Kokosový olej - čo ste o ňom možno nevedeli
Najedzte sa zdravých tukov
Vráťme sa však naspäť do trópov, odkiaľ tento univerzálny super zázrak pochádza. Najväčším pozitívom kokosového oleja je mimoriadne vysoký obsah zdravých tukov. Jednoducho povedané – tieto tuky telo okamžite využije na výrobu energie a neukladá si ich do zásoby. Z kokosového oleja tak nielenže nepriberiete, ale práve naopak - budete aj chudnúť. Pri pravidelnom užívaní sa totiž telo naučí správne využívať tuky a vaša chuť na zbytočné sacharidy jednoducho zmizne. Neprehliadnuteľným pozitívom je aj fakt, že olej vám dodá množstvo energie na fyzickú a tiež psychickú aktivitu. Preto je kokosový olej výborným pomocníkom pre športovcov a aj ľudí, ktorí pracujú hlavou a majú vysoké pracovné nasadenie.
Kokosový olej je veľmi stabilný a to ho predurčuje na používanie v kuchyni. Určite ste už počuli, v lepšom prípade aj ochutnali, nejaké zdravé koláčiky či RAW torty, do ktorých išiel práve tento voňavý pomocník. Výborný je aj ako náhrada smotany či mlieka do kávy, niektorí si ho zvyknú mazať na chlieb , vyprážajú na ňom, ale asi najpoužívanejší je práve pri varení, kde nahrádza bežné oleje.
Keď vynecháme jedlo, kokosový olej je aj výborným kozmetickým pomocníkom. 50% kokosového oleja tvorí kyselina laurová, ktorá je zodpovedná za ochranu pred vírusmi. Práve vďaka nej je kokosový olej zázračným liečiteľom – zaberá na choroby, plesne, baktérie a pôsobí aj ako dezinfekcia. Mnohí už objavili jeho mimoriadne účinky pre zdravú pleť, vyživenú pokožku, pestované vlasy a dokonca biele zuby. Používa sa aj na štípance, pri opaľovaní a na menšie poranenia kože.
Panenský či RBD?
Určite dobre, viete, že nie je olej ako olej. Všetko závisí od spôsobu výroby, ktorá môže byť čisto prírodná, alebo upravovaná rôznymi premyslenými metódami. Práve výrobný proces potom ovplyvňuje kvalitu, ale aj cenu kokosového oleja.
Panenský kokosový olej
Virgin coconut oil je čistý prírodný kokosový olej, ktorý si zachováva vôňu aj chuť pravého kokosu. Vyrába sa z dužiny čerstvých kokosových orechov (z kokosovej plamy - Cocos nucifera), optimálne 4 hodiny po zbere, lisovaním za studena. Táto metóda sa nazýva „WET“ čiže mokrá, keďže olej sa z čerstvej dužiny získava vytlačením pomocou lisov a následným odstránením cukrov v mechanickej centrifuge, pričom po ustálení sa ešte oddelí voda. Mokré spracovanie patrí medzi najšetrnejšie spôsoby výroby, keďže teplota pri ňom nepresiahne viac ako 38 stupňov Celzia a lisovaný olej tak možno zaradiť medzi RAW potraviny. Cena kvalitného kokosového oleja je však vyššia, pretože z čerstvej dužiny dokážeme získať len 45% oleja (v prepočte z 1000 kg dužiny získame cca 450 kg oleja). Panenské oleje však skutočne stoja za to, môžu sa pochváliť skvelou chuťou, nádhernou arómou a jemnou konzistenciou, takže sú mimoriadne vhodné do kuchyne.
Prírodný kokosový olej sa vyrába aj tzv. suchou „DRY“ metódou, keď sa dužina ihneď nespracuje, ale suší sa na slnku. Ak si kupujete olej v Európe, je pravdepodobné, že bude vyrábaný práve touto metódou. Tieto oleje majú výraznejšiu chuť a arómu a tým, že obsahujú menej vlhkosti, majú aj dlhšiu spotrebu. Pri tejto technológii sa ale už využíva aj zahrievanie, kvasenie, chladenie, pri ktorom sa však cukor nemusí dostatočne oddeliť a kvalita oleja tak klesá.
RBD kokosový olej
Alebo rafinovaný kokosový olej, sa považuje za umelý, keďže aj jeho výroba je skôr priemyselná, skratka RBD v preklade znamená Refined Bleached Deodoried – teda rafinovaný, bielený, deodorovaný.
Vyrába sa z vysušenej kokosovej dužiny tzv. kopry. Vyzerá to asi tak, že zrelý kokos sa presekne a jeho dužina sa nechá usušiť na slnku alebo v peciach. Olej sa potom vylisuje, lenže na rozdiel od panenského sa chemicky upravuje, aby ho zbavili príchute, farby a zápachu, vlastne sa upravuje na konzumáciu a ďalšie využitie. Dôležité je povedať, že z kopry sa získava približne 60 - 70% oleja z objemu dužiny, takže pri takejto výrobe logicky klesá aj cena. RBD olej sa preto využíva najmä v priemyselnej výrobe – na kozmetické a potravinárske výrobky masovej spotreby. Keďže nemá vôňu a ani chuť, je vhodný aj pre ľudí, ktorým kokos neobľubujú, ale olej by radi používali.
Ďalším typom je olej, ktorý sa vyrába frakcionáciou. Tento proces zachováva iba nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, takže zo skutočného kokosového oleja aj s jeho účinkami, zostane len zlomok. Takýto olej sa používa na priemyselné a lekárske účely.
Na internete nájdete aj množstvo receptov ako si vyrobiť svoj vlastný kokosový olej, takže môžete vyskúšať aj túto techniku.
Návod na výrobu domáceho kokosáku:
Potrebujete jeden alebo viacero zrelých kokosových orechov. Orech najprv olúpte, zbavte škrupiny a rozbite. Potom vyškrabte dužinu, ak použijete špeciálne strúhadlo, mali by vá vzniknúť akési piliny. Nastrúhanú dužinu následne vložte do bavlnenej utierky, zviňte ju do gule a žmýkajte. Získané kokosové mlieko prelejte cez sitko a vylejte na panvicu. Na miernom až silnom ohni masu ohrievajte 3 – 5 minút, kým nezíska konzistenciu pasty. Vtedy je olej hotový, stačí ho už len naliať do sklenej nádoby a prípadne odložiť do chladničky.
Kúpte si oleje u nás
Ak si na výrobku kokosového oleja netrúfate sami, vyberte si niektorý z našej ponuky, ako inak – v bio kvalite.
Obľúbené sú napríklad panenské bio oleje od firmy Kospa, ktoré sú vyrábané na plážach Srí Lanky. Na výrobu sa používa plnohodnotný kokos a celý proces prebieha bez chemickej úpravy. Siahnuť môžete aj po výhodných baleniach dvoch či troch sklenených fliaš.
Ak vám kokosová vôňa nevyhovuje, ale olej by ste radi zaradili aj do vášho jedálnička, vyskúšajte Kokosový olej od Purity Vision. Hodí sa do kuchyne, ako náhrada masla pri alergii na mlieko a tiež ako kozmetický pomocník.
Výbornou správou je, že všetky kokosové oleje máme aktuálne v zľave, tak stačí len kliknúť a vybrať si balenie, ktoré vám najviac vyhovuje.
Akcia je časovo obmedzená a trvá od - 10.03.2015 do 15.03.2015
Petra Janigová
Naureus.sk
Odporúčame Vám: