zdroj: nutriadapt.sk
Recept: zdravý veľkonočný mrkvový baránok
Za pár dní tu máme Veľkú noc. Bohužiaľ opäť v karanténnych opatreniach, avšak aj tak si ju môžeme spraviť príjemnú. Oddychovať pri rozprávkach na gauči a vychutnávať si napečené dobroty.
Maškrtiť môžeme i zdravo, preto vám prinášame recept na tradičný veľkonočný múčnik, ktorý nemôže chýbať v mnohých domácnostiach. Reč je o baránkovi.
Tento rok si pochutnajte bez výčitiek na jeho zdravšej verzii. Upečte si mrkvového veľkonočného baránka.
Ingrediencie:
- 150 g jemnej celozrnnej múky
- 150 g špaldovej múky
- 300 g mrkvy nastrúhanej najemno (môžete pridať aj trochu jabĺčka)
- 80 ml rastlinného oleja
- 90 ml medu alebo agávového sirupu
- 2 menšie vajcia
- 50 g orechov namletých (môžete zmiešať aj niekoľko druhov)
- 50 g sušeného ovocia (1 druh alebo môžete zmiešať viacej druhov - hrozienka, brusnice, maliny, jahody, čierne ríbezle, černice, čučoriedky, banány,…)
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 citrón
- štipka soli
Postup:
- Mrkvu očistíme, nastrúhame najemno a pokvapkáme šťavou z citróna. Pridať môžeme aj trochu nastrúhaného jabĺčka bez šupky.
- Zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli. Ak sme použili trochu jabĺčka, môžeme pridať aj 1-2 čajové lyžičky škorice. Záleží od našej chute.
- Orechy si namlieme na mlynčeku. Použijeme jeden druh alebo môžeme zmiešať viacej druhov. Opäť záleží len od našich preferencií.
- Vajíčka s medom vyšľaháme do peny.
- K vyšlahaným vajíčkam pridáme múkovú zmes a postupne zapracujeme aj zvyšné ingrediencie ako mrkvu, orechy, sušené ovocie, jogurt, olej. Všetko dôkladne premiešame. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, môžete pridať ešte trochu špaldovej múky.
- Formu na baránka vymastíme olejom.
- Rúru si predhrejeme na 180°C.
- Cesto nalejeme do vymastenej formy a pečieme v rúre 40 minút.
Baránka môžete ozdobiť alebo podávať bez zdobenia. Je to len na vás.
Zvyknete aj vy pripravovať túto veľkonočnú dobrotu? Zdieľajte s nami fotky vašich veľkonočných baránkov na sociálnych sieťach a nezabudnite pridať #naureus.
Podkategória