Sladké, kokosové, Vianoce
Cítite tú vôňu dobrôt, ktorá sa šíri po celom byte? Dobre, vieme, že ste s pečením ešte nezačali, ale na druhej strane – atmosféra blížiacich sa Vianoc už vidí vo vzduchu. A ... je poriadne sladká!
Je to tak, Vianoce sú vzdialené už len tri sviečky na adventnom venci, takže všetko začína pomaly gradovať. Upratovanie, nákupy, nákupy a potom aj pečenie. Ak už pomaly rozmýšľate, aké dobroty by vám cez sviatky pod stromčekom nemali chýbať, máme pre vás originálnu inšpiráciu – kokosový olej!
Možno ho už nejakú tú nedeľu máte aj na poličke vo vašej domácnosti a dobre poznáte aj jeho pozitíva. No pre tých, ktorí si tento prírodný zázrak ešte stále nezaobstarali, zhrňme si aspoň základy.
O kokosovom oleji sa zvykne hovoriť ako o najzdravšom oleji na zemi – je totiž nabitý vitamínmi, antioxidantmi a ďalšími zdraviu prospešnými látkami. Ten najlepší a najzdravší je panenský kokosový olej a používať ho môžete tak zvonku, ako aj zvnútra, teda na konzumáciu.
Kokosový olej je pre svoje jedinečné účinky skvelou náhradou všetkých tukov na varenie, vyprážanie aj pečenie – má lahodnú chuť, rozpúšťa sa pri teplote nad 25 stupňov a môžu si ho vychutnať aj ľudia s alergiou na kravské mlieko. Skvelou správou je, že sa z neho nepriberá, pretože sa rozkladá na glukózu a telu postupne dodáva energiu. Konzumácia kokosového oleja stabilizuje hladinu cukru v krvi, preto je vhodný aj pre diabetikov.
Kokos v sladkej kuchyni
A práve pre svoju špecifickú chuť sa kokosový olej výborne hodí na prípravu sladkých jedál. Nemusíte tak vôbec experimentovať, dnes budeme piecť kokosové maškrty. Možno už máte svojich obľúbencov a možno ste kokos doteraz veľmi nepoužívali. No ak máte plné zuby vanilky, čokoláda vám už ide ušami, kokos bude skvelým spestrením vo vašej sladkej kuchyni.
Ako na to?
Je to jednoduché, kokosový olej ľahko nahradí tuky, margaríny, oleje a navyše dodá koláčom aj jemnú kokosovú príchuť. Kokosový olej teda bez obáv môžete pridať do akéhokoľvek receptu ako zdravšiu náhradu ťažkých tukov na pečenie, alebo len tak – pre zaujímavú chuť. Vaše koláčiky tak navyše budú oveľa zdravšie ako keď ich spravíte podľa tradičných slovenských receptúr. Na inšpiráciu sme pre vás vybrali tri zaujímavé recepty, ktoré navyše, neobsahujú múku či ďalšie kalorické ingrediencie. Veď keď už pečieme s kokosovým olejom, spravme to nielen chutne, ale aj zdravo!
Kokosová stálica – Raffaello
Aj keď sa to na prvé počutie možno nezdá, táto exotická pochúťka, je sviatočnou stálicou v mnohých slovenských domácnostiach. Je totiž mimoriadne jednoduchá na prípravu, pričom na výrobu kokosových guľôčok vám postačí len 5 surovín. Navyše recept, ktorý sme vybrali spĺňa aj kritéria raw dezertu, netreba ho piecť a pri jeho maškrtení určite nezhrešíte.
Čo budete potrebovať?
- 2 hrnčeky strúhaného kokosu
- 1 a pol lyžice kokosového oleja
- 1 hrnček mandlí
- 1 a pol hrnčeka sušených marhúľ (prípadne iného sušeného ovocia)
Ako na to?
Sušené marhule a mandle namočíme na 5 hodín do vody, aby zmäkli. Potom mandle rozmixujeme spolu s kokosom, pridáme marhule a kokosový olej. Následne celú zmes mixujeme, kým nám nevznikne tvárna hmota. Z nej vytvoríme základ, teda akési cesto, z ktorého vyšúľame kokosové guličky. Nakoniec ich už len obalíme v kokosovej múčke, prípadne v múčke z mletých mandlí.
Tip: recept na ďalšiu variantu jednoduchého Raffaella z kokosového oleja, nájdete v priloženom videu pod článkom.
Kokosová exotika – „bounty“ hrudky s kešu orechmi
Vás sviatočný stôl vyzerá každý rok ako cez kopirák? Je čas to zmeniť a prekvapiť rodinu niečím špeciálnym. Čo tak priniesť poriadny kus exotiky a pripraviť zdravé hrudky na štýl obľúbenej kokosovej „bounty“ tyčinky?
Čo budete potrebovať?
- 20 g kokosového oleja
- 100 g kešu orechov
- 20 g medu
- 150 g strúhaného kokosu
- 1 banán
Ako na to?
Kešu orechy cez noc namočíme. Olúpeme banán a pripravíme si kokos, kešu orechy, kokosový olej a med. Všetko vložíme do mixéru a dobre premixujeme. Zo vzniknutej hmoty vytvoríme bounty hrudky, prípadne guličky, či tyčinky, ktoré potom namáčame do rozpustenej čokolády s trochou kokosového oleja. Hotovú maškrtu nakoniec dáme do chladničky a necháme stuhnúť.
Pôžitok pre oči aj jazýček - kokosová roláda
Chceli by ste niečo jednoduché, ale zároveň na pohľad lákavé? Potom sa pustite do tejto zdravej rolády. Neobsahuje múku, len samé zdravé suroviny, takže vy aj vaši hostia si ju bez výčitiek môžete dopriať ako sladkú bodku za obedom.
Čo budete potrebovať?
Cesto:
- 5 vajec
- 2 polievkové lyžice sušeného mlieka
- ½ šálky kokosového cukru (alebo iného sladidla)
- 3 a pol lyžice kokosového oleja
- 2 jemné tvarohy (skúste zohnať min. polotučné)
- 1 kokosové mlieko (alebo obyčajné mlieko)
- 3 polievkové lyžice kokosu
- 1 vanilkový cukor
Ako na to?
Ako prvé si pripravíme cesto – najprv bielka oddelíme od žĺtkov. V hlbšej miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom a kokosovým olejom do peny. Potom vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a vmiešame ho do žĺtkovej peny. Na záver vmiešame sušené mlieko.
Pripravíme si papier na pečenie a cesto roztrieme po celej ploche plechu (plech vyberáme podľa toho, aké hrubé cesto chcete mať). Potom pečieme pri 180 stupňoch asi 15-20 minút. Keď bude cesto hotové, ešte teplé ho zrolujeme pomocou utierky (aj s papierom na pečenie) do tvaru rolády. Papier opatrne odstránime, až keď cesto vychladne.
Následne si pripravíme plnku – jednoducho zmiešame všetky potrebné suroviny. Na vychladnuté cesto roztrieme tri štvrtiny plnky a navrch poukladáme maliny, či iné kúsky ovocia. Na záver cesto zrolujeme, vrchnú časť potrieme zvyšnou časťou plnky a posypeme kokosom.
Tip: ak ešte nemáte naozaj kvalitný kokosový olej, alebo vám už došiel, dokúpte si ho v najlepšom e-shope.:-)
Tip 2: VideoTIP ako pripraviť kokosové guľôčky na Vianočný stôl.
Vaša "Mikuláška":-)
Petra Janigová
Naureus.sk