Neprepchávajte sa nezdravými jedlami, vyskúšajte BIO potraviny z Naureusu
Obdobie nákupnej horúčky je v plnom prúde. Už len tri dni a je tu Štedrý večer. Nie nadarmo sa nazýva štedrým. Ak už ste nakúpili darčeky pre všetkých svojich blízkych, stále si nemôžete vydýchnuť. Okrem darčekov, stromčeka a výzdoby sa treba postarať aj o svoje žalúdky. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať kapustnica, šalát, ryby, opekance a ďalšie iné dobroty. Každý si v tomto období neodoprie sladké ani slané. Aj keď si to mnohí nepriznáte, Vianoce sú sviatkami „prejedania sa“.
Nákupné košíky sa prehýbajú a prekypujú všetkými možnými potravinami. Každý z vás pozná ten zmätok v obchodných reťazcoch. Všade sa ľudia ženú, tlačia a snažia sa čo najrýchlešie nakúpiť všetky potraviny, ktoré potrebujú. Jedným slovom, proste chaos. Najviac ma fascinujú ľudia, ktorí nakupujú aj trikrát do týždňa plné košíky potravín, a pritom to ani nestihnú zjesť. Nie nadarmo sa hovorí, že počas vianočných sviatkov Slováci najviac plytvajú potravinami. Smetné koše sú plné potravín, ktoré sa nestihli zjesť a zbytočne skončili v koši.
Prejedanie sa je v tomto období pre nás úplne normálne. Jedlo na vás číha z každej strany, nielen doma, ale na každej návšteve, kam prídete. Nejakému tomu koláču cez toto obdobie neodolá snáď nikto z vás. Málo komu sa podarí nepribrať na váhe nejaké to kilečko. Keď vám ale pôjdu všetky tie mastné jedlá a zákusky už hore krkom, zavítajte na môj blog, kde som sa rozhodla predstaviť vám nejaké tie zdravé recepty, ktoré si môžete jednoducho pripraviť. Čas prejedania sa predsa skončí, tak rýchlo ako aj prišiel. Sviatky prejdú a kilá navyše pôjdu dole len veľmi ťažko. Dnes sa ku zdravým BIO produktom dostanete oveľa ľahšie ako kedysi.
Z bio produktov si môžete vyrobiť veľké množstvo zdravých jedál. Pýtate sa, kde bio produkty nájdete? Stačí zavítať do internetového obchodu naureus.sk, kde nájdete všetko potrebné, aby ste mohli viesť zdravý životný štýl. Teda tam nájdete aj množstvo zdravých bio potravín, z ktorých si hravo vyrobíte chutný a zdravý obed či zákusok.
Zostavte si so mnou zdravý obed s BIO potravinami z Naureusu
Pohánková polievka so zemiakmi
Potrebujeme:
- 4 PL oleja,
- 1-2 cibule,
- 2 mrkvy,
- pol zeleru,
- 1 petržlen,
- 1,5 litra zeleninového vývaru,
- pol šálky pohánky alebo pohánkových krúpov BIO,
- 2 zemiaky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 ČL majoránky,
- morská soľ, korenie, BIO bylinky
V hrnci si dozlatista opečieme cibuľku a pridáme všetku koreňovú zeleninu aj zemiaky. Všetko premiešame, chvíľu opražíme a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a pridáme pohánku, soľ a varíme do zmäknutia asi 20 minút. Polievku dochutíme soľou, majoránkou a korenín.
Kde inde ako v Naureuse zoženiete chutnú BIO pohánku. Pohánka sa odporúča pri ochorení zažívacieho ústrojenstva a je vhodná pre diabetikov a osoby trpiace celiakiou. Je pomerne významným zdrojom prírodného rutínu, má posilňujúci účinok na imunitný systém, podporuje normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému, zvyšuje pružnosť cievnych stien, reguluje krvnú zrážanlivosť a reguluje obsah cholesterolu v krvi. Okrem pohánkovej polievky si môžete z nej pripraviť aj skvelé kaše či pohánkové cestoviny.
Cukety plnené kuskusom
Potrebujeme:
- 4 menšie cukety
- 125 g kuskusu BIO
- 0,2 l vody
- 1 cibuľa
- cesnak
- 1 červená paprika
- 2 PL oleja
- mleté čierne korenie
- tymián
- soľ
- 75 g tvrdého syra alebo údeného tofu
Cukety si očistíme, prekrojíme pozdĺž a vydlabeme vnútro. Následne ich dobre osolíme. Kuskus prelejeme horúcou vodou a necháme kvalitne napučať. Na oleji si dozlatista speníme cibuľku, cesnak, papriku, korenie, soľ a dobre podusíme. Pridáme kuskus, tofu syr, tymián a dobre premiešame. Po asi dvoch minútkach dusenia cukety so zmesou naplníme, uložíme na plech a dáme piecť asi cca na 10 minút na 200 stupňov. Neskôr posypeme zvyšným syrom a dopečieme.
