Naštartujte sa ráno super zdravými raňajkami
Kvalitné raňajky sú veľmi dôležitý základ nového dňa a rozhodujú o tom, akú budeme mať dopoludnia energiu. Výdatnými raňajkami zaistíme správne fungovanie nášho metabolizmu a budeme sa aj lepšie sústrediť. Kto neraňajkuje, ten zje neskôr oveľa viac jedla (väčšinou sladkých potravín) - preto by sme nemali raňajky vynechávať, najmä nie deti.
O tieto moje obľúbené raňajky sa s vami určite musím podeliť. Chutia nielen mňe, ale celej rodinne. Sú veľmi výživné a zasýtia, ale tiež sú jednoduché na prípravu. Čo určite každá mamička ocení. Tieto výdatné raňajky môžu pokojne poslúžiť aj ako desiata.
Čo budeme potrebovať?
Reč je o zmesi jemných ovsených vločiek v kombinácii s klasickým mliekom, alebo rastlinným nápojom (kokosovým, mandľovým, ovseným, orechovým, makovým... podľa chuti) ovocím, medom, orieškami, rôznymi semienkami, sušeným ovocím, jogurtom, tvarohom ... atď.
Ovsené vločky môžeme aj zamieňať za napr. špaldové, žitné, jačmenné, pšeničné... atď.
Takto pripravené raňajky, dodajú telu všetko potrebné, ako sacharidy, vlákninu, bielkoviny, vitamíny a hlavne energiu, ktorá vám vydrží až do obeda !!!
Výhodou týchto raňajkami je ich variabilita, každý si svoje raňajky "namixuje" podľa svojej chuti. Zapojiť môžete aj deti.
Navyše, nám tieto zdravé raňajky naštartujú metabolizmus, čo je žiadúce najmä u tých, ktorí chcú schudnúť.
Pripraviť si ju môžete už večer a týmto si ráno ušetríte čas, potom si len svoje raňajky vyberiete z chladničky a môžete konzumovať. Ja osobne mám tento variant radšej, chute sa tak pekne prepoja.
Ako na to?
V postupe zámerne neuvádzam presnú gramáž surovín, pretože si myslím, že to každému bude chutiť a vyhovovať najlepšie tak, keď si každý zvolí sám akú vrstvu danej suroviny bude mať najobsiahlejšiu.
Večer pred spaním, či ráno si nachystáte misky, do ktorých budete suroviny vrstviť. Ak, si to budete chcieť vziať do práce na desiatu, alebo to nachystať deťom do školy, ako zdravú desiatu, je lepšie zvoliť uzatvárateľnú nádobu, či misku a ráno len preložiť z chladničky do tašiek.
Ako prvú vrstvu kladieme ovsené vločky jemné, ktoré zalejeme mliekom, aby boli len ponorené a neplávali. Použiť sa dajú aj rastlinné mlieka - túto variantu rozhodne odporúčam vyskúšať. Rastlinné mlieka sa dnes dajú zohnať bez problému v obchode so zdravou výživou, alebo u nás v e-shope. Vyrobiť si ho môžete aj doma. Každý si zvolí to, čo mu chutí.
Ďalšiu vrstvu tvorí biely jogurt, alebo tvaroh. Na jogurtovú vrstvu nasledujú rôzne druhy orieškov, či semienok (môžu byť mleté, alebo celé) opäť podľa chuti. U malých detí oriešky nastrúhame. Použiť môžeme vlašské orechy, lieskové orechy, kešu oriešky, mak, mleté slnečnicové semienka, chia semienka, alebo tekvicové semienka.
Pri podávanií orieškov pre najmenšie deti, postupujeme opatrne, pretože môžu vyvolať alergickú reakciu. Ďalšiu vrstvu tvorí ovocie, opäť podľa chuti (vhodné sú maliny, jahody, hrušky, ríbezle, jablká, marhule)... použiť môžeme aj ovocie sušené.
Nakoniec môžeme osladiť kvalitným medom, javorovým sirupom, výborné sú aj varianty s datlovým siurpom, slivkovým, kokosovým alebo čučoriedkovým .
Môj tip:
Ja osobne mám v obľube variantu s hruškou - osladenou lyžičkou slnečnicovej nátierky, ktorá skvele nahradí klasickú nezdravú nugetu. Táto nátierka neobsahuje žiadne konzervanty, farbivá ani arómy. Naviac je sladená jačmenným sladom a teda je vhodná aj pre diabetikov. Kúpiť ju môžete napr. v obchode so zdravou výživou. Deti zase milujú verziu s jahodami a tvarohom, na ktorý si dajú lyžičku čokoládovo - orieškovej bio nátierky Samba, ktorá sa skvele hodí aj na chleba.
Prajem dobrú chuť :-)