Halloween – najlepšie recepty
Halloween je sviatok, ktorý sa oslavuje 31. októbra. Oslavujú ho najmä v USA, kde deti prezlečené v maskách chodia od susedov pýtať cukríky a sladkosti. Ako je to s Halloweenom u nás?
Na Slovensku tento sviatok odsudzuje veľa ľudí, no každým rôčkom pribúdajú aj ľudia, ktorí si tento sviatok užívajú naplno. Prečo ho odsudzujeme? Väčšina ľudí ho odsudzuje iba preto, že si myslia, že jeho pôvod je v Amerike. Málokto však vie, že je to pohanský (keltský) sviatok Samhain, čo znamená koniec pohanského roka. A na prekvapenie, nie je jeho pôvod v Amerike, ale v Írsku. Tento sviatok bol totiž pre Keltov začiatkom nového roku. Oddeľoval leto od zimy, no tak isto bol sviatkom, kedy zanikala hranica medzi živými a mŕtvymi.
Ako slávime tento sviatok u nás?
U nás je tento sviatok oproti iným štátom v úzadí, no pomaličky sa dostáva do povedomia ľudí aj tu. Väčšinou si vyrezávame tekvice a následne do nich vkladáme sviečky, vytvárame si typickú jesennú výzdobu, niekedy aj „halloweensku“, chodievame na halloweenske žúrky, kde sa prezliekame väčšinou za niekoho mŕtveho...Povedala by som, že u nás je tento sviatok skôr pre mládež v puberte a mladých ľudí, ktorí si chcú spestriť všedné dni. Rovnako tak si spestrujú všedné dni aj mamičky s malými deťmi. Kreslia spolu halloweenske motívy, vyrábajú si rôzne masky na školskú halloweensku párty, dokonca spolu pečú halloweenske dobroty. Dali by ste si takú dobrotu aj Vy? Niekoľko ich pre Vás pripravených mám...Začneme rovno raňajkami na krásne naladenie dňa...
Halloweenske raňajky...
Čo potrebujeme?
- 1 papriku (ak robíte raňajky pre viacerých nezbedníkov, tak viac)
- 1 balenie sardiniek v oleji
- 1 malá cibuľka
- 1 natvrdo uvarené vajíčko
- Maslo podľa chuti
- Kyslé uhorky podľa chuti
Postup:
Spravíme si klasickú rybaciu nátierku zmiešaním všetkých ingrediencií okrem papriky. Hľadáte v tomto recepte halloweensku tematiku? Stačí, ak si papriku vyrežeme presne tak, ako vyrezávame aj tekvicu. Do papriky vložíme rybaciu nátierku a raňajky sú pripravené. Na tanier môžete priložiť pečivo, ktoré máte k rybacej nátierke najradšej.
Tekvicová polievka
Ingrediencie:
- 400g maslovej tekvice
- 1 zemiak
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL masla
- ½ čajovej lyžičky curry korenia
- 600 ml vody alebo mäsového vývaru
- 150 ml sladkej smotany
- 1 PL kyslej smotany
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Nastrúhaný muškátový oriešok
- Tekvicové semiačka lúpané
- Najemno nasekaná kôprová vňať
- Tekvicový olej
Ako na to?
Na masle si speníme cibuľku, pridáme nakrájanú a hlavne ošúpanú tekvicu, zemiaky a cesnak. Niekoľko minút podusíme, pridáme curry korenie a znovu podusíme. Následne zalejeme vývarom alebo vodou a na miernom ohni varíme asi 20 minút. Odstavíme z ohňa, rozmixujeme, pridáme sladkú a kyslú smotanu a dáme opäť na povariť. Keď zovrie, dochutíme soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením. Tekvicové jadierka opečieme na panvici. Keď si polievočku naberieme na taniere, posypeme ju takýmito opečenými jadierkami, kôprovou vňaťou a trošičku pokvapkáme tekvicovým olejom. Tento recept chutí aj deťom, no neviem či pre chuť polievky, alebo pre jej zázračnú farbu.
Tekvicový chlieb
Potrebujeme:
- Miska
- ½ šálky masla
- 1 šálka cukru
- 2 vajcia
- 200g tekvicového pyré
- ½ KL škorice
- Štipka čínskeho 5-spice korenia
- Štipka nového korenia
- Miska
- 2 šálky hladkej múky
- 1 KL soli
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL jedlej soli
- ¾ šálky vlašských orechov
Ako postupovať?
Najskôr si zmiešame všetky ingrediencie, ktoré patria pod prvú misku. Potom si rovnako zmiešame všetky suroviny, ktoré patria pod druhú misku. Ak to máme následne zmiešame „prvú misku“ s „druhou miskou“. Pomaly z toho vypracujeme cesto. Použijeme vyšší menší plech, ktorý si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Následne doň pekne uhladíme hmotu, ktorá nám vznikla zmiešaním misiek. Pečieme pri teplote 160 stupňov asi jednu hodinu. Recept je vynikajúcim spestrením všedného chlebíka..:)
Hot dog múmie
Potrebujeme:
- 1 balenie párkov
- 1 lístkové cesto
- Kečup
Postup:
Postup je veľmi jednoduchý. Lístkové cesto si rozvaľkáme a poodkrajujeme z neho tenučké kúsky. Tie následne obtočíme okolo párkov, aby vyzerali ako múmie a dáme do rúry. Pečieme dovtedy, kým nám cesto na párkoch trošku nezhnedne. Následne spravíme múmiám kečupové oči a môžeme podávať.
Tekvicový šalát
Pripravme si:
- 1 tekvicu
- 50g kôpru
- 150g šampiňónov
- 100g oleja
- 250g majonézy
- Soľ podľa chuti
Ako na to?
Čerstvú tekvicu si najskôr postrúhame a sparíme. Šampiňóny si nakrájame na tenké rezančeky. Následne si ich orestujeme na oleji a necháme vychladnúť. Sparenú tekvicu, vychladnuté šampiňóny a kôpor zamiešame, pridáme majonézu a ochutíme soľou. Takto spravený šalátik môžeme naplniť do paradajok alebo paprík, rovnako dobre chutí iba s pečivom.
Halloweensky koláčik
Čo si pripravíme?
- 3 vajcia
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 hrnčeky nahrubo nakrájanej oranžovej tekvice
- Citrónová šťava
- Citrónová kôra
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 až 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL sódy bikarbóny
- Trošku kokosu alebo kakaa
- Hrozienka
- Oriešky
Ako sa dopracujeme k fenomenálnemu výsledku?
Do peny vyšľaháme žĺtky s olejom, práškovým a vanilkovým cukrom. Následne pridáme nastrúhanú tekvicu, šťavu z jedného menšieho citrónu, a trošičku nastrúhanej citrónovej kôry. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne vmiešame do zmesi. Pomaly pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Ak máte radi hrozienka a rôzne oriešky, tak môžete pre spestrenie pridať aj tie. Tortovú formu si vymažte tukom a vysypte kokosom. Do formy nalejte pripravenú zmes a dajte zapiecť do vyhriatej rúry. Koláč sa má piecť pri 180 stupňoch približne 40-50 minút. Koláč vyberieme z rúry, pokrájame na kocky a podávame ho preliaty kyslou smotanou.
Ak chcete spraviť mramorovaný koláč, ešte pred vyliatím do formy si ho rozdeľte na dve polovice a do jednej vmiešajte kakao.
Koláčik je vynikajúci hlavne v týchto pochmúrnych jesenných dňoch.
Prajem dobrú chuť...
Máte radi radšej zdravšie recepty?
Ak ste zástancom zdravého stravovania, tak môžete niektoré ingrediencie vymeniť. Biely cukor môžete vymeniť za hnedý, prípadne namiesto neho môžete použiť kokosový cukor, ktorý je zo všetkých suverénne najzdravší. Ak Vám kokosový nechutí, môžete použiť dokonca aj stéviový cukor. Namiesto klasického slnečnicového oleja môžete použiť kokosový olej, ktorý je oveľa zdravší a jedlo je vďaka nemu vláčnejšie. Ak si myslíte, že biela múka je príliš nezdravá, môžete ju vymeniť za špaldovú múku. Takto si môžete prispôsobiť všetky ingrediencie tak, aby boli pre Vás prístupné a hlavne zdravé. Je len na Vás ktoré z nich si pozmeníte. Stačí iba skúšať.
Všetkým Vám, ktorí sa chystáte na halloweensku párty, prajem dobrú zábavu, a tým, ktorí sa chystajú uvariť si niektorý z receptov, prajem dobrú chuť. J
Chcete si vyrobiť strašidelný koláč? Tu sa môžete inšpirovať...
Vaša Halloweenka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus