Mňam, mňam a ešte raz mňam...
Všetci tú chuť poznáme, vedeli by sme ju opísať rôznymi slovami, a každému by isto napadlo iné. Chuť čerstvých letných jahôd, chuť maminho čokoládového koláča, vôňa parfumu Vašej milovanej alebo spomienka na leto roku 1974, kedy ste s rodičmi sedeli na Zlatých pieskoch a prvýkrát okúsili starú dobrú čapovanú žltú malinovku… Všetky tieto nepriame pomenovania sa spájajú s jednou a tou istou chuťou alebo vôňou, ktorá je voľbou číslo jedna najmä detí, ale povedzme si na rovinu, ani dospelí jej často nevedia odolať. Je to chuť sladkého a sladkostí.
Sladkosti sú niečo, čo si len málokedy dokážem odoprieť, preto je pre mňa diétovanie často trestom, pretože si nemôžem dopriať jednu zo sladkých odmien, vtedy kedy chcem, ale hlavne, koľko chcem, ale keď už sa tak stane, prichádzajú výčitky svedomia… Teraz, samozrejme, hovorím o cukrovinkách, sladké ovocie a ovocné šťavy sú iná kategória, práve tá, ktorá nám skôr prospeje a uhasí chuť za sladkým bez zanechania nejakých väčších škôd… Čo ak sa Vám však stane, že nebudete vedieť odolať chuti za sladkosťami a nepomôžu Vám v tom ani naši priatelia zo stromov a krov? Siahnete predsa po zdravšom variante sladkostí! Existuje vôbec niečo také ako zdravé sladkosti, pýtate sa? No, žiadna sladkosť nie je škodná, pokiaľ si z nej doprajete len skromné množstvo alebo ak obsahuje tie správne suroviny. Existuje mnoho možností, ako obzvláštniť alebo “okoreniť” svoje previnilé potešenia. Neviete ako? To musíte byť, iste, nováčikom na našom blogu! Je dôležité, aby ste skúšali nové možnosti v gastro svete, akými sú rôzne typy múky s nižším obsahom lepku, menej škodlivé cukry, či produkty výhradne s prírodnými sacharidmi. Ak by Vám nestačil ani takýto výber, na našom e-shope a v mnohých článkoch Vám pomôžeme inšpirovať sa! V našej ponuke sladkostí nájdete mnohé produkty, z ktorých sú mnohé vhodné aj pre Vás, diabetikov, ktorí si nemôžete dopriať sladkého toľko, koľko my…
Vegáni si tiež prídu na svoje! V našom sortimente sladkostí nájdete obrovské spektrum výrobkov, ktoré neobsahujú žiadne prísady živočíšneho pôvodu, preto nenarušia rovnováhu vo Vašom životnom štýle a môžete si tak bez výčitiek svedomia dopriať sladkého až do sýtosti ;). Na svoje si tu isto prídu aj celiatici. Vedeli ste, že mnohí výrobcovia čokolády využívajú múku na vysypanie foriem, aby sa čokoláda neprilepila? Táto múka je často pšeničná, ktorá sa vyznačuje vysokým obsahom lepku, čo by nemuselo byť práve zdraviu prospešné, ak Vaše telo lepok nedokáže spracovať. Preto sme našli riešenie aj pre tých, ktorí ste na bezlepkovej diéte a museli ste si čokoládu často odoprieť - dohľadáte sa v našom internetovom obchode aj bezlepkovej variácie tejto pochutiny z kakaových bôbov! Mnohé produkty v našej ponuke sú dokonca navrhnuté tak, aby ste z nich mali aj iné benefity, než tie, ktoré boli spomenuté doteraz. Hovorím o prísadách v týchto sladkostiach, ktoré majú pozitívny vplyv na Vaše zdravie! Niektoré obsahujú veľké spektrum vitamínov, ktorých nikdy nie je dosť, iné podporia trávenie svojím vysokým obsahom vlákniny, ďalšie doplnia chýbajúce minerály od a po z. Tak čo, poddáte sa kúzlu zdravého mlsania?
MÉLA’S(a) to vědet!
Mnohí toto nekomplikované slovíčko poznáme, no z jeho významu sa len málokedy dovtípime, pretože vec, ktorú opisuje, je aj napriek svojmu širokému využitiu a prospešným účinkom relatívne nepopulárna. Hovorím, samozrejme, o melase, o vedľajšom produkte výroby cukru, tmavej, mazľavej a lepkavej hmote, konzistenciou podobnej hustému sirupu alebo smole. Táto hmota obsahuje veľké množstvo cukru, ktorý však už nedokáže vykryštalizovať. Využíva sa v lekárnictve, v potravinárstve pri výrobe kyseliny citrónovej, droždia a po novom, ako náhrada cukru v mnohých sladkostiach! Melasa sa postará o zachovanie sladkej chuti v nich, no cukor, ktorý obsahuje, nie je rafinovaný. Na rozdiel od obyčajného cukru obsahuje bielkoviny, vitamíny B1, B2 a B6 a veľké spektrum minerálov, od chrómu, cez fosfor a horčík, až po železo. U nás nájdete tento skrytý zázrak v sušienkach, ktorými neulahodíte len sebe, ale aj svojim ratolestiam, či vnúčatám, prosto Vašim najmenším. S chuťou do objavovania!
Návrat k detským radostiam
Jednou z mojich najobľúbenejších sladkostí v detstve a nebudem Vám klamať, aj v súčasnosti, sú gumové macíky. Keď som bola staršia a môjmu tatovi chýbal kolagén v kĺboch, siahol práve po tejto dobrote, čo dokazuje jeden z viacerých benefitov týchto cukríkov, pôvodne vyrábaných z bravčových kostí. To by však našim priateľom vegánom mohlo vadiť, preto sme si pre nich pripravili variant “vegan” týchto žuvacích cukríkov rôznych príchutí! Žiadna želatína, ani konzervanty, dochucovadlá, či farbivá, proste raj pre vegánov, ako sa patrí. Prospešné látky, ako spomínaný kolagén pre odolnosť kĺbov, koenzým Q10 pre správnu funkciu nervového systému a pečene, aloe vera pre správnu imunitu a prevenciu proti cukrovke, či vitamín C sú taktiež ich súčasťou, prečo si nimi teda neokoreniť život a skombinovať príjemné s užitočným?! Ja si myslím, že iný dôvod už naozaj nepotrebujete, tak šup do toho!
Balzam na dušu
Inak známy aj ako čokoláda, je pochutina z kakaových bôbov, ktorá bola pôvodne ako nápoj, považovaná za všeliek. Mala liečiť neplodnosť, stres, črevné choroby alebo obyčajné prechladnutie. Neskôr sa prešlo na výrobu čokoládových tabuliek a vtedy nastal boom a ľudia sa zamilovali. Ich láska k tejto horkej, či sladkej dobrote pretrváva a zostala nezmenená dodnes, ba prerástla do psychózy! Žiaľ, alergici na čokoládu si nepochutia na tej pravej chuti, táto realita nemusí byť rovnaká pre Vás celiatikov. Bezlepkové varianty čokolády nájdete u nás v e-shope, takže sa alergickej reakcie nemusíte báť! A na čo čokoláda (okrem toho, že je to aj mojou voľbou číslo jedna)? Pomôže pri hypertenzii, znižuje pravdepodobnosť cievnych a srdcových ochorení, dokonca pomáha zlepšiť elasticitu ciev, pokiaľ si nedokážete odoprieť zlozvyk v podobe fajčenia!
Tak čo, dokázala som Vám, že sa chuť na sladké dá uhasiť aj zdravo, a to aj bez pomoci ovocia? Čo zostáva viac dodať, než len s CHUŤOU do objavovania!
Video na záver:
Vaša sladká prispievateľka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus