Vyskúšajte zdravšie formy cukru
Snažíte sa schudnúť a stále to nejde? Zamýšlali ste sa nad tým, prečo sa vám nedarí? Mnohí odborníci dnes tvrdia, že za zvýšené kalórie a prípadnú obezitu môžu cukry. Veľa z vás sa ale cukru nevie vzdať. Nielen v podobe rýchlych sacharidov ako sú koláče, sladkosti či biele pečivo, ale aj obyčajné dve lyžičky bieleho cukru v káve, ktorú pijete minimálne dvakrát denne, vedia spôsobiť v ľudskom tele šarapatu. Cukru sa ale nemusíte úplne vzdať. Skúste ho len nahradiť zdravšou formou cukru, ktorej sa nevyhnú ani športovci či ľudia žijúci zdravým životným štýlom.
Sladká chvíľka
Aj keď si to mnohí nechcete priznať, cukor je v dnešnej dobe súčasťou každodenného života veľa z vás. Ja sama si neviem predstaviť vypiť kávu či čaj bez cukru. Áno, samozrejme, existujú aj ľudia, ktorí vôbec necukria, ale čo keď si po výdatnom obede doprajú chutný dezert? Za priberanie môžu práve cukry v podobe rýchlych sacharidov. O tom, že biely cukor je jed, nemôže pochybovať nikto z vás.
Kokosový cukor
Čo však ale môžete robiť, ak vaše chuťové bunky milujú sladké a nevedia bez cukru žiť? Mám jednoduchú odpoveď. Nemýlite sa, ak si myslíte, že znovu zasiahne príroda. Najzdravšou formou sladenia je cukor, ktorý jednoznačne prichádza z prírody – kokosový cukor. Okrem toho, že je veľmi chutný, je hlavne oproti tomu bielemu cukru zdravý a trvanlivý. Ide o prírodné sladidlo bohaté na vitamíny, minerály a aminokyseliny. Má chuť podobný karamelu, a preto nie je hriech sladiť si ním aj vaše nápoje či už kávu alebo čaj. Okrem nápojov sa používa aj na sladenie zmrzliny, pudingov, sirupov omáčok či koláčov. Používaním kokosového cukru sa vám vaše telo určite odvďačí.
Keď som už vyššie spomínala chudnutie, ľudia si ním nahradili biely cukor aj z dôvodu, že má nízky glykemický index, vďaka čomu si môžete lepšie kontrolovať svoju hmotnosť. Používajú ho nielen ľudia so zdravým životným štýlom, ale oceňujú ho aj diabetici. Dlhé roky sa používa ako obľúbené sladidlo v ázijských krajinách. Dnes sa čoraz viac dostáva aj k nám. Vyrába sa z nektáru, ktorý pochádza z kvetov kokosových paliem. Po ručnom zbere sa nektár spracuje tak, aby sa odparila prebytočná voda a vznikla hustá hmota. Keď sa hmota ochladí a rozdrví, na svete je kokosový cukor. Pochádza najmä z Indonézie a Filipín.
Plusy kokosového cukru:
- je prospešný pre ľudí s vysokým krvným tlakom, diabetikov a pre ľudí s kardiovaskulárnymi chorobami pre vysoký obsah draslíka,
- má antibakteriálne a antivírusové účinky,
- je zdrojom železa, preto sa vďaka nemu vyhnete anémii,
- posilňuje váš imunitný systém,
- vďaka obsahu vápnika posilňuje kosti,
- vášmu tráviacemu traktu prospeje kvôli vláknine, ktorú kokosový cukor obsahuje.
Treba však aj poznamenať, že aj keď je to zdravšia forma cukru, netreba ho konzumovať v príliš veľkom množstve. Predsa je to len cukor. Z kokosu sú ale známe aj ďalšie produkty ako kokosový olej, kokosové mlieko a kokosová múka.
Trstinový cukor
Ďalšou zdravšou formou bieleho cukru je trstinový cukor. Zdravší je preto, lebo obsahuje melasu pozitívnu pre vaše zdravie. Obsahuje najmä vitamín B a veľa minerálnych látok. Biely cukor naopak od trstinového je rafináciou zbavený všetkých účinných látok a má len kalorickú hodnotu. Vo veľkej miere prekysľuje váš organizmus, čo spôsobuje mnoho ochorení.
Vyrába sa z cukrovej trstiny – vysoká tráva, ktorá sa seká a následne sa pomelie a odštaví. Dôsledkom je hustá lepkavá látka a musí sa nechať vykryštalizovať, aby z nej vznikol trstinový cukor. Keď sa rozhodnete kúpiť trstinový cukor, treba si rozhodne všímať obal. Veľa výrobkov totiž nie je trstinový cukor, ale len hnedý cukor, ktorý je často prifarbený iba hnedou farbou – karamelom.
Účinky trstinového cukru:
- zlepšuje vašu pozornosť,
- pomáha pri zlepšení vašej pamäte,
- dodáva vám energiu.
Oba druhy cukrov sú zdravšou formou toho bieleho, ale ak sa chcete zbaviť nadbytočných kíl, skúste sa cukru úplne vyhnúť. Sacharidy totiž prijímate aj v iných druhoch potravín, najčastejšie sú to zemiaky, ryža, cestoviny, ovocie atď. Kokosový aj trstinový cukor nájdete, samozrejme, aj u nás v Naureuse. Stačí zavítať na našu stránku www.naureus.sk.
Naureus ponúka tieto značky cukru:
Kokosový cukor – Country life
Tento zaujímavý druh cukru sa vyrába z miazgy kvetov kokosových paliem. Svetlá sladká tekutina, ktorá po narezaní z kvetu vytečie, sa niekoľko hodín varí, aby zhustla a zkaramelizovala. V tejto fáze sa cukor balí do fľaštičiek a predáva (ide o hustý hnedý sirup), alebo sa ešte suší. Vznikajú tak drobné hnedé kryštáliky podobné trstinovému cukru. V tejto forme môžete nájsť kokosový cukor najčastejšie. Kokosový cukor je bohatý na minerály, obsahuje niekoľkonásobne viac draslíka alebo zinku ako trstinový cukor. Má tiež nízky glykemický index. Napriek tomu nie je vhodné to s ním preháňať.
Kokosový cukor – Allnature
Kokosový cukor v BIO kvalite je ideálnou alternatívou bežných sladidiel. Získava sa z okvetia kokosových paliem. 100% prírodný s nízkym glykemickým indexom a neopakovateľnou chuťou s karamelovým podtónom. Kokosový cukor sa získava z nektáru okvetia kokosových paliem, ktoré sa musia pred zberom narezať a po zbere sa necháva zo získanej sladkej šťavy pomalým zahrievaním úplne odpariť voda. Po tejto šetrne vykonávanej procedúre zostáva ako výsledný produkt kokosový cukor. Kokosový cukor sa využíva po celé tisícročia, v našich klimatických podmienkach ide o pomerne čerstvú novinku. Kokosový cukor je perfektnou alternatívou rafinovaného alebo trstinovému cukru, ktorá navyše dodá sladeným potravinám unikátnu karamelovú príchuť. Jeho glykemický index je len 35, pretože obsahuje inulín a ten spomaľuje absorpciu glukózy.
Kokosový cukor – Wolfberry
Wolfberry kokosový cukor sa vyrába zo sladkej šťavy kokosových kvetov. Miestne domorodci musia na získanie tohto nektáru narezať palmové okvetia a po zozbieraní z tejto šťavy nechávajú veľmi pomalým zahrievaním odpariť vodu. Výsledným produktom sú svetlo hnedé až žltohnedé kryštáliky kokosového cukru, ktoré majú výbornú a plnú chuť s mierne karamelovým podtónom.
Trstinový cukor Wolfberry
Trstinový cukor sa získava z cukrovej trstiny, ktorá sa podobá bambusu. Táto rastlina dorastá až do výšky piatich metrov a jej zber prebieha od mája do júna. Trstinový cukor sa od bieleho nelíši len farbou, ale predovšetkým spôsobom výroby, ktorá má za následok jeho iné zloženie. Trstinový cukor totiž neprechádza chemickou rafináciou a bielením, takže neobsahuje zvyškové chemikálie. V trstinovom cukre tak zostáva zvyšková melasa, ktorá obsahuje cenné minerály, vitamíny, ale dodáva cukru aj jeho typickú karamelovú chuť.
Trstinový cukor Demerera
Cukor má vynikajúcu karamelovú chuť a medovú vôňu. Je plnohodnotnou náhradou bieleho cukru a obsahuje zbytkovú melasu, ktorá je bohatá na minerály. Okrem sladenia čajov a káv sa používa aj na sladenie koláčov a rôznych druhov jedál.
zdroj: verywellfit.com
Vaša Bio blogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus