Zeleninová tartaletka
A prečo by koláč musel byť len na sladko??? Táto slaná verzia je veľmi jednoduchá na prípravu a okrem toho sa nám tofu postaralo aj o slušný podiel bielkovín. A ak nemáte všetky suroviny po ruke? Nevadí. Spotrebujte všetky zvyšky zeleniny, ktoré doma nájdete.
*vegan *vegetarial *lactose free
Suroviny na 12 porcii :
(použitý plech priemer 28cm)
Na cesto:
160 g pšeničná múka hladká
1/2 ČL cukor
1 ČL jedlá soľ
90 g maslo rastlinné
1 PL mleté ľanové semiačka
1 PL citrónová šťava alebo jablčný ocot
2 PL voda
Tofu plnka:
1x tofu natural 180 g
1x tofu údené 180 g
2 PL lahôdkové droždie
2 ks cesnak
½ cibule
1 PL ľanový olej
Koreniny: ½ ČL soľ, korenie, paprika mletá sladká, bazalka
Na ozdobu:
3 ks šampióni
1 PL sójová omáčka
1 ks červená cibuľa
1 ČL kokosový olej
1 ČL kokosový cukor
100 g cherry paradajok
50 g pór
Potrebné vybavenie: Mixér
Čas prípravy: 30 minút
Čas tuhnutia: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Postup prípravy :
1. Ako prvé si pripravíme ľanový gél a to tak, že mleté lanové semiačka (1 PL) zmiešame s vlažnou vodou (2 PL) a necháme 5 minút odležať kým nám nevznikne hustý gél .
2. Medzičasom si v mixéry pripravíme cesto. Preosiatu pšeničnú múku (160 g), soľ a cukor premiešame, pridáme tuhé maslo 90 g (pozor musí byť čo najstudenšie, nie roztopené ) šťavu alebo ocot (1 PL) a na záver pripravený gél .
3. Všetky suroviny mixujeme dokým sa nám nezačne tvoriť drobené cesto.
4.Takto vzniknuté cesto presunieme na podložku a ešte par krát ručne premiesime, zabalíme do fólie a necháme v chladničke stuhnúť na cca 30minuť.
5. Cesto nám v chladničke odpočíva a my nebudeme zaháľať a zatiaľ sa vrhneme na plnku aj keď príprava nám zaberie maximálne 5 minút.
6. Zas a znova použije mixér alebo teda konkrétnejšie food procesor lebo to je najlepší pomocník kuchárky.
7. Do mixéra vložíme cesnak, cibuľu a všetky koreniny. Vymixujeme na základ, ktorý dodá koláču tu pravú chuť.
8. K základu pridáme zvyšné suroviny: tofu, lahôdkové droždie (nie to cukrárske na kysnutie, toto lahôdkové ma príjemnú syrovú chuť) a mixuje dovtedy kým nevznikne jednotná plnka. Ak bude plnka príliš tuhá môžeme pridať rastlinne mlieko.
9. Na panvici si rozpustíme kokosový olej s kokosovým cukor a pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľku. Restujeme do zlatista. Kto nemá rad karamelizovanú cibuľku môže ju pridať na koláč aj surovú.
10. Na panvici číslo dva zmiešame sójovú omáčku s dvomi lyžiciam vody a v tomto základe podusíme cca 5 minút nakrájané šampióni.
11. V tomto bode máme všetky suroviny pripravené už stačí len poskladať koláč.
12. Vychladnuté cesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu. Vidličkou napicháme dno aby sa nám netvorili bubliny.
13.Pridáme tofu plnku a vrch ozdobíme pripravenou zeleninou.
14. Hotový koláč dáme piecť na cca 40 minút pri teplote 200 stupňov (vrchný aj spodný ohrev) .
Pri tomto recepte môžete experimentovať a pridať do plnky alebo ozdoby to čo vám najviac chutí alebo čo máta práve po ruke. Dobrú chuť