Tak isto v Naureuse kúpite aj kvalitný kuskus. Na stránke okrem klasického kuskusu nájdete aj kuskus špaldový a celozrnný. Samozrejme rôznych značiek. Wolfberry špaldový kuskus má výbornú, mierne orieškovú chuť typickú pre špaldu. Nevarí sa, ale iba zalieva rôznymi vývarmi, omáčkami alebo jednoducho horúcou osolenou vodou. Je to perfektná a veľmi rýchlo pripravená príloha k mäsitým pokrmom, ale skvele chutí aj zmiešaný so zeleninou na spôsob rizota, alebo s mäsom, ovocím a rôznym korením.
Okrem spomínaných dvoch receptov môžete na stránke nájsť mnoho ďalších bio potravín, z ktorých si pripravíte množstvo zdravých jedál. Cestoviny, detská výživa, pomazánky, strukoviny, ale aj sladkosti a mnoho ďalších.
Aj vám sa po skvelom obede pýta sladké? Viem, že po Vianociach už budete mať koláčov a zákuskov dosť, ale čo tak skúsiť niečo zdravšie? Preto pridávam aj nejaký receptík na výborný raw koláčik s množstvom zdravých prísad, ktoré určite nakúpite na internetovej stránke naureus.sk.
Extra čokoládová torta bez múky, cukru a pečenia
Potrebujeme:
- 1 šálka ovsených vločiek alebo kokos (korpus)
- 1 šálka ľubovoľných orechov (korpus)
- 1/2 šálky hrozienok alebo datlí alebo 3 PL medu (korpus)
- 1/2 šálky kakao (náplň 1)
- 1/4 šálky kokosový olej (náplň 1)
- 1/4 šálky med alebo agáve sirup (náplň 1)
- 1/4 šálky kokosová smotana alebo banán (náplň 1)
- 1 šálka nasekané rôzne orechy (náplň 1)
- 1 šálka kešu orechov (náplň 2)
- 1/2 šálky kakaa (náplň 2)
- 1/4 šálky kokosový olej (náplň 2)
- 1/4 šálky medu (náplň 2)
- 1/3 šálky kokosová smotana alebo banán (náplň 2)
- trochu kokosový olej, med, kakao a orechy (zdobenie)
Kešu orechy namočíme minimálne na 4 hodiny, najlepšie cez noc. Hrozienka alebo datle namočíme minimálne na 1 hodinu.
Korpus:
Najprv v mixéri s ostrými nožmi rozmixujeme orechy, pridáme ovsené vločky a premixujeme. Použiť môžeme ovsené vločky bez lepku alebo môžeme namiesto nich dať kľudne strúhaný kokos, alebo ďalšie orechy. Na záver pridáme scedené hrozienka, pri vločkách môžeme pridať aj 2 lyžice kokosového oleja a všetko ešte dôkladne rozmixujeme. Rovnomerne roztlačíme do okrúhlej formy s odnímateľným dnom s veľkosťou cca 20 cm. Uložíme do chladničky.
Náplň 1:
Orechy nasekáme nahrubo, je na vás, aké použijete. Zmiešame kakao, zľahka roztopený kokosový olej, med a kokosovú smotanu (keď kúpime plechovku s kokosovým mliekom, vo vnútri nás čaká polotuhá krémová hmota a kokosová voda, nebudeme to miešať, ale použijeme len tu veľmi hustú smotanu). Namiesto kokosovej smotany môžeme použiť jeden banán. Všetko dôkladne rozmixujeme a už len ručne primiešame nasekané orechy. Hmotu rozotrieme na korpus, opäť dáme chladiť.
Náplň 2:
Kešu orechy scedíme a rozmixujeme spolu s ostatnými surovinami na hladký krém. Opäť môžeme kokosovú smotanu nahradiť banánom alebo dvojnásobným množstvom kokosového oleja. Rozotrieme na orechovú náplň. Tortu dáme na pár hodín do chladničky. Ak použijeme namiesto smotany banán, dáme tortu na chvíľu do mrazničky.
Zdobenie:
K nasekaným orechom pridáme lyžicu medu, kokosového oleja, trochu kakaa, ručne premiešame a ozdobíme okraje torty. Na studenej torte to veľmi rýchlo stuhne.
V torte sa nachádza množstvo bio potravín. Napríklad ovsené vločky, hrozienka, kokosový olej, kešu orechy a mnoho ďalších. Ak sa rozhodnete spraviť si tento vynikajúci raw čokoládový koláč bez múky a cukru, určite zavítajte na Naureus, pretože tam nájdete všetky prísady.
Dúfam, že po vianočných sviatkoch si doprajete čas na uvarenie zdravších jedál ako tých, ktoré ste konzumovali. Naureus ako stránka s prírodným životným štýlom ponúka všetky druhy zdravých BIO potravín pod jednou strechou.
Touto cestou chce firma Naureus popriať všetkým krásne a požehnané sviatky v kruhu svojich blízkych, nech si nájdete pod vianočným stromčekom to, po čom vaše srdce túži a nech je ten ďalší rok ešte krajší ako ten, čo bol. Zároveň ďakuje všetkým svojim verným zákazníkom za prejavenú priazeň.
Ponúkam ešte nejaké video pre zdravé pečenie:
Vaša BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus