Zelená bomba - avokádo je SUPER food!
Ak sa aspoň trochu orientujete v zdravom stravovaní a tradičnú ťažkú kuchyňu už doma nepraktizujete, určite ste na avokádo už natrafili. Možno ste dokonca vyskúšali guacamole, čo je asi najznámejšia pochúťka, ktorá sa z tohto exotického plodu pripravuje. A ak ste pokročilí a avokádo nesmie chýbať na vašom nákupnom zozname, nepochybne poznáte aj ďalšie zaujímavé spôsoby jeho použitia. Prečo je vlastne okolo avokáda taký boom? A čo vám táto super potravina ponúkne? Na aké spôsoby ho môžete pripraviť? Čítajte ďalej.
Avokádo je plodom hruškovca amerického a aj keď ho drvivá väčšina ľudí považuje kvôli jeho neutrálnej (a teda nie sladkej) chuti za zeleninu, v skutočnosti je to ovocie. Aj jeho neutrálna chuť a hustá konzistencia, je jednou z mnohých výhod, ktoré avokádo ponúka. A vďaka tomu, že ho dnes už konzumujeme oveľa viac ako to bolo možno ešte pred rokom, ľahko ho zoženiete snáď v každom veľkom supermarkete, za vcelku priaznivú cenu.
Prečo ÁNO avokádo?
To, čo je na avokáde také skvelé, sú jeho nutričné hodnoty. Tento zelený plod je bohatým zdrojom mastných kyselín, teda zdravých tukov, ktoré telo ihneď využije ako zdroj energie, čiže ich neuloží vo forme tukov. Avokádo tiež obsahuje vlákninu a množstvo vitamínov a minerálov ako napr. draslík, horčík, meď, fosfor, železo, či vápnik a tiež vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2 a B6), plus antioxidanty. Musíte uznať, že také množstvo vitamínov a minerálov v jednom plode, je rozhodne zaujímavé. Pridajte si avokádo do omáčky, cestovín, alebo si pripravte smoothie a o svoju dennú dávku vitamínov máte zaručene postarané!
Vďaka obsahu lecitínu a mononasýtených mastných kyselín prospieva konzumácia avokáda najmä vášmu srdcu. Lecitín totiž dokáže znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi, preto sa odporúča aj pre ľudí s kardiovaskuárnymi ochoreniami či poruchami nervového systému. Lecitín navyše pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, takže avokádo je skvelé aj pri chudnutí. Obsahuje tiež kyselinu listovú, ktorá by nemala chýbať v jedálničku tehotných žien. A napokon, skvelou voľbou je aj pre športovcov, alebo ľudí s vysokým energetickým výdajom, pretože poskytuje základné živiny a dokáže skvele zasýtiť.
Avokádo na 100+ spôsobov
Samozrejme, nejdeme teraz vypisovať všetky spôsoby a recepty jeho využitia, skôr chceme upozorniť na to, že spôsobov ako si avokádo môžete pripraviť, je neuveriteľne veľa. Vďaka svojej hustej, krémovej textúre a neutrálnej chuti, ho môžete použiť namiesto masla, jogurtu smotany či mlieka. Skvele sa tak hodí do omáčok, nátierok, šalátov, cestovín a využitie nájde aj v sladkej kuchyni – zdravé pudingy, čokoládové nátierky či rôzne kokteily. Navyše, ak používate avokádo, príprava je neuveriteľne jednoduchá, pretože ho nemusíte tepelne vôbec upravovať a môžete ho zjesť ihneď po olúpaní. Stačí len odstrániť šupku a dužinu nakrájať na kúsky, vymiešať vidličkou alebo rozmixovať.
Aké avokádo?
Zrelé avokádo by malo byť mierne mäkké, bez tmavých škvŕn a prasklín a po jemnom stlačení sa dužina vráti späť. Nič sa ale nestane ak si kúpite aj tvrdšie avokádo a doma si ho necháte dozrieť napr. v papierovom sáčku, na teplom mieste, pri banánoch, ... určite ho ale nedávajte do chladničky, tam vám nedozrie.
Ak avokádo nechcete krájať na plátky, ale použiť ho napríklad na guacamole, nechajte si ho pred použitím trošku zmäknúť. Dozreté avokádo bude mať tmavú, až čiernu kôrku a bude lepšie na prípravu týchto krémových nátierok. Všetko ale závisí od receptu, v ňom nájdete popísané, aké avokádo by ste mali použiť.
Slano, sladko, zdravo!
Avokádo sa dá jednoducho kombinovať so všetkými druhmi potravín – zastaviť sa nemusíte pri chlebe, mäse, banánoch, ani čokoláde! Prinášame vám teda výber tých najlepších receptov s avokádom:
Guacamole/avokádový dressing
Najjednoduchší a najznámejší recept, ktorý musíte vyskúšať. Vezmite si 2 zrelé avokáda, olivový olej, soľ, čierne korenie, šťavu z citróna, nadrobno nakrájanú cibuľu a pridať môžete aj nadrobno nakrájanú paradajku. To je základ, ale pokojne pridajte aj iné korenie, bylinky či zeleninu. Olúpané avokádo jednoducho roztlačíte a vymiešate v miske a potom už len pridávate ostatné suroviny. Podáva sa s čipsami ako dip, s kúskami pita chleba, alebo do placky spolu s ďalšou zeleninou a kuracím mäsom ako známe tacos.
Pomazánku typu guacamole si ale môžete pripraviť aj v iných obmenách, pričom základom je vždy roztlačené avokádo, soľ, šťava z citróna a čierne korenie. Potom už pridávajte suroviny podľa seba a takúto pomazánku si môžete natrieť aj na toast, primiešať do cestovín, alebo pridať ako chutný dip k mäsu. Určite vyskúšajte a uvidíte, že guacamole si zamilujete!
Zdravé smoothie
Ak ste doteraz avokádo do svojich kokteilov nepridávali, možno sa inšpirujete. Vďaka svojej hustej konzistencii ním môžete nahradiť banány, jogurty, mlieko či smotanu. Ak si netrúfate, na začiatok ho pridajte v pomere 1:1 napr. s banánmi. Prečo? Nemá toľko cukru ako vyššie spomínané suroviny, takže vaše smoothie bude nielen husté, ale aj zdravšie.
Čokoládový puding
A rovnakom princípe si vyrobíte aj sladký pudingový dezert. Ten bude nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu, vyrobený zo surových ingrediencií a samozrejme – zdravý. Určite ste už fotky takýchto pudingov zachytili, túto avokádovú dobrotu si niektorí doprajú aj na raňajky. Vezmite avokádo, pridajte podľa chuti - banán, kakao, práškový proteín, med, kokosový olej, kokos, vanilku, arašidové maslo, oriešky, mandle, trochu mlieka či akékoľvek ovocie, rozmixujte, posypte kokosom, čokoládou, na vrch naaranžuje kúsky ovocia a je to! Sladké, ale pritom pre organizmus, prospešné potešenie.
Avokádový toast
Presne tento obrázok nechýba na instagrame žiadneho fit/food maniaka. Avokádo nakrájané na plátky a prekrásne naaranžované na toaste je jednou zo zdravých raňajkových toastových variant. Pridať môžete aj vajíčko, paradajku, syr, alebo avokádo roztlačiť a namazať na chlieb ako nátierku. Ak vám avokádo ráno neberie, pripravte si takýto chlebíček na desiatu, olovrant či namiesto obeda.
Pár tipov pre vás od nás:-)
Dobrú chuť!
Vaša sprievodkyňa
Petra Janigová
Naureus.sk