Nastal najvyšší čas začať jarný detox č. 1
Obdobie zimy sa už skončilo a jar je tu. Zima je okrem snehu a mrazu známa aj tým, že ľudia sú celkovo akosi lenivejší a pohodlnejší, s čím sa spája aj ich jedálniček. V tomto období sa tak akosi radi „zaobľujeme“. Konzumujeme všetko, čo nám chutí, a to najmä v období Vianoc. Múčniky, koláče, kapustnica, klobásky a rôzne iné kalorické dobroty. Na jar už človek začína pomýšľať na teplejšie mesiace, ale aj na to, ako spáli všetko, čo v zime nabral. Nepomýšľa len nad zmenou jedálnička kvôli svojej postave, ale aj kvôli pleti, vlasom či nechtom, kde sa to všetko škodlivé, čo sme do seba napchali, veľmi rýchlo prejaví.
Jarná očista
Veľa z nás akosi v tomto období už začína premýšľať nad takým všeobecne známym slovíčkom, akým je detox. Ide o proces, v ktorom vaše ľudské telo prirodzene eliminuje škodlivé toxické a odpadové látky z pečene, obličiek, pľúc a hrubého čreva. Prečistiť sa zvnútra nie je nič zlé a túto očistu by mal absolvovať raz za čas každý. Nie je však vhodný pre deti mladšie ako 18 rokov, starších ako 70 rokov a tehotné ženy. Detoxikačná kúra spustí v tele čistenie, zlepší krvný obeh a telu dodá vhodné živiny. Všetci odborníci vám na otázku ohľadom detoxu povedia, že by ste ho mali absolvovať minimálne raz do roka. Prichádzajúce mesiace sú najvhodnejším obdobím na detoxikáciu, pretože mnohí z vás bojujú s psychickou i fyzickou únavou.
Na to, aby vám táto jarná očista naozaj pomohla, si musíte vybrať ten správny detox. Ak si zvolíte ten vhodný, váš organizmus sa rýchlejšie dá znova dokopy, zlepší svoju hydratáciu a zresetuje mentálne záťaže zo zimného obdobia. Jednoducho povedané, ide o odľahčenie tráviaceho traktu na niekoľko dní. Jarný detox je nevyhnutný pre každého z nás a len po ňom budeme pripravení vstúpiť do letného obdobia s ľahkosťou, čistou mysľou a zdravým telom aj duchom. Nezamieňajte si ale detox s diétami. Detox funguje na párdňovej očiste. Nejde o to svoje telo zaťažovať drastickými diétami, na to si rozhodne dajte veľký pozor. Vaše telo vás začne počúvať, keď naň pôjdete pomaly krok po kroku.
Pár tipov, ako začať jarný detox
- Upokojte svoje telo aj myseľ
V procese detoxu je dôležité byť úplne pokojný. Dajte si na určité obdobie pokoj od všetkých zábav a udalostí. Nakopnite sa príchodom jari a doprajte si pokoj po náročnom zimnom období.
- Čistá voda
Detoxikácia si čistú vodu priam vyžaduje. Hlavne jej dostatočný príjem. Na pitie vody nikdy nezabúdajte, pretože ak vaše telo už pocituje smäd, ide o alarmujúci stav. Dehydratácia spôsobuje oslabenie buniek a tkanív alebo vysušenú pokožku bez života.
- Dôležité je odľahčiť stravu
Po prejedaní sa v zime je čas upraviť si jedálniček. Vaše telo je natoľko rozumné, že vám veľmi rýchlo dá najavo, čo sa mu páči a čo nie. Sú jedlá z ktorých je človek unavený, máš vyrážky, svrbí ho telo alebo sa cíti nafúknutý ako balón. Dajte tomu všetkému pokoj a začnite žiť zdravšie. Zlá strava po zime sa neprejaví len na váhe, ale aj na vašej pokožke, vlasoch či nechtoch. Zaraďte do stravy viac prirodzenej stravy, ako sú obilniny, celozrnné cestoviny, bataty, koreňovú zeleninu a uvidíte, že Vás tie chute a farby začnú baviť.
- Dajte prednosť čerstvej zelenine a ovociu
Ak si myslíte, že ste doteraz jedli dosť zeleniny a ovocia, začnite v tomto období ešte viac. Sú totiž prirodzeným zdrojom vitamínov a živín. Zeleninu môžete použiť ako prílohu ku hocijakému jedlu a ovocím nahradíte všetky tie presladené maškrty.
- Začnite piť čaj
Bylinné čaje sú pre vás tou správnou voľbou. Skúste vymeniť kávu za čaj a doprajte si ho niekoľkokrát denne. K najznámejším odstraňovačom toxínov z tela patrí žihľava, ale aj púpava, ktorej koreň podporuje trávenie a tiež výborne čistí krv a obličky.
- Zamerajte sa na pečeň
Pečeň v ľudskom tele funguje ako detoxikačná továreň. V tejto oblasti je známy hlavne pestrec mariánsky, ktorý si môžete kúpiť vo forme čaju alebo doplnku stravy. Do stravy tiež zaraďte kurkumu či červenú repu.
- Vyhľadajte morské riasy
Táto morská zelenina pomáha pri detoxikácii tým, že mení toxické kovy na soli, ktoré vaše telo dokáže eliminovať. Sú bohatým zdrojom vitamínov, proteínov a minerálov.
- Pite ovocné šťavy
Ovocné šťavy pite najmä dopoludnia. Výborne urýchlia váš metabolizmus a vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú vaše trávenie. Okrem toho znižujú ukladanie tuku a minimalizujú chuť na sladké.
- Klíčky
Počuli ste už o klíčkoch? Vo vašej kuchyni si môžete nechať naklíčiť snáď všetko. Obľúbené sú rôzne semienka a strukoviny, ale počuli ste už o quinoi? Momentálne sa zaraďuje medzi najzdravšie potraviny na svete.
V prvom blogu o jarnom detoxe sa prirodzene budem venovať najprv vhodnej strave a potravinám, ktoré tvoria základ detoxikačného procesu. Potraviny a pitný režim, ktorých sa to týka, neodmysliteľne nájdete aj u nás v Naureuse. Ak chcete začať detoxikačný proces, náš obchod Naureus je pre vás tou správnou voľbou, pretože okrem bio kozmetiky ponúkame aj zdravé potraviny. V druhom blogu sa zameriam viac na vonkajšiu očistu a povenujem sa jarnej detoxikácii v oblasti vlasov a pokožky.
Detoxikujte s Naureusom!
Quinoa
Quinoa, ktorej sa hovorí tiež mrlík čílsky, pochádza z Južnej Ameriky a tradične tam po tisícročia patrila so zemiakmi a kukuricou k najdôležitejším potravinám. Rovnako ako používali Aztékovia pri svojich rituálnych obradoch chia semienka, tak bola súčasťou obradov Inkov práve quinoa. Quinoa vyniká, rovnako ako ryža, naozaj jednoduchou prípravou, je bezlepková, takže ju môžu konzumovať aj celiatici, má výbornú chuť, nenadúva a je ľahko stráviteľná. Vo svojom jedálničku ňou môžete nahradiť kuskus alebo ryžu a výborne sa hodí pripravená nielen ako príloha k mäsám, ale aj na sladko, alebo len so zeleninou.
Žihľavový bylinný čaj
Vňať žihľavy obsahuje veľa minerálov a železo. Dobre pôsobí na žalúdok a pečeň, podporuje trávenie, vylučovanie žlče, vody z organizmu a vyprázdňovanie čriev. Užíva sa pri chrípke a lieči dýchacie orgány. Podporuje tiež normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému a normálny stav kĺbov. Hoci sa radí medzi burinu, je žihľava dvojdomá všestranne využiteľná liečivá rastlina. Využíva sa v kuchyni, v kozmetike alebo ako hnojivo na záhradke. Najčastejšie sa žihľava vyskytuje na okrajoch lesov, pri cestách, plotoch, v štrku a hromadách sutiny, od nížin až do hôr. Najlepšia doba k zberu žihľavy je na jar. Od marca do apríla sa zberajú predovšetkým mladé výhonky, ak však žihľavu kosíme, môžeme ju zbierať takmer celý rok. Žihľava dvojdomá zavesená v dome symbolizovala silný ochranný prostriedok pred všetkými chorobami. Ak napriek tomu niekto v dome ochorel, bol žihľavou vyšľahaný.
BIO čučoriedková ovocná šťava
Čisté ovocné šťavy sú vyrábané priamo lisovaním za studena. Podiel bobuľovín je 51% a zvyšných 49% je doplnených prírodnou jablčnou šťavou. Sú vhodným zdrojom antioxidantov pre všetky skupiny ľudí (zdraví aj zdravotne indisponovaní). Ovocné šťavy sú tou najlepšou voľbou nakopnutia sa na jarné obdobie. Začnite detox s vhodnými ovocnými šťavami.
Kurkuma
Kurkuma podporuje normálne trávenie a činnosť pečene, najmä trávenie tukov (lipidov), podporuje normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému. Prispieva k normálnej funkcii imunitného systému ako antioxidant a podporuje normálnu činnosť nervovej sústavy a normálnu funkciu dýchacieho systému, podporuje normálny stav kĺbov a kostí a pokožky.
BIO ovos
Ovos je na živiny najbohatšie obilie. Obsahuje približne dvakrát viac tukov ako pšenica, viac proteínov a sacharidov. Je veľmi bohatý na fosfor, železo (viac ako mäso) a vitamín B1. Najviac zastúpenou živinou v ovse sú sacharidy, ktoré sa vďaka štruktúre zrna ľahko asimilujú a pomaly vstrebávajú. V ovse sa nachádza v malom množstve aj fruktóza. Ovos obsahuje rozpustnú vlákninu. Vďaka veľkej nutričnej hodnote a ľahkej stráviteľnosti predstavuje ovos jednu zo základných potravín ľudskej stravy.
Chlorella
Chlorella obsahuje viac ako 20 vitamínov a dôležitých minerálov. 50-60% sušiny chlorelly tvorí proteín. Je výborným zdrojom betakaroténu, chlorofylu. Obsahuje viac vitamínu B12 ako hovädzia pečeň, a preto by mala byť doplnkom vegetariánskej stravy, ktorá tento vitamín často neobsahuje v dostatočnom množstve. Prirodzene vyvážené zloženie chlorelly pôsobí na organizmus dôležitým doplnením látok, reguláciou prirodzených pochodov a čistiacim účinkom. Pravidelným užívaním dochádza ku stavu, kedy si telo nepotrebuje predtým deficitnú zložku potravy obstarávať nadmerným príjmom inak nehodnotnej potravy. Účinne detoxikuje organizmus a pomáha tak schopnosti organizmu bojovať proti rakovine.
Morské riasy
Pobrežná riasa Nori (Porphyra tenera) je najpopulárnejšia z rias - má mnohostranné využitie, jemnú chuť, najvyšší obsah bielkovín, veľa vitamínu C, B a A. Znižuje cholesterol, pomáha pri trávení tukov. V tradičnom japonskom liečiteľstve sa riasy používajú na čistenie krvi: odbúravajú cholesterol z tepien, žíl a vlásočníc (tuky a hlieny pri konzumácii mäsa) a zvyšujú ich pružnosť. Tiež sa používajú na podporu imunitného systému. Zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizujú krv. Pri pravidelnom používaní zlepšujú krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.
zdroj: tasteforlife.com
Vaša BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus