6 jednoduchých rýchlych receptov z bazy čiernej
Krík bazy ľahko nájdete a nie je problém naň natrafiť pri prechádzke v prírode. Preto si najbližšie so sebou zoberte aj košíček, odneste si domov pár kvetov a vyskúšajte si z nich pripraviť niektorý z našich receptov.
Ako správne zbierať a sušiť bazu
Krík bazy čiernej rozpoznáte už vďaka jej typickej úžasnej vôni, ale aj malým bielym kvietkom. Tie zbierame, keď sú plne rozkvitnuté. Vyberáme si odľahlejšie miesta, ďaleko od ciest. Súkvetia kvetov odstrihávame a ukladáme do košíka, aby sa moc nepopučili.
Ak chceme, aby sa nám kvety bazy neznehodnotili, je najlepšie ich sušiť zavesené. Pokiaľ počas sušenia zhnednúť, vyhoďte ich. V prípade, že nemáme možnosť ich zavesiť, môžeme ich poukladať na plech s pečiacim papierom, stopkami hore. Medzi jednotlivými kvetmi necháme dostatočné miesto, aby sa mohli dobre presušiť. Uložíme ich do teplej vetranej miestnosti. Nikdy ich nesušíme na priamom slnku. Po usušení odstránime stopky a umiestnime do čistej suchej nádoby, ktorú dobre uzavrieme, aby kvety nezvhli.
Účinky bazy na organizmus
Baza čierna má protizápalové, antioxidačné, protivírusové, analgetické a ukľudnujúce účinky. Je plná antioxidantov, spomaľuje starnutie a zvyšuje obranyschopnosť organizmu, napomáha pri respiračných ochoreniach, čistí krv a uvoľňuje hlieny. Čaj z bazy je vynikajúci pri nachladnutí, nádche, ale aj pri migrénach či bolestiach žalúdka.
1. Bazový sirup
K začiatku leta neodmysliteľne patrí bazová limonáda. Na jej prípravu ako základ potrebujeme bazový sirup. Vychutnať si ho môžeme nielen v lete ako súčasť dobre vychladenej limonády, ale odložiť si ho môžeme aj ako prímes do teplého čaju počas zimy.
Na sirup potrebujeme približne 40 ks bazových kvetov, 3 citróny, 1,25 kg cukru, 2,5 litra vody a 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Do väčšieho hrnca dáme bazové kvety a vodu. Citróny odšťavíme a nakrájame na kolieska. Kolieska citrónov so šťavou pridáme do vody ku bazovým kvetom. Prikryjeme a necháme v chladničke 24 hodín. Následne precedíme, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a privedieme do varu. Varíme až kým zmes nezíska sirupovú kozistenciu. Nalejeme do umytých fliaš, necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.
2. Bazový med
Z bazových kvetov si môžete pripraviť aj med, ktorý obzvláštni čaj či akýkoľvek nápoj. Z 250 g bazových kvetov odstránime hrubé stonky a poriadne kvety opláchneme. Umyjeme si 2 citróny a pokrájame ich na plátky. Kvety spolu s plátkami citrónov vložíme do hrnca, zalejeme 1 litrom vody a varíme 15 - 20 min. Následne zmes precedíme, pridáme 1 kg cukru a 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Varíme 2 hodiny, kým sa nevytvorí medová konzistencia. Bazový med umiestnime do pripravených zaváranínových fliaš.
Tip: Med s nádychom bazy pripravíte aj jednoducho bez varenia. Stačí očistiť čerstvé bazové kvety od hrubých stoniek, umyť ich, umiestniť do sklenenej uzatváreteľnej nádoby a zaliať medom. Takto ich necháme odstáť 1 týždeň. Potom med precedíme a uzavrieme.
3. Bazový likér
Z bazových kvetov si môžeme pripraviť aj niečo na príjemné večerné popíjanie so známymi či na letný romantický večer. Na prípravu likéru nám postačí 20 ks bazových kvetov, ktoré umiestnime do sklenenej uzatvárateľnej nádoby. Pridáme 3 plátky citróna a zalejeme 750 ml vodky tak, aby všetko bolo poriadne ponorené v alkohole. Nádobu uzavrieme a necháme odležať 2 - 4 týždne na chladnom tmavom mieste. Následne precedíme, pridáme 100 ml medu a môžeme podávať.
4. Bazový čaj
Bazový čaj je ideálnou voľbou pri prechladnutí, pretože podporuje potenie a znižuje horúčku. Stačí 1 polievkovú lyžicu sušených bazových kvetov zaliať 250 ml vriacej vody a nechať lúhovať 10 - 15 minút. Čaj precedíme a môžeme pridať med alebo citrón.
5. Bazový ocot
Ide o netradičný a svojou chuťou zaujímavý ocot, ktorý si rozhodne nájde v kuchyni svoje využitie. Exprimentujte s chuťami a pripravte si na leto tento zaujímavý ocot. Postačí vám približne 20 ks kvetov bazy, ktoré si očistíme a umyjeme. Vložíme ich do sklenenej uzatvárateľnej nádoby a zalejeme 500 ml octu tak, aby boli poriadne všetky ponorené. Ocot umiestnime na tmavé chladné miesto na 3 týždne odležať. Následne precedíme do čistej nádoby a môžeme používať. Skladujeme ho v chladničke.
6. Vyprážané kvety bazy
Už ste niekedy vyskúšali vypražiť kvety bazy? Neviete o čo prichádzate. Táto pochúťka sa dá jesť nasladko, aj naslano. Zo 100 ml mlieka, 50 ml smotany na šľahanie, 1 vajca a 3,5 polievkových lyžíc hladkej múky si vytvoríme cestíčko. Nemalo by byť moc riedke, ale ani príliš husté. Na panvici si rozohrejeme olej tak, aby sa doň dali ponárať obalené kvety bazy. Kvety namočíme do cestíčka a umiestnime na panvicu. Opražíme z jednej strany. Odstrihneme stopku a otočíme ich. Takto opečené kvety môžeme posypať práškovým cukrom a pustiť sa do konzumácie.
Rozhodli ste sa pripraviť si niektorý z našich receptov? Dajte nám vedieť, ako sa vám podaril výsledok a zdieľajte ho s nami na sociálnych sieťach. Nezabudnite pridať #naureus.