Strukoviny... len aby sme neuleteli :)
♪Šošovica, hrášok, fazuľa, kde ste boli tetka Zuzula? Bola som po cícer, sóju, varím ich pre dcérku moju.♫ Tak, dúfam, že sa Vám moja verzia tejto podarenej detskej ľudovky páčila, je totiž úvodom dnešnej témy. Ako však môže táto stará, ale pretvorená ľudovka predstavovať niečo, o čom by ste mali vedieť v oblasti zdravej stravy? Hlavné slová piesne vymenúvajú niekoľko plodín, ktoré by mali byť zakomponované v našich jedálničkoch na týždennej báze. Sú to strukoviny.
Určite ste už za Vašich školských čias počúvali, najmä na hodinách biológie, akou dôležitou súčasťou našej stravy sú tieto zrelé semená bôbovitých rastlín. Pamätáte si to ešte? Ja to síce mám ešte v živej pamäti, no iní možno už ani tak nie, čo nie je problém, pomôžem Vám. Strukoviny sú vo všeobecnosti známe, ako zdroj látky, ktorá tvorí vyše dvoch percent našich tiel, ktorou je dusík. Dusík je životu nevyhnutná látka, je stavebnou látkou aminokyselín a nepomáha len ľuďom, ale aj ostatnému rastlinstvu. Ďalej tieto drobné bobuľky a fazule slúžia ako bohatý zdroj bielkovín, sacharidov, esenciálnych mastných kyselín, minerálnych látok, vlákniny a vitamínov. Vedeli ste, že tento vysoký obsah bielkovín a sacharidov pomáha pri vývine a raste kostí, kĺbov, svalstva a nervového systému? Sú tiež nevyhnutné pri zvýšenej fyzickej aktivite, nakoľko vás zásobia potrebnou energiou a staminou. Ak Vám chýba vitamín B, strukoviny sú tou správnou voľbou, ako ich doplniť, čo platí aj o vitamíne E. Minerálne látky, ktoré sú telu prospešné a vieme ich získať práve z tohto faktoru nášho jedálneho lístka, sú železo, ktoré je dôležité pri predchádzaní anémii a iným s krvou spojeným chorobám, vápnik, fosfor a draslík, ktorého nedostatok môže viesť k vysokému tlaku alebo mozgovej príhode.
Cicero medzi strukovinami
Áno, hádate správne, je to hra so slovami, hovorím o cíceri. Určite ste o tomto zázraku, pôvodne zo Stredného východu už čo-to započuli… Do Európy sa dostal najmä Tureckou expanziou, čím získal mnohé názvy, akými sú napríklad rímsky hrach alebo španielska fazuľa. Cícer je zdrojom obrovského množstva bielkovín, železa a vlákniny. Tieto množstvá sú také vysoké, že jeden pokrm pripravený z tejto strukoviny dokáže pokryť dennú odporúčanú dávku týchto látok. Cícer je v kuchyni veľmi poddajným spoločníkom, nakoľko sa dá pripraviť na nespočetne veľa spôsobov, a ak by sa náhodou stalo, že ho máte prebytok alebo by ste chceli siahnuť po konzervovanej variante tejto pochutiny, nemusíte sa báť, že by stratil svoje blahodarné účinky, nakoľko látky v ňom zostávajú nepoškodené! Navyše neobsahuje lepok, je teda vhodný pre celiatikov. Spomínala som jeho veľké spektrum využitia v kuchyni?
Niekto cícer využíva prosto, ako prílohu, iní sa nechávajú inšpirovať indickou kuchyňou a pripravujú mnohými obľubovaný falafel, ktorého hlavnou prísadou je práve cícer. Verejnosť tento drobný zázrak pozná len ako hlavnú surovinu humusu, no sami vidíte, nemusíte sa toho vôbec držať. K blahodarným účinkom cíceru patria zlepšenie efektivity trávenia, s čím sa spája prečisťovanie tela a zlepšenie metabolizmu, čím sa stáva perfektným pokrmom pre Vás, aktívnych športovcov. Medzi ďalšie zázraky španielskej fazule patrí prevencia proti rôznym chorobám. Osteoporóza, kardiovaskulárne ochorenia, či dokonca rakovina, týmto všetkým viete predchádzať jeho konzumáciou. Aby toho nebolo málo, je ideálny pre stabilizáciu hladiny cholesterolu a cukru v krvi, takže je viac než vhodný pre cukrovkárov a tehotné maminky a skoromaminky ;). Ďalej pomáha pri kožných chorobách a čiastočne zlepšuje zrak. No čo viac by sme mohli od takéhoto drobného zázraku chcieť? Vyskúšajte, neoľutujete!
Jahoda medzi fazuľami
Nie, nešalie Vás zrak, naozaj, tento druh fazule v krajinách Strednej Ameriky nazývajú jahodová fazuľa, my ju však poznáme ako fazuľu pinto. Patrí medzi najobľúbenejšie fazule v Spojených štátoch (najmä na juhozápade) a v severozápadnom Mexiku. Je to jedna z variácií, ktorá sa používa v obľúbenom Chilliconcarne (alebo po slovensky čili s mäsom), takže s ňou jednoducho môžete v kuchyni experimentovať ;). Poskytuje prísun dôležitých látok, akými sú vitamíny A, B, C a K, spolu s minerálmi, železom, horčíkom, fosforom, zinkom, sodíkom a draslíkom. Fosfor sa podieľa na „údržbe“ a tvorbe kostného tkaniva a zubov, napomáha vylučovaniu dôležitých hormónov v tele a podporuje tiež chuť do jedla! Fazuľa pinto pomáha pri cievnych a kardiálnych chorobách, pôsobí ako prevencia proti rakovine hrubého čreva, látka glykokinín obsiahnutá vo farebnej fazuli pomáha znižovať obsah cukru v krvi, preto je vhodná na bežnú konzumáciu pre diabetikov. Ďalej znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, preto ak Vám Váš lekár odporučí niečo robiť s cholesterolom, viete, po čom máte siahnuť.
Mango? Mungus? Mungo?
Tieto tri názvy možno znejú až podozrivo podobne, no nie je za tým žiadna alegória, nebojte, dokonca medzi nimi nie je takmer žiadna spojitosť! Mango všetci poznáme, mungus je latinský názov pre hubu a mungo je presne vec, ktorej sa budeme v nadchádzajúcich riadkoch venovať. Mnohí ste sa s fazuľou mungo už stretli, no neviete o tom, teda konkrétne s jej klíčkami. Tieto klíčky patria medzi najpopulárnejšie prílohy k jedlám na ďalekom východe v Japonsku a v Číne, vyznačujú sa typickou chuťou a používajú ho dokonca ázijské reštaurácie aj u nás (tak som sa k nim dostala prvýkrát ja). Ich chuť by som opísala ako trochu trpkú, no zároveňnasladlú a ich účinky ako neuveriteľné! Presvedčte sa sami!
Mungo fazule obsahujú bielkoviny, vlákninu, sacharidy, horčík, vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú. Neuveriteľné, však? Tieto minerály a vitamíny poskytujú liečbu mnohých ochorení a taktiež prevenciu voči nim stimuláciou obranyschopnosti organizmu a metabolizmu. Pomáhajú pri prevencii proti rôznym druhom rakoviny a chvália si ich aj diabetici! Sú teda všeliekom, o ktorom v týchto zemepisných šírkach počujeme len málokedy…
Video na záver:
Vaša strukovinka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus
Zdroj obrázkov: www.indulgy.com