Tradične netradičná gríska
Grízka, jedlo nášho detstva, najlepšie ju vždy vedela urobiť stará mama. Zasypaná grankom a cukrom s roztopeným maslom na vrchu. Nepísane pravidlo bolo: nemiešať a jesť od krajíčka. Takto si ju pamätám ja - Krupicovú kašu. Dnes si ju však urobíme v zdravšej verzii, no na chuti jej určite neubudne.
Vegán, Bezlaktózová - grízka
Suroviny na jednu porciu
Na kašu:
- 200 ml rastlinné mlieko sójové
- 100 ml kokosové mlieko
- 3 PL kaša špaldová
- 1 PL kakao prášok BIO
Príprava: 5 minút
Doba varenia: 5 minút
Na ozdobu:
- 1 PL konopné semiačka
- 10 g mrazom sušené višne
- 1 ks figa
- 1 PL agáve
- 1 čl maslo rastlinné
Postup je viac než jednoduchý a s troškou pomoci ho zvládnu aj deti.
2. Obidva mlieka dáme variť do hrnca a keď sú teplé pridáme kašu spolu s kakaom.
3. Kašu varíme do zhustnutia.
Niekto ma rád kašu hustejšiu, niekto redšiu tak podľa potreby pridáme kokosové mlieko, ktoré nám ju ešte viac zjemní a dodá jej smotanový nádych.
4. Na hotovú špaldovú kašú pridáme maslo, ktoré sa nám navrchu roztečie.
5. Na záver dozdobíme.
Ja som zvolila kombináciu agáve, fíg, lyofilizovných višní a konopných semiačok a musím povedať, že to bola dobrá voľba... a z nutričného hľadiska sa môže považovať za plnohodnotné jedlo vhodné na raňajky alebo kedykoľvek v priebehu dna.
Dobrú chuť!
Ako bonus som Vám pripravila aj malé vzdelávacie okienko, aby ste vedeli aké kvalitné a hodnotné suroviny boli v recepte použité:
- Špalda: je prastará obilnina, ktorá nebola šľachtená, teda si zachovala veľké množstvo cenných látok. Obsahuje veľa horčíka, vitamínov skupiny B, vrátane vitamínu B17. Je ľahšie stráviteľnejšie ako klasická pšenica.
- Mrazom sušené (lyofilizované ) višne: S metódou sušenia mrazom višniam zostáva prirodzená farba, aróma i chuť čerstvého ovocia. Višne obsahujú vitamín C, sú ale predovšetkým zdrojom minerálnych a stopových látok ako je draslík, jód, železo, horčík, vápnik, fosfor a zinok. Konzumácia višní sa preto doporučuje ako doplnok stravy pri osteoporóze, poruchách krvotvorby a ochoreniach štítnej žľazy.
- Kokosové mlieko: Pomáha znižovať vysoký krvný tlak, stabilizuje krvný cukor, upokojuje nervový systém, prečisťuje obličky a močové cesty, podporuje správne fungovanie metabolizmu, čím zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, má antiseptické účinky, vďaka čomu posilňuje imunitný systém.
- Agávový sirup: BIO má vysoký obsah fruktózy, ktorá je sladšia ako repný cukor a preto je možné ňou dosiahnuť rovnakú sladkosť jedál iba s polovicou kalórií. Agávový sirup BIO má nízky glykemický index a po konzumácii nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako med či biely cukor.
- Konopné semienka: obsahujú nesmierne dôležité esenciálne aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nevie vytvoriť. Mimo to sú aj dobrým zdrojom železa, fosforu, draslíka, zinku, medi, mangánu a horčíka, ale aj výborným zdrojom vitamínov A, B1, B2, B3, B6 a E.
- Konopné semienko neobsahuje THC (tetrahydrokanabinol), čo je omamná látka, ktorá sa nachádza v hašiši a marihuane, vďaka tomu ho môžu konzumovať aj tehotné a dojčiace ženy, deti, športovci, rekonvalescenti a staršie osoby.