Podporte správne fungovanie vášho srdca a mozgu s rybím olejom od Biopharma AS
Tuky sa v poslednej dobe démonizujú a stávajú sa z nich strašiaci na ceste za vysnívanou postavou. Avšak nie všetky tuky sú pre naše telo “zlé”. Niektoré sú pre nás prínosné a ich nedostatok môže viesť k vážnym problémom.
Mastné kyseliny sú základnou zložkou tukov a delíme ich do dvoch hlavných skupín. Do prvej patria tie, ktoré si telo dokáže ľahko vyrobiť samo, tzv. non-esenciálne mastné kyseliny. Do druhej zaraďujeme tie, ktoré si telo vyrobiť nevie, tzv. esenciálne mastné kyseliny - EFA.
Označenie esenciálne znamená, že sú pre ľudské telo nevyhnutné, avšak si ich nedokáže vytvoriť samo a jediným ich zdrojom je potrava alebo výživové doplnky. K esenciálnym mastným kyselinám patria dva hlavné typy polynenasýtených mastných kyselín, a to omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.
Najznámejšie omega-3 mastné kyseliny sú kyselina alfa-linoleová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokozahexaénová (DHA). Ryby premieňajú kyselinu alfa-linolovú na EPA a DHA. Ide o metabolické deriváty esenciálnych mastných kyselín a vznikajú predlžovaním reťazca kyseliny kyseliny alfa-linolovej. Obidve sú pre ľudský organizmus absolútne nevyhnutné a ich nedostatok vedie k degenerácii tela v mnohých smeroch.
Dostatok kyseliny dokozahexaénovej (DHA) je potrebný k rastu a správnemu fungovaniu nervového systému, očí, mozgu, srdca, žliaz a ďalších súčastí organizmus všetkých živočíchov. Hrá aj významnú rolu v procese zapamätania. Obzvlášť je však potrebný pre správny mentálny vývoj detí.
Bez kyseliny eikosapentaenovej (EPA) by zase neplnil správne svoje funkcie kardiovaskulárny či hormonálny systém.
Omega-3 podporuje správne fungovanie nášho srdca a mozgu
Príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín má pozitívny vplyv na zdravie:
- zlepšenie činnosti mozgu,
- zvýšenie “dobrého” cholesterolu,
- zníženie hustoty krvi - avšak pozor na príliš vysoký príjem omega-3 mastných kyselín môže spôsobiť prílišné riedenie krvi,
- zníženie krvného tlaku a odstránenie arytmie,
- správne fungovanie kardiovaskulárneho systému,
- prevencia rakoviny - rakoviny prsníka a hrubého čreva,
- zlepšenie stavu pokožky - zmiernenie chorôb ako je lupus, reumatoidná artritída, Raynaudovho choroba,
- zníženie prejavov depresie a duševných chorôb.
Bez dostatočného príjmu omega-3 mastných kyselín si organizmus nedokáže bezchybne vytvoriť bunkovú membránu. S tým súvisí rad zdravotných problémov ako je:
- mozgová mŕtvica,
- srdcový infarkt,
- nepravidelná činnosť srdca,
- niektoré druhy rakoviny,
- inzulínová rezistencia,
- astma,
- hypertenzia,
- obštrukčná choroba pľúc,
- poruchy pozornosti,
- depresie.
Nedostatok omega-3 mastných kyselín sa prejavuje únavou, suchou pokožkou, lámavými nechtami a vlasmi, zápchou, častým nachladnutím, depresiami alebo bolesťami kĺbov.
Rybí olej je bohatým zdrojom omega-3
Rybí olej je zdrojom omega-3 bohatým na vysoký obsah EPA a DHA.
Pôsobí ako prevencia pred mnohými srdcovo-cievnymi a mozgovými ochoreniami, keďže zabraňuje hromadeniu tuku v cievach a tým minimalizuje riziko infarktu aj srdcovo-cievnych príhod. Zlepšuje celkový stav pokožky, zmierňuje opuchy, priaznivo vplýva na celkovú imunitu, srdce, cievy, zmierňuje bolestivú menštruáciu, podporuje lepšiu koncentráciu, dodá vám viac energie a zlepší náladu. Má pozitívne účinky aj na chudnutie, keďže pomáha páliť tuky pri fyzickej záťaži. Tehotným ženám sa odporúča užívať rybí olej pre správny vývin plodu.
Obzvlášť prínosný je pre športovcov, pretože sa podieľa na budovaní svalovej hmoty, podporuje športový výkon, znižuje riziko zranenia a je prevenciou mnohých ochorení.
Upozornenie: Rybí olej znižuje krvný tlak a zrážanlivosť krvi. Preto ak máte problémy s tlakom alebo zrážanlivosťou, mali by ste ho užívať s mierou a poradiť sa so svojim lekárom.
Rybí olej od Biopharmi
Spoločnosť Biopharma vyrába rybí olej v tekutej forme s citrónovou príchuťou, čo ocenia predovšetkým mamičky, ale aj ľudia obzvlášť neobľubujúci “špecifickú” chuť, ktorý rybí olej má. Obsahuje byliny ako rozmarín, oregano, tymian, klinčeky, ktoré ešte viac rozvinú a dopĺňajú túto prírodnú citrónovú chuť.
V tomto oleji rozhodne žiadne umelé farbivá, konzervačné látky, GMO ani geneticky modifikované deriváty nehľadajte. Ide o olej známy predovšetkým pre svoju kvalitu a prirodzenosť, ktorý vychádza z esencie neporušenej nórskej prírody.
Otvorený vám vydrží až 3 mesiace, ak ho budete skladovať v chladničke alebo na chladnom mieste.
Užívate alebo ste užívali rybí olej? Všimli ste si pozitívne účinky pre váš organizmus? Podeľte sa o to s nami na sociálnych sieťach a nezabudnite #naureus.