Trstinová melasa - oslaďte si život s čiernym zázrakom
V dnešnej dobe čoraz viac narastá počet ľudí, ktorí sa zo svojho života rozhodli úplne vylúčiť rafinovaný cukor. Je to však veľmi ťažké, pretože na každom kroku na vás číha niečo „tučné“ a sladké. Ak patríte ku skupine ľudí, ktorí jednoducho nevedia žiť bez „sladkého“, mali by ste vyskúšať práve trstinovú melasu. Melasu značky Wolfberry môžete zakúpiť na našej stránke www.naureus.sk.
Jej vôňa vás spočiatku môže odradiť. Nie je však nepríjemná, len príliš silná. Neobsahuje žiadne cukry iba fruktózu a glukózu, ktorá ale na rozdiel od iných nezostáva v tráviacom trakte, a tak tam zbytočne nekvasí. Významný je jej obsah minerálov, vitamínov a má mnoho zdraviu prospešných účinkov:
- pozitívne pôsobí na myseľ, znižuje stres; únavu,
- je účinná pri zápche, podporuje trávenie,
- je vhodná pri liečbe kŕčových žíl – pomáha predchádzať trombóze,
- posilňuje imunitu a čistí lymfatický systém,
- posilňuje kĺby aj svaly, podporuje pevnosť kostí aj zubov,
- zmierňuje bolesti pri menštruačnom cykle,
- stimuluje sexuálny apetít.
Niekomu sa môže zdať, že melasa je len odpadom, vznikajúcim pri vytváraní trstinového cukru. Je to však opak. Ide o kvalitnú a plnohodnotnú superpotravinu, ktorá by vo vašom jedálníčku nemala chýbať. Klasický biely cukor obsahuje prázdne kalórie a navyše váš organizmus prekysľuje, čo môže byť spúšťač ďalších chorôb. Práve melasa slúži na odkyslenie tela a normalizuje pH v tele.
Okrem toho, že si s melasou môžete jedlá dochutiť – napr. jogurty, puding, cereálie, koláče atď. môžete ju jesť aj samostatne lyžičkou. Odporúčaná dávka je na dospelého max. 3 čajové lyžičky. Melasa sa hodí aj do rôznych marinád a omáčok, pretože dokáže zvýrazniť chuť mäsa. V lete zmiešaná s citrónom a ľadovou vodou je vynikajúci osviežujúci nápoj a v zime v horúcom mlieku funguje ako základ pre dobrý a kvalitný spánok.
Na záver ešte pridávam recept:
Pečené bravčové rebierka v marináde s trstinovou melasou
Potrebujete: 1,5 kg bravčových rebierok, 2 polievkové lyžice melasy, 1,5 polievkovej lyžice plnotučnej horčice, 2 strúčiky cesnaku, soľ a korenie podľa chuti.
Postup:
Všetky suroviny pomiešate a vzniknutou zmesou potriete rebrá a necháte ich celú noc postáť v chladničke. Potom rebrá vložíte do pekáča, podlejete a necháte v rúre asi 10 minút zatiahnuť na 200 stupňov. Rúru potom stiahnite na 160 stupňov a podlejte výpekom. Mäsko za občasného otáčania a podlievania už len necháte upiecť do mäkka. Podávate so zemiakmi alebo s celozrnným pečivom.