Viete, čo s vašim zdravím urobí pravidelná konzumácia domáceho vývaru?
Túto tekutina so supersilou vám pomôže počas dní, kedy sa cítite pod psa, máte pocit, že vás niečo lezie, ležíte v posteli s chrípkou, máte podráždený žalúdok či ako prvá pomoc na “opicu”. Môžete ho použiť ako základ pre prípravu polievky, do omáčkok alebo čistý namiesto teplej šálky čaju. Kľudne si ho môžete dopriať aj každý deň.
Silný vývar je proste zázrak pre naše telo či už sa rozhodnete pripraviť si slepačí, kurací, hovädzí, rybí alebo zo zveriny. Uvariť si môžete iba vývar z kostí alebo pridať aj mäso. Líšia sa vitamínmi a minerálmi, ktoré obsahujú. V chladničke vám vydrží niekoľko dní alebo si ho môžete zamraziť do zásoby.
Lenže v čom skutočne spočíva moc tohto životabudiča?
Čo obsahuje kvalitný poctivý vývar
Vývar má obrovský nutričný potenciál, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, aminokyselín a je jeden z najlepších zdrojov prírodného kolagénu. Veľkou výhodou je vysoká vstrebateľnosť vitamínov a minerálov, tým aj ich využiteľnosť pre telo.
Kosti sú bohatým zdrojom vápnika a fosforu, ale obsahujú aj sodík, magnézium, draslík, síru a kremík. Špik je bohatým na vitamíny A a K2, omega 3 a omega 6 mastných kyselín, železo, zinok, selén, bór a mangán.
V poctivom vývare sa nachádza aj kolagén, o ktorého účinkoch na naše telo sme vám už dávnejšie priniesli článok. Varením sa kolagén premení na želatínu, a preto ju môže niekedy vývar po vychladnutí pripomínať svojou konzistenciou.
Kolagén obsahuje veľmi cenné aminokyseliny ako arginín, prolín, glycín. Arginín rozširuje krvné cievy, čo pomáha lepšiemu okysličovaniu, znižuje krvný tlak, dôležitý je aj pre imunitný systém. Jeho nedostatok v tele sa prejavuje problémami s kĺbmi alebo svalovou slabosťou. Prolín regeneruje chrupavky a napomáha v liečbe kĺbov, znižuje celulitídu, dodáva pleti pružnosť, zaceľuje črevnú stenu pri syndróme priepustného čreva. Glycín hrá dôležitú úlohu pri syntéze bielkovín, potrebný je aj pre tvorbu kreatínu i žlči a má ukľudňujúce účinky.
Okrem iného je kolagén považovaný na základnú zložku, ktorá nám pomáha udržať si mladistvý vzhľad. Vyhladzuje vrásky, hydratuje pleť a zjednocuje jej nerovnomerný tón.
Účinky vývaru na našej zdravie
Na základe jeho účinkov sa radí medzi jeden zo základných prvkov zdravej výživy. Pravidelná konzumácia vývaru napomáha zdravému tráveniu. Okrem toho pozitívne vplýva na imunitu, spaľovanie tukov, kĺby a väzivá.
Črevo je úzko prepojené s našim mozgom a imunitou, ale je aj základom pre spracovanie živín zo stravy. Látky obsiahnuté vo vývare dokážu zaceliť črevnú stenu a pomôcť pri jej regenerácii.
Vývar má protizápalové a antioxidačné účinky, podporuje látkovú výmenu, zlepšuje kvalitu spánku, podporuje zdravie kĺbov, zmierňuje prejavy artrózy, napomáha celkovému zdraviu kostí, ale aj fungovaniu mozgu.
Vývar obsahuje veľmi málo kalórií a napriek tomu dokáže dobre zasýtiť. Preto vie byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Využiť ho môžete aj pri problémoch s nechutenstvom. Urýchľuje hojenie a zotavenie sa z choroby, najmä pri bakteriálnych a vírusových ochoreniach.
Ako si pripraviť dobrý vývar
Základom prípravy silného domáceho vývaru je pomalé niekoľkohodinové varenie pri nižších teplotách. Nechajte ho len jemne prebublávať. Skvelým pomocníkom je aj tlakový hrniec.
Použiť by ste mali čím najkvalitnejšie suroviny. Od toho sa odvíja aj kvalita a chuť samotného vývaru. Základom sú zvieracie kosti a spojivové tkanivá. Použiť môžete celé kura, skelet, krky, hovädze kosti, špikové kosti a mnoho ďalšieho.
Dĺžka prípravy sa líši od zvolených surovín. Kurací vývar si vyžaduje kratší čas prípravy ako napríklad hovädzí. Čím dlhšie ho pripravujete, tým silnejší bude a bude obsahovať viac živín. Jeho príprava sa pohybuje od 2 - 24 hod. Po vychladnutí ho stačí precediť a môžete pridať zeleninu, mäso a korenie.
Tip: Pri najbližšej príprave vývaru do neho pridajte trochu kyseliny (ako je jablčný ocot alebo citrón). Tá napomáha uvoľniť z kostí minerály, keďže kolagén a spojivové tkanivo v kostiach sa vďaka tomu lepšie rozložia. Nemusíte sa toho obávať, lyžičku jablčného octu vôbec vo vývare neucítite.
Dúfame, že sme vás inšpirovali k tomu, aby ste domáci vývar zaradili do svojho jedálnička častejšie. Máte svoju tajnú prísadu alebo tip ako vylepšiť jeho chuť? Podeľte sa o to s nami na sociálnych sieťach a nezabudnite pridať #naureus.