tlak a priaznivo pôsobí na nervový systém.
Zeler
Možno ste o tom nevedeli, ale zeler sa v starovekom Egypte využíval ako afrodiziakum a čo je jeho ešte väčšie plus, používal a dodnes sa používa na mužskú potenciu. Je braný nielen ako korenina alebo zelenina, berie sa aj ako liek. Obsahuje totiž vysoké množstvo vitamínov A, B, E a K, ale aj dostatok minerálnych látok ako napríklad sodík, draslík, železo, chróm alebo horčík. Ak pri varení nemáte po ruke žiadnu soľ, použite zeler. Zo všetkých potravín obsahuje najviac soli, takže sa môže použiť aj na dosálanie jedál. Éterické oleje obsiahnuté v zeleri nás chránia pred baktériami a plesňami, dokonca dezinfikujú zažívacie ústrojenstvo. Ak máte problém s obličkami či močovým ústrojenstvom, určite by ste nemali z každodennej stravy vynechať práve zeler, ktorý má blahodarné účinky práve pri spomínaných problémoch. Ak máte problémy s dnou, reumatizmom, artritídou, alebo máte vysoký cukor, šťava z čerstvého zeleru Vám zaručene pomôže. Ak jeho chuť nemáte radi, pridajte k nemu pomarančovú šťavu, ktorá trošku zamaskuje jeho typickú chuť a vôňu.
Červená repa
V staroveku sa koreň repy využíval IBA na liečenie. Dnes je tomu inak a na repe si vieme pochutnať v surovom alebo varenom stave, v octovom náleve a dokonca aj keď ju zakonzervujeme. Ak ju uvaríte, obsahuje viac prospešných látok ako keď ju zjete za surova. Potrebujete omladiť? Začnite jesť repu! Má omladzujúce účinky, prospieva vlasom aj pokožke, spevňuje tkanivo, kosti aj cievy. Je vynikajúca pri nádorových ochoreniach a ešte lepšia pri ich predchádzaní, keďže zamedzuje bujneniu buniek. Má vysoký obsah draslíku, obsahuje kyselinu listovú potrebnú najmä v tehotenstve a obsahuje aj dostatok kremíka. Posilňuje imunitu, znižuje cholesterol a taktiež zaháňa únavu. Takže ak ste sa nevyspali ani po zmene času na zimný a hodinka spánku do plusu bola pre Vás stále málo, vyskúšajte si spraviť kúru z repy, ktorá Vám pri únave môže pomôcť.
Zázvor
Tento koreň ste tu zrejme nečakali, no do tejto skupiny patrí tiež. Zázvor sa zvykne nazývať aj ako elixír zdravia. Používa sa síce aj v kuchyni, no vzácnejší je ako liek. Obsahuje antibiotické látky, takže ak máte chrípku alebo ste nachladnutí a niekto Vám ponúkne zázvorový čaj, určite ním neohrdnite. Obsahuje vitamíny B, C a E, minerálne látky ako vápnik, draslík, železo, zinok, fosfor, horčík a selén. Zázvor zlepšuje prietok krvi, zvyšuje imunitu, zlepšuje trávenie, dokonca sa používa aj na detoxikáciu organizmu, zlepšuje dýchanie, ale aj vykašliavanie pri chrípke alebo zápaloch dýchacích ciest, rovnako tak zabraňuje rastu rakovinových buniek. Ak však potrebujete schudnúť, pomôže tiež, takže si ho nezabudnite pridať do jedálnička. Na zázvor si dajte pozor v tehotenstve, alebo keď kojíte, či máte problémy so žalúdkom. Mohol by priniesť viac škody ako úžitku. Aj zázvor je označovaný ako novodobé afrodiziakum, takže ak chcete zvýšiť chuť, určite spravte sebe aj partnerovi zázvorový čajík.
Ak neviete, ako využiť koreňovú zeleninu v kuchyni, mám tu pre Vás niekoľko receptov, ktoré Vás zaručene potešia!
Pečená koreňová zelenina
Čo by sme si mali pripraviť?
- Červenú repu
- Petržlen
- Mrkvu
- Zeler
- Paštrnák
- Cibuľku
- Cesnak
- Čerstvé alebo sušené bylinky, ako napríklad tymian, oregano, šalvia, rozmarín, mäta
- Soľ
- Olivový olej
Postup:
Koreňovú zeleninu si ošúpeme a očistíme, ak chceme, nakrájame si ju na menšie kúsky (či už na kolieska, alebo po dĺžke je iba na Vás). Plech si poriadne vymastím olivovým olejom (môžeme použiť papier na pečenie, aby sa nám zelenina neprichytila na plechu), poukladáme zeleninu, poprášime ju bylinkami a koreninami, pokvapkáme olivovým olejom (poriadne) a dáme do rúry piecť. Pečieme pri 200 stupňoch, až kým ju nebudeme mať dohneda, cca 20 minút. Ak si myslíme, že by nám mohla z jednej strany prihorieť, v polovici pečenia ju otočíme.
Zeleninový vývar
Pripravíme si:
- Mrkvu
- Zeler
- Petržlen
- Kaleráb
- Cibuľu
- Cesnak
- Čierne korenie
- Soľ
- Vodu
- olej
Postup:
Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky. Cibuľku s cesnakom si opražíme na oleji, pridáme nakrájanú zeleninu, a keď sa trošku opečie do sklovita zalejeme vodou. Pridáme soľ a čierne korenie a varíme asi 30 minút. Takto spravený vývar si môžeme precediť a použiť do iných jedál, prípadne si z neho spraviť zeleninovú polievku. Môžete pridať zeleninu podľa chuti, alebo si do polievky pridať mrveničku, alebo mlgance.
Zeleninové čipsy
Pripravíme si:
- Mrkvu
- Petržlen
- Paštrnák
- Zeler
- Batáty (sladké zemiaky)
- Cibuľku
- Cesnak
- Cviklu
- Grilovacie korenie
Ako na to?
Jednoducho si nakrájate zeleninu na tenšie kolieska a buď si ju v rúre vysušíte, alebo si si ju vypražíte v oleji. Ak by ste si zeleninové čipsy piekli v rúre, posypte ich grilovacím korením pred pečením. Ak si ich chcete robiť na oleji, tak ich posypte až po fritovaní. Ak nemáte čo vyjedať pred telkou, no zároveň chcete niečo zdravé, zeleninové čipsy sú pre Vás tým pravým orechovým.
Koreňová zelenina ako príloha k mäsu
Ak Vás už omrzelo jesť k mäsu zemiaky na rôzne spôsoby, možno by ste ich mohli skúsiť vymeniť za nejakú koreňovú zeleninu. Skúšali ste už mrkvové hranolky? Alebo napríklad zelerové či petržlenové pyré? Ak nie, mali by ste to skúsiť! Nielenže budete mať obmenu stravy, dokonca do organizmu dostanete viac vitamínov.
Ak Vám však nestačí dopĺňanie vitamínov formou zeleniny, môžete ich skúsiť doplniť aj vo forme výživových doplnkov. Chýba Vám vitamín B? Zaobstarajte si B - komplex! Potrebujete sa pripraviť na chrípkové obdobie? Doplňte Céčko! Čakáte bábätko a potrebujete doplniť viacero vitamínov? Objednajte si Prenatal formulu, kde je obsiahnuté väčšie množstvo vitamínov.
A mám tu pre Vás, ako vždy, videjko na záver. Dnes si dáme recept na Rumpsteak s koreňovou zeleninou...pozerajte a inšpirujte sa!
Vaša koreninárka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus