Upečte si na Vianoce chutné medovníčky z ražnej múky
Keďže tu máme Vianoce už o pár dní, je ten najvyšší čas začať s pečením perníkov. Pečenie medovníčkov patrí v mnohých domácnostiach k tradičnému každoročnému rituálu. Poďte si ich tentoraz skúsiť upiecť v zdravšej verzii, kde namiesto klasickej pšeničnej múky použijeme múku ražnú celozrnnú.
V skorších dobách sa na pečenie medovníčkov iná múka ako ražná nepoužívala. Tieto tradičné voňavé koláčiky rozhodne k Vianociam neodmysliteľne patria.
Výhody ražnej múky...
Ražná celozrnná múka vzniká namletím celého ražného zrna, preto má omnoho väčší obsah vlákniny, výživných látok, minerálnych látok a vitamínov.
Oproti múke pšeničnej je pre nás oveľa prospešnejšia.
Čo budeme potrebovať:
- 430 g celozrnnej ražnej múky jemne mletej
- 2 vajcia
- 3 lyžice medu
- 120 g trstinového cukru
- 120 g masla
- pol lyžice medovníkového bio korenia
- pol balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
- kôra z bio citróna (chemicky neošetrená)
Postup:
Najprv v mise vymiešame cukor s vajcami, potom pridáme zmäknuté maslo a med. Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok, perníkové korenie a kôru z bio citróna. Cesto na doske dôkladne ručne vypracujte.
Po tom cesto zabalíme do priehľadnej fólie a necháme cez noc odpočinúť v chladničke, aby sa chute pekne rozvinuli.
Druhý deň cesto na doske vyvaľkáme na cca 3 mm tenký plát a vykrajujeme obľúbené tvary, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Perníčky pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov asi 10 - 12 minút. Ešte horúce môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom, aby boli krásne lesklé a ozdobiť citrónovou, alebo bielkovou polevou.
Perníčky budú potrebovať na odležanie minimálne 7 dní.
Tip: Aby Vám vydržali perníčky krásne mäkké, skladujte ich v krabici s kúskom jablka. Na tieto perníčky odporúčam nájsť naozaj dobrú skrýšu, pretože sú skutočne vynikajúce :)