Vianočné BIO recepty
Aj Vy sa už tak nesmierne tešíte na Vianoce, no ste pozadu so všetkými prípravami? Nemáte ani upratané, ani nakúpené darčeky a dokonca ani napečené? Tak je to možno osud... určite ste čakali na tento článok, pretože ste tušili, že Vám dnes prinesiem nejaké BIO vianočné recepty. A nemýlili ste sa!
Ak aj Vy patríte k tým, ktorí nestíhajú v tomto predvianočnom zhone vôbec nič, upokojím Vás! Nie ste sami! Tento rok nestíham vôbec nič! Nemám doma upratané, napečené a dokonca ani nemám kúpené potrebné veci na Vianoce. Síce si už s darčekmi nemusím lámať hlavu, pretože som ich nakúpila ešte v novembri, no kvôli pracovnej vyťaženosti to u nás vyzerá, ako keby tam vybuchla bomba. Pečenia sa dotknem až na Štedrý deň.
Prejdime však na naše vianočné BIO recepty. Máte dosť nezdravých vianočných zákuskov a koláčov, z ktorých iba priberáte? Tak prečo to tento rok nezmeniť? Už nebudete musieť pol roka zhadzovať nabraté vianočné kilá, aby ste sa zmestili do plaviek...
Vianočná bábovka
Pripravme si:
- 200 gramov hladkej špaldovej múky
- 150 gramov hnedého cukru (môžete použiť aj kokosový)
- 6 vajec
- 1 balenie vanilkového cukru
- Šťava z polovice citróna
- Soľ
- 2 kávové lyžičky kakaa (čím kvalitnejšie, tým lepšie)
- Kúsoček masla a jemná strúhanka na vysypanie formy
Ako na to?
Najskôr si z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh (ak Vám pri prevrátení misky kydne na hlavu, ešte nebol dobrý... :D). Ďalej si dopenista vymiešame žĺtky s hnedým cukrom. Mal by sa nám roztopiť, no ak sa tak nestane, nie je to problém. Pridáme aj vanilkový cukor a postupne aj špaldovú múku. Zľahka primiešame sneh, aby bolo bábovkové cesto jemné a nadýchané. Ja doňho zvyknem pridať aj za lyžicu kokosového oleja, aby bábovka nebola v konečnom dôsledku príliš suchá. Cesto si rozdelíme na dve časti a do jednej primiešame kakao. Formu si vymastíme a vysypeme strúhankou, následne nalejeme biele cesto, potom hnedé. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečieme asi 40 minút, prípadne, až kým bábovka nebude hotová J. Takto máte vynikajúcu vianočnú bábovku hotovú a môžete podávať.
Javorové perníčky
Pripravme si:
- 500 gramov javorového sirupu
- 100 gramov práškového cukru (môžete použiť aj mletý kokosový cukor)
- 150 gramov trstinového cukru
- 50 gramov kandizovaných pomarančov
- 600 gramov hladkej múky (môžete ju skombinovať so špaldovou múkou)
- ½ čajovej lyžičky mletého anízu
- Štipku koriandra, klinčekov a nového korenia
- ½ čajovej lyžičky salajky
- Štipku sódy bikarbóny
- Mliečko na potretie perníkov
A máme tu postup:
Najskôr zmiešame sirup so štyrmi polievkovými lyžicami vody a práškovým cukrom, na miernom ohni zohrievame, až kým sa nám všetok cukor neroztopí. Následne necháme zmes vychladnúť. Najemno nasekáme kandizované pomaranče a rozdrvíme trstinový cukor tak veľmi, ako sa nám bude dať. Samozrejme, na čo najjemnejšie. Múku si vo vedľajšej miske zmiešame s anízom, koriandrom, klinčekmi a novým korením, pridáme kandizované pomaranče a trstinový cukor. Salajku si rozmiešame so sódou bikarbónou v asi jednej polievkovej lyžici vody a spolu so sirupom nalejeme do múčnej zmesky. Snažíme sa to všetko zmiešať dokopy, aby nám vzniklo hladké cesto. Cesto si však musí na chvíľku odpočinúť, a tak ho dáme na štyri hodinky do chladničky. Keď už sa hodiny krátia, predhrejeme si rúru na 200 stupňov, plechy vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na viac častí, aby sa nám ľahšie vaľkalo. Vaľkáme na hrúbku 5 milimetrov a môžeme začať vykrajovať! Krásne perníčky na plechu potrieme mliekom a následne pečieme v rúre asi desať minút. Ja ich ozdobovať nezvyknem, pretože mne sa páčia také „natur“, no samozrejme fantázii sa medze nekladú.
Kokosové guľky
Čo potrebujeme?
- 1 balenie hrozienok
- 1 dl rumu
- 100 gramov orechov
- Kakao
- Ovsené vločky
- Kokosový cukor podľa chuti
- Kokosová múčka
- Teplé mlieko
Ako na to?
Istotne sa pýtate, prečo som nepísala aj gramáž. Je to preto, že si môžete každý z Vás tento recept prispôsobiť a môžete tak nechať vyniknúť Vašu fantáziu. Ak chcete, môžete si dať viac kokosovej múčky, niektorí z Vás obľubujú zase viac vlašské alebo lieskové orechy, či dokonca aj mandle. Samozrejme je dôležité všetky prísady zmiešať dokopy, vytvarovať guľky a následne ich obaľovať v kokose. Ak máte doma detičky, aspoň Vám s týmto receptom môžu pomôcť. Je jednoduchý, vynikajúci a hlavne zdravý (samozrejme, ak máte deti, ktoré tieto guľky budú jesť, namiesto rumu použite iba arómu).
Kukurično – kokosové cookies
Čo všetko si pripravíme?
- 3 poháre kukuričnej múky (ak ju veľmi nemusíte, môžete použiť pohánkovú)
- 1,5 pohára trstinového cukru
- 3 poháre strúhaného kokosu
- 2 vajcia
- ½ prášku do pečiva
- 2 PL Psyllia (vlákniny)
- 250 + 70 gramov masla (ja Heru a podobné veci nepoužívam, pretože mi nechutia
- 100 gramov kukuričného škrobu
Postup:
Postup je veľmi jednoduchý. Stačí, ak si všetko pekne spolu zmiešame. Cesto však musí jeden deň stáť v chladničke, takže odporúčam si ho pripraviť aspoň deň pred Vianocami. Keď cesto z chladničky vyberiete, bude stuhnuté, no Vašimi teplými rukami zmäkne. Tvarujte guľôčky, ktoré následne roztláčajte v rukách na placky. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 13 minút. Treba si dať pozor, pretože ako teplé sa ešte príliš lámu. Treba s nimi zaobchádzať jemne a ešte také teplé obaliť vo vanilkovom cukre. Koláčiky sú vhodné pre všetkých, ktorí majú radi zdravú stravu, no sem-tam si doprajú aj niečo sladké.
RAW kokosová halwa
Čo na to:
- 1 šálka sezamových semienok (40 namočených)
- 3 PL kokosového oleja (mierne rozpusteného)
- ½ šálky sušeného nesladeného kokosu
- 1/3 šálky medu
- Štipka soli
Keďže sa fantázii medze nekladú, môžete použiť napríklad aj datle, sušené marhule alebo iné ovocie, kakaový prášok alebo rôzne druhy orechov. Je len na Vás, čo si do receptu pridáte.
A čo ďalej?
Ingrediencie zmiešajte buď vareškou, alebo v mixéri. Záleží to od toho, akú konzistenciu máte radi. Nechajte stuhnúť (napríklad v mrazničke), pokrájajte na kocky alebo obdĺžniky. Môžete ich namáčať v čokoláde, obaľovať v cukre alebo kokosovej múčke. Aj tento recept je pre tých, ktorí radi experimentujú a nestránia sa nových a zaujímavých vecí.
Tak toto bola iba hŕstka tých zdravých receptov, ktoré si môžete na Vianoce spraviť. Hovoríte si, že neviete, kde zoženiete kokosový cukor, kokosový olej či stéviový cukor (namiesto klasického)? No predsa u nás na naureus.sk! A keď si myslíte, že budete na Vianoce potrebovať niečo na trávenie, myslite dopredu a objednajte si aj čaj na trávenie!
Keďže sa Vianoce blížia nezadržateľne rýchlo, chcela by som Vám všetkým popriať nielen ja, ale aj celý NAUREUS tím krásne prežitie Vianoc v kruhu rodiny a neutíchajúcej pohode a zdraví. Veselé Vianoce a hlavne dobrú chuť!
Samozrejme, video na záver, aby ste sa naladili na nôtu vianočnú:
Vaša vianočná BIO dievčinka
Adriana Krištofová Nagyová
Naureus