Medovka lekárska – bojovníčka proti nespavosti aj Alzheimerovej chorobe
Jej názov je naozaj zaujímavý, pretože melissa – v preklade znamená včela a tá túto rastlinu doslova miluje. Je plná nektáru pre včely príťažlivého a hovorí sa, že kto ju nosí pri sebe, toho ani neuštipne. Má množstvo priaznivých účinkov na organizmus, no dnes je známa aj v prírodnej kozmetike. Šampóny, balzamy, telové mlieka, éterický olej, čaje, prípravky na pleť a mnoho iných výrobkov nájdete aj v Naureuse – www.naureus.sk.
Aké sú účinky medovky na ľudský organizmus?
Medovka má perfektné zloženie plné dôležitých látok – flavonoidy, silice, kyseliny (kávová, rozmarínová, oleánová), vitamíny (B1, B2, B3 a vitamín C). Nehovoriac o bielkovinách, sacharidoch, lipidoch a podobne.
- podporuje imunitu, má antibakteriálne a antiseptické účinky,
- uvoľní hlieny,
- pomáha pri nespavosti,
- upokojuje celý organizmus a utlmuje nervozitu,
- hojí rôzne druhy rán od bodnutia hmyzom až po popáleniny,
- zmierňuje symptómy Alzheimerovej choroby,
- lieči kožné choroby aj herpesy,
- zmierňuje alergie, kašeľ a inhalovanie medovky uvoľnuje dýchacie cesty,
- zlepšuje náladu, zvyšuje energiu, bojuje proti depresiám,
- znižuje krvný tlak,
- je vhodná aj v tehotenstve,
- hydratuje pokožku,
- zmierňuje žalúdočné problémy – kŕče, nadúvanie atď.
Pri výbere čaju – rozhodne medovka!
Prečo by ste mali piť medovkový čaj? Najčastejšie po ňom siahnete, ak ste mali náročný tréningový deň. Večer sa snažíte zaspať, ale nedarí sa vám. Medovkový čaj upokojí centrálnu nervovú sústavu a je výborným nápojom pre športovcov, ktorí to s tréningom trošku prehnali.
Ak ste v práci nervózni, máte depresie a nič, po čom siahnete, sa vám nedarí, jednoducho si uvarte medovkový čaj. Zlepší vám náladu a hlavne počas zimných mesiacov zvýši vašu chuť do života.
Keď vás trápi žalúdok, môžete využiť aj kombináciu medovky s mätou. Vytvoria tak blahodarný účinok na váš tráviaci trakt a ich súhra výrazných chutí vám bude určite „šmakovať“.
A ako si správne čaj pripraviť? Nepotrebujete zvláštne recepty na prípravu čaju z medovky. Treba však vždy použiť čerstvú medovku a zaliať ju horúcou vodou. Lúhovať necháte 5-8 minút a samozrejme, prikrytý malým tanierikom. Pri vyparovaní sa vo vnútri tak udržia vzácne silice (majú v sebe najdôležitejšie liečivé účinky). Keď čaj vylúhujete, nezabudnite prichytené kvapky čaju aj so silicami z tanierika vrátiť späť do šálky.