Vyskúšajte zdravé vianočné pečenie
Zohnať tie správne ingrediencie na vaše domáce sladké špeciality je niekedy pre vás ťažšie ako si myslíte. Tento rok by ste mohli staviť na prospešnejšie suroviny, ktoré nájdete všetky pod jednou strechou. Na stránke www.naureus.sk si môžete objednať tie správne suroviny. Stačí kliknúť na kategóriu zdravé potraviny a môžete nakupovať.
V kategórii ochucovadlá a sladidlá nájdete rôzne veci potrebné pre vaše chutné koláče od škorice, rôzne sirupy (ďatlový, kokosový...), kakaa, BIO vanilkového cukru atď. Ak sa oblúkom vyhýbate rafinovanému cukru vyskúšajte jednoznačne iné typy. V ponuke nájdete napríklad kokosový BIO cukor. Je veľmi chutný a obsahuje aj veľké množstvo živín. Alebo ak do cesta potrebujete pridať trochu soli, vyskúšajte napríklad tú himalájsku. Obsahuje horčík, draslík, železo atď. Čo je hlavné, nie sú do nej pridané žiadne chemické zlúčeniny.
Do vašich sladkých dobrôt by sa hodili aj ingrediencie z podkategórie orechy, sušené plody a semienka, ktoré do nich často pridávate. V Naureuse nájdete samozrejme aj droždie či kvások.
Dôležitá zložka väčšiny koláčov je múka. Čoraz viac ale prichádza do popularity iný druh múky napríklad špaldová, pohánková či kukuričná. Zvýrazňujú chuť a sú vhodné aj pre ľudí alergických na lepok.
Počas sviatkov by ste sa určite nemali prejedať. Vianoce sú síce hojným sviatkom, ale to ešte neznamená, že si máte sadnúť pred telku a jesť. Koláče sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, no dajú sa upiecť aj zdravé verzie. Nahradiť nie tie práve zdravé ingrediencie nie je vôbec žiadna „veda“. Múku v koláčoch nahradíte aj ovsenými vločkami, cukor môžete nahradiť stéviou alebo medom.
Recepty na zdravé maškrty
Zdravá marlenka
Ingrediencie na cesto:
- 2,5 hrnčeka ovsených vločiek,
- 0,5 hrnčeka vlašských orechov,
- 2 vajcia,
- 100 ml mlieka,
- 2 – 3 PL medu,
- 1 ČL škorice,
- ½ ČL prášku do pečiva.
Postup:
Vločky spolu s orechmi rozmixujete najemno ako múku. K nim primiešate zvyšné ingrediencie a vymiešate cesto. Rozdelíte ho na tri časti a upečiete vo forme (rozmery 25x25 cm) za 180 stupňov asi 10 minút. Pred pečením vystlite pekáč papierom. Cestá nechajte vychladnúť a prekrojte ich na polovicu. Do plnky potrebujete 400 gramov jemnéh tvarohu, ktorý zmiešate s 3 PL medu alebo stévie. Korpusy striedavo natrite plnkov a poukladajte na seba. Vrch koláča natrite poslednou vrstvou plnky a nakoniec ju posypte rozdrvenými orechmi. Koláč nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 3 hodiny.
Kokosové koláčiky
Ingrediencie:
- 1 šálka vlašských orechov,
- 1 šálka kokosu,
- ½ šálky sušených fíg,
- 1 lyžica medu,
- 2 lyžice kakaa.
Na plnku potrebujete:
- 2 šálky kokosu,
- 3 lyžice kokosového oleja,
- 1 lyžička medu alebo javorového sirupu,
- 2 banány.
Do mixéra vložte orechy, kokos a figy (vopred namočené vo vode), ďalej pridajte med a kakao. Vymixujte na hmotu a vlejte do okrúhlej formy vyloženej papierom. Pri plnke zmixujete kokos, kokosový olej a med. Na korpus poukladajte na krúžky nakrájané banány pokvapkané citrónom (aby nezhnedli). Potom navrch vrstvíte kokosovú plnku. Na polevu si vezmete znovu kokosový olej rozpustený s kakaom za stáleho miešania. Polevu navrch roztierajte rýchlo, lebo kakao tuhne. Stačí vložiť na dve hodiny do chladničky.
Aj ingrediencie na tieto chutné zdravé koláčiky môžete zakúpiť v Naureuse. Urobte si tak krásne a hlavne zdravšie Vianoce!.