Medvedí cesnak: jeho účinky a 3 rýchle recepty
Táto bylina si svoje pomenovanie vyslúžila podľa medveďov, ktorí ju vyhrabávajú po prebudzaní sa zo zimného spánku. Čo značí, že medvedí cesnak rastie začiatkom jari. V niektorých teplejších oblastiach ho nájdete už koncom marca, v tých chladnejších až v apríli a niekde ho môžete zbierať ešte v máji či júni. Ak sa, predsa len nechcete poň vydať do lesa sami, zakúpiť si ho dokonca môžete aj na miestnom trhovisku.
Účinky medvedieho cesnaku
Ak ho začleníte do jedálnička, vaše telo sa vám rozhodne poďakuje. Priaznovi vplýva vencové tepny srdca, pomáha znižovať vysoký krvný tlak, odstraňuje zvápenatenie ciev a znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi. Zbraňuje kornateniu ciev a skleróze. Celkovo má pozitívne účinky na trávenie, keďže reguluje činnosť žalúdka, ale vplýva aj na správnu činnosť pečene a žlčníka. Medvedí cesnak obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vďaka čomu má preukázateľné účinky na posilnenie imunity. Pôsobí ako prírodné antibiotukum, ničí baktérie, plesne, parazity a mikróby. Podporuje aj detoxikáciu organizmu a prečisťuje obličky i močové cesty.
Vďaka svojim účinkom ide o ideálnu bylinu na jarnú očistu tela. Keďže tie najúčinnejšie látky sa nachádzajú práve v listoch, je najvhodnejšie konzumovať ho čerstvý. Vtedy má najväčší obsah liečivých látok.
Medvedí cesnak má rád tieň a vlhko. Preto ho nájdete prevažne v lužných a listnatých lesoch, ale aj pozdĺž potokov.
Pozor na jeho zámenu s konvalinkou
Pri jeho zbere si dávajte pozor. Pomýliť si jeho listy môžete napríklad s konvalinkou voňavou, ktorá je jedovatá. Tá začína rašiť o niečo neskôr, avšak aj tak je lepšie byť ostražitý. Ak si chcete byť istý, stačí listy pošúchať medzi prstami. Medvedí cesnak ľahko spoznáte podľa svojej typickej nezameniteľnej vôni. Pokiaľ po pošúchaní cítite cesnakovú arómu, ide jednoznačne o medvedí cesnak.
Pesto z medvedieho cesnaku
Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako spracovať medvedí cesnak je pripraviť z neho pesto. Poslúži ako skvelá náhražka klasického pesta. Použiť ho môžete na cestoviny, jednohubky alebo opečený chlieb.
Ingrediencie:
- 200 g medvedieho cesnaku
- 100 g píniových orechov (ale môžu byť aj iné orechy, napr. mandle)
- olivový olej (môže byť aj iný)
- soľ, čierne mleté korenie
Príprava:
Príprava pesta je rýchla a jednoduchá záležitosť. Najprv si umyjete listy medvedieho cesta a osušíte ich papierovou kuchynskou utierkou. Medvedí cesnak, orechy a olej dáte do mixéra a poriadne rozmixujete. S príchuťou oleja môžete experimentovať podľa vašej chuti. Následne dochutíte soľou a čiernym korením. Pridať navyše alebo namiesto orechov môžete aj parmezán. Hotové pesto dáte do sklenenej uzatvárateľnej nádoby a uskladníte v chladničke.
Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Z medvedieho cesnaku si viete pripraviť aj chutnú polievku. Postačí vám na to len pár ingrediencí a jej príprava je navyše veľmi jednoduchá.
Ingrediencie:
- 3 hrste medvedieho cesnaku
- plátok masla
- 1 menšia cibuľa
- 5 stredne veľkých zemiakov
- šľahačková smotana
- soľ, čierne mleté korenie, kurkuma alebo vegeta
Postup:
Medvedí cesnak si umyjete, osušíte papierovou kuchynskou utierkou a nakrájate. Zemiaky si ošúpete, umyjete a nastrúhate. Cibuľu si nakrájate nadrobno. Rozohrejete maslo, na ktorom opražíte cibuľku dosklovata. Následne pridáte nastrúhané zemiaky, nakrájaný medvedí cesnak a zalejete vodou. Dochutíte soľou, čiernym korením, kurkumou alebo vegetou. Prikryjete a dusíte asi 10 minút do zmäknutia. Polievku odstavíte a poriadne rozmixujete ponorným tyčovým mixérom. Pridáte smotanu podľa potreby tak, aby polievka nebola moc riedka a prevaríme. Podávate s vajíčkom, opečeným či čerstvým chlebom.
Pomazánka z medvedieho cesnaku
Z medvedieho cesnaku je možné pripraviť aj pomazánku, ktorá je navyše veľmi zdravá.
Ingrediencie:
- 125 g masla
- 200 g smotanovej nátierky
- 3 lyžice pesta z medvedieho cesnaku alebo cca 5 ks lístkov čerstvého medvedieho cesnaku
- soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Maslo necháte vonku zmäknúť. Následne všetky ingrediencie spolu poriadne premiešate. Môžete pridať aj viac pesta alebo lístkov medvedieho cesnaku, záleží akú intenzívnu chuť máte radi. Ak používate čerstvý medvedí cesnak, lístky môžete do pomazánky iba nakrájať najemno alebo ich predtým rozmixovať s olivovým olejom. Podávate na čerstvom alebo opečenom chlebe.
Zvyknete používať medvedí cesnak v kuchyni aj vy? Aký recept je váš najobľúbenejší? Podeľte sa oň s nami na sociálnych sieťach a nezabudnite pridať #naureus.