Šťavnatý pudingový rez
Kakaové cesto, ktoré už pri pečení prevonia celú kuchyňu, chutný jahodový puding a jemná poleva z horkej čokolády, koláčik ako stvorený k šálke kávy alebo čaju. Dokonca s malou úpravou aj vo vegánskej verzii.
Suroviny:
Na cesto:
- 1/2 pohára múka ryžová bezlepková
- 2/3 pohára kakao instantné
- 1 pohár maslo rastlinné (¼ použijeme na vymastenie)
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 čl kypriaci prášok bezlepkový
- 100 ml mandľová alternatíva smotany
- 3 veľké vajcia (pre vegánsku verziu 3 pl mletých ľanových semiačok)
Puding:
- 1 ks puding jahodový bezlepkový
- 400 ml mlieko sójové
- 50 ml agáve sirup
- jahody lyofilizované
Poleva:
- 100 g horká čokoláda
- 100 ml mandľová alternatíva smotany
(použitý plech 20x20)
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas tuhnutia: 2 hodiny
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame všetky suroviny. Pokiaľ sa rozhodneme pre vegánsku verziu, pripravíme si ľanový gél a to tak, že mleté ľanové semiačka zmiešame s 50 ml vlažnej vody a necháme chvíľku odležať, kým nám nevznikne hustý gél, ktorý pridáme do cesta nakoniec namiesto vajíčok.
Sklenený pekáč s veľkosťou 20x20 cm vymastíme maslom. Môžeme použiť aj plech alebo pekáč inej veľkosti. Pripravené cesto nalejeme (konzistencia by mala byť hustejšia) a pečieme cca 40 minút pri 200 stupňoch. Aby sme zistili, či je cesto už dôkladne upečené aj v strede, použijeme drevené špáradlo alebo vidličku.
Medzičasom kým sa nám pečie cesto, pustíme sa do prípravy pudingu.
Do hrnca nalejeme 350 ml mlieka a za stáleho miešania privedieme do varu, v miske si zmiešame jahodový puding, agáve a zvyšných 50 ml mlieka a pridáme k mlieku. V tomto momente treba puding neustále miešať až do zhustnutia, aby sa nevytvorili hrudky poprípade nám puding neprihorel. Nakoniec vmiešame do hotového pudingu lyofilizované jahody.
Takto pripravený a ešte teplý puding nalejeme na upečené cesto a kým si pripravíme polevu, dáme stuhnúť do chladničky.
Poleva: vo vodnom kúpeli roztopíme 100 g horkej čokolády a 100 ml mandľovej alternatívy smotany. Miešame, dokým sa nám nevytvorí hustý čokoládový krém, ktorý nalejeme navrch.
A máme hotovo :) takto pripravený koláč si môžeme vychutnať ešte teplý a to priamo lyžičkou alebo budeme trpezliví a počkáme dve hodinky, kým nám celý koláč stuhne a jednotlivé vrstvy sa spoja.
Ak si chcete tento recept ešte vylepšiť, môžete medzi vrstvu cesta a pudingu pridať čerstvé ovocie.