Cviklové rizoto s jačmennými krúpami a hruškami
Suroviny na 6 porcií:
8. Ryžu podlievame vývarom postupne počas varenia. Vždy cca po 2 dc, až kým nevsiakne celý vyvar (nesmie byť rozvarená). Tzv. AL DENTE. Malo