6 tipov ako na zdravú grilovačku bez výčitiek
Avšak pravdou je a nikoho ho to ani neprekvapí, že tento spôsob úpravy jedla nepatrí medzi najzdravšie. Pri dodržaní niekoľkých zásad si ju môžete užívať bez výčitiek, ale aj zdravotných ťažkostí.
1. Na grile záleží
Trendom poslednej doby je grilovanie na kameni či rôznych grilovacích platniach, ktoré zabránia kontaktu mäsa s priamym ohňom, ako aj odkvapkávaniu oleja či marinády priamo do ohňa.
2. Používajte tácky na odvapkávanie
Ak sa už predsa len rozhodnete použiť klasický gril na uhlie, dbajte na to, aby olej z mäsa neodkvapkával priamo do ohňa. Umiestnite ho na tácky špeciálne určené na grilovanie. Tie zároveň ochránia mäso od pripekania na rošt a ušetria vám aj čas s jeho čistením.
Nevyhnutnosťou sú predovšetkým v prípade, ak ste sa rozhodli mäso predtým namarinovať. Marináda zvykne odkvapkávať do ohňa a pripekať sa, čím vznikajú karcinogénne látky, ktoré sú pre telo škodlivé. Pripečené spálené mäso obsahuje množstvo toxických a karcinogénnych látok, ktoré nielen podporujú vznik rakoviny, ale aj ochorenia hrubého čreva či žalúdka.
3. Zabudnite na klobásky
Klobásky, špekáčiky či slanina síce chutia vynikajúco, avšak ak vás zaujíma zdravotné hľadisko, mali by ste sa im vyhnúť. Pri výbere mäsa by ste mali siahnuť skôr po menej tučnom, prípadne tučné časti odkrojiť.
Dôležité je dbať predovšetkým na kvalitu mäsa či už sa rozhodne pre hovädzie, bravčové alebo kuracie. Zdravou a veľmi chutnou voľbou sú aj ryby, prípadne morské plody. Sú ľahšie stráviteľné a ich príprava si rýchla. Skúste navštíviť miestnych predajcov rýb a zakúpiť si ich priamo čerstvé.
4. Pripravte si domácu marinádu
V obchode sa oblúkom vyhnite už marinovaným mäsovým výrobkom. Tie častokrát obsahujú dochucovadlá, ako glutamany, veľa soli alebo sú zbytočne kalorické. Jednoduchú a oveľa chutnejšiu marinádu si viete pripraviť doma.
Marináda dokáže mäso, ryby i zeleninu vynikajúco dochutiť. Navyše mäso, ktoré na niekoľko hodín naložíte do marinády je krehšie a tým sa aj skráti doba potrebná na jeho prípravu. Potraviny naložené v marináde vždy držíme v chlade, najlepšie v chladničke.
Základom dobrej marinády je kvalitný olivový olej a následne pridávame koreniny podľa našich chutí a preferencií. Primiešať môžete sójovú omáčku, med, citrónovú šťavu, horčicu, čili korenie, cesnak, rascu, ale i bylinky ako rozmarín, bazalka či tymián. Zaujímavú chuť vytvoríte pridaním piva či vína. Vhodnou voľbou je aj už predpripravené grilovacie korenie. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové zaujímavé chute.
Bylinky navyše obsahujú antioxidačné látky a tým dokážu zmierniť negatívny vplyv karcinogénnych látok prípadne vznikajúcich grilovaním.
5. Používajte kvalitné dochucovadlá a koreniny
Rovnako ako pri výbere mäsa je potrebné dbať predovšetkým na kvalitu, rovnako tomu tak je aj pri výbere korenín a dochucovadiel. Tie totiž môžu obsahovať glutamany, nadmerné množstvo soli alebo iné telu škodlivé zložky.
Zvoľte koreniny a dochucovadlá v bio kvalite. Budú mať nielen lepšiu chuť, ale môžete si byť istí, že neobsahujú nechcené prímesi.
6. Vymeňte pečivo za zeleninu
Zdravšou a ľahšie stráviteľnou alternatívou k pečivu je zelenina. Pripraviť si ju môžete grilovanú alebo si prichystajte ako prílohu šalát. Vyhnite sa však ťažkým majonézovým šalátom. Kyslá smotana či biely jogurt poslúži ako dobrá náhražka majonézy.
Na gril môžete umiestniť šampióni, papriku, paradajky, cuketu či kukuricu. Stačí ich iba jednoducho pokvapkať trochou oleja, dochutiť soľou a korením, použiť môžete aj grilovacie alebo bylinky.
Skvelým jedlom na gril sú aj špízy. Vyskladať ich môžete z akékoľvek mäsa a nakombinovať ho s vašou obľúbenou zeleninou.
Aké je vaše obľúbené jedlo na gril? Podeľte sa s nami o vašu letnú grilovačku na sociálnych sieťach a nezabudnite pridať #naureus.