Kaše pre zdravie naše
“Maminka, môže byť na večeru krupicová kaša?” je otázka, ktorá sa mi vynorí v mysli, hneď keď sa povie slovo kaša. Táto detská spomienka určite nie je len mojou záležitosťou a som si istá, že krupičná kaša, či už so škoricou a práškovým cukrom, medom alebo starým dobrým grankom alebo hocijakou inou obľúbenou posýpkou Vašej chuti zostala na zozname Vašich obľúbených jedál až dodnes. Je však toho oveľa viac, čo sa skrýva za týmto generáciami obľubovaným pokrmom a tu Vám ukážem, že nie je kaša ako kaša a predstavím Vám variácie tohto pokrmu, ktoré ponúkame na našom e-shope ;).
V kvízovej súťaži by Vám pokojne mohli položiť otázku: Základnou surovinou pre výrobu kaše sú pomleté (a doplňte). Vedeli by ste na túto prosto zdajúcu sa otázku odpovedať? No, maminy doma by určite spomenuli nespočetne veľa variácií obilnín a všetky by boli správne, keďže kaša bola jakživ jedlom chudobných, jej originálna receptúra je neznáma, preto existuje neskutočné spektrum možností výroby tejto ľahko stráviteľnej, hustú tekutinu pripomínajúcej lahôdky. Cudzinci by nám možno porozumeli, keby sme si od nich vypýtali kašu, po slovensky, no nenaservírovali by možno práve to, čo by ste od nich očakávali. Za rôznym chápaním tohto názvu stoja rôzne kultúry a národy, no to je téma už sama o sebe… Treba podotknúť, že kašu možno vytvoriť aj za použitia rôzneho ovocia a zeleniny - z našej národnej kuchyne je najznámejším príkladom klasická zemiaková kaša (alebo inak pyré). Bársakou variáciou urobíte tak dobre pre zdravie svojich ratolestí, pre svoje zdravie, a ak máte v rodine atléta, niekoho, kto sa snaží zhodiť kilečko, či dve, alebo voľakoho s problémami so žalúdkom. Obohaťte ich stravu o kaše rôznych druhov a uvidíte, ako tento “pokrm chudobných” urobí svoje čaro.
Špalda ako všeliek
Ako malá som sa často bránila skúšať nové jedlá, skrátka, jedla som len to, na čo som bola zvyknutá. Som si istá, že som nebola jediné dieťa, ktoré často odmietalo to, čo mu postavili pod nos na jedenie, pokiaľ s tým nebolo stotožnené, čo, samozrejme, platilo aj o kaši. Moji rodičia jakživ zbožňovali ovsenú kašu, no mňa na ňu dlhé roky nevedeli nahovoriť, a ten istý prípad bol aj s kašou špaldovou. Moja mamina ju zvykla jesť v lete, ak mala chuť na kašu, vždy mi povedala, že nechce, aby pribrala viac než by mala, tak si namiesto môjho krupicového favorita varievala kašu z tritícia. Donedávna som ju ani ja sama nejedávala, no keď som zistila, aké pozitívne účinky má táto nenáročná obilnina na naše telo (nepočítajúc efekt na zníženie intenzity ukladania tuku v tele). Špalda je bohatá na beta-karotén, čím prispieva k posilňovaniu imunitného systému a zrýchľuje regeneráciu buniek v našich telách. Beta-karotén nie je však jediná blahodarná látka, ktorá je obsiahnutá v týchto zrniečkach! Ak vaše telo pociťuje nedostatok minerálov, ako draslík, fosfor, horčík, kalcium alebo dokonca zinok, urobíte len dobre ak zaradíte tritíciu do svojho jedálnička!
Matka príroda rada experimentuje a ani s týmito zrnami to nebola žiadna výnimka. Možno ste si už položili otázku, ak ste celiatikom, či je táto krmovina pre Vás vhodná na konzumáciu. V niektorých prípadoch sa stalo, že človek s intoleranciou lepku vyskúšal špaldu a jej lepok nebol ani zďaleka škodlivý! Avšak, ako už vieme, každý organizmus je iný, preto ak sa rozhodnete experimentovať s týmto typom obilniny, konzultuje to so svojím imunológom, pre vlastné bezpečie. Tento fakt nebol jediným pozdravom (požehnaním) matky prírody - zrná sú pokryté dvojitou vrstvou plevy, čím sa chránia pred vonkajšími vplyvmi prostredia, ako je napríklad znečistený vzduch alebo dážď. Ja obľubujem špaldu aj ako súčasť pečiva v podobe múky, no najprijateľnejšia je podľa mňa práve ako kaša. Najčastejšie v lete, kedy dbám o svoje zdravie (a postavu) intenzívnejšie, deň zväčša začnem miskou špaldovej kaše s mrazeným ovocím, ako sú jahody, čierne ríbezle alebo, ak sa pošťastí, tak na mesiačiky nakrájanou šťavnatou broskyňou na vrchu.
Jedlé korálky?
Nie, nebojte, nechcem Vás nijak odviezť od témy a začať písať o jedlých náhrdelníkoch alebo iných častiach oblečenia (všetci sme ich videli, snáď neskúšali). Chcem Vás zoznámiť alebo Vám aspoň priblížiť obilninu, ktorá nadchla nejedného vyhľadávača zdravých alternatív v otázke jedla. Ak ste ešte nepočuli o pšene, skúsim Vás presvedčiť vyskúšať jeho sladkastú chuť a najmä na vlastnú kožu okúsiť jeho telu prospešné účinky. Pšeno je olúpané zrnko prosa siateho, obilniny pochádzajúcej pôvodne z ďalekého východu a po stáročia Slovanmi obľubovanej a konzumovanej na rôzne spôsoby. Dôvodom, prečo sa tieto drobné žlté guľôčky prestali časom konzumovať, bolo pestovanie nových plodín, akými boli v tejto oblasti zemiaky, raž alebo pšenica. Ich prapôvodca, Čína, zostal dodnes najväčším producentom a vývozcom prosa na svete!
Prečo siahnuť práve po pšene? Svojím vysokým obsahom vitamínov skupiny B a minerálov dokáže efektívne pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach, s ktorými sa možno práve teraz potýkate. Jednou z látok, ktorej je často v našom tele nedostatok, je kremík, ktorého zásoby nám bez problémov pšeno doplní. Ale na čo je dôležitý kremík, pýtate sa? Vyrieši vaše problémy s lámavosťou nechtov, vlasov, dokonca kostí (napríklad pri osteoporóze), alebo pri rôznych ochoreniach srdca, či pľúc, a tam to zďaleka nekončí. Nielen že silicium zabezpečuje prevenciu pred Alzheimerovou chorobou a sklerózou, pomáha tiež posilniť imunitný systém a spracúvať tuky v tele. Toľko dokáže spraviť kremík ako látka obsiahnutá v pšene. Tie ostatné sa o Vás postarajú pri problémoch s chudokrvnosťou, pri odolávaní únave a následnom vzpružení organizmu, pri detoxe, nakoľko pšeno pomáha pri prečisťovaní obličiek, a zásaditá nátura týchto “bobuliek” pomôže pri prekyslení organizmu, ktoré by mohlo viezť k ďalším zdravotným ťažkostiam. Keďže je témou tohto blogu kaša, hádate správne, odporúčam vyskúšať pšenovú kašu, ktorá je prirodzene vhodná pre vegánov a do istej miery aj pre celiatikov, nakoľko pozostáva zo surovín, ktoré lepok neobsahujú.
Video na záver:
Naureus