Pripravte si zdravšie palacinky z pohánkovej múky
Palacinky pochádzajú pôvodne z Francúzska a pripravovali sa prevažne z pohánkovej múky. Údajne je to jedlo šťastia. Poďme teda oprášiť staré receptúry a pripraviť si ich doma z pohánkovej múky, ktorá je pre naše telo oveľa prospešnejšia a výživnejšia.
Prípravu klasickej palacinky pozná snáď každý - základom cestá je biela hladká alebo polohrubá múka. Bohužiaľ, táto verzia telu nijako neprospieva! Biela múka je pri svojom spracovaní ochudobnená o rad prospešných živín (minerálnych látok, vitamínov, vlákniny) a to dokonca takmer o 100%.
Prečo zaradiť pohánku do svojho jedálnička...
Pohánka je bohatá na vlákninu, minerálne látky, ako je: železo, horčík, fosfor, vápnik, meď, zinok, draslík a tiež obsahuje vitamíny B, C, E, lecitín, rutín a kyselinu linolénovú. Pravidelná konzumácia pohánky je dobrou prevenciou na vysoký i nízky krvný tlak, pomáha tiež regulovať zvýšenú hladinu cholesterolu. V pohánke obsiahnutý rutín je blahodarný pre pružnosť ciev.
Navyše táto potravina dodá telu energiu a údajne sa radí medzi najzdravšie potraviny vôbec. Tiež je vhodné jesť túto potravinu aj v tehotenstve, pre jej detoxikačné účinky.
Pravidelná konzumácia prináša telu ozdravujúce účinky a poďakuje Vám aj Vaša tráviaca sústava. Pohánka je tiež vhodná aj pre osoby trpiace alergiou na lepok.
Pohánku môžeme deťom do jedálnička zaradiť od 6. mesiaca veku.
Čo budeme potrebovať:
250 g pohánkovej múky hladkej
400 ml vody
200 g bieleho jogurtu (vďaka jogurtu budú palacinky jemnejšie)
1 vajce
olej
štipka soli
lyžička trstinového cukru - ak budeme pripravovať na sladko
domácu zaváraninu, alebo kvalitnú bio zaváraninu - zoženiete tu
javorový sirup
ovocie na ozdobu
Postup:
Múku rozmiešame dôkladne vo vode a pridáme jogurt, vajcia, štipku soli a opäť dôkladne rozmiešame.
Osladíme trstinovým cukrom a potom necháme cesto 15 minút odpočinúť.
Na rozohriatej, olejom vymazanej panvici pečieme z oboch strán dozlatista.
Palacinky môžeme namazať domácim lekvárom, ozdobiť ovocím, poliať javorovým sirupom, posypať mletou škoricou - vo fantázii sa medze nekladú.
Alebo, bez použitia cukru do cesta, môžeme pripraviť aj na slaný spôsob.
Dobrú chuť :-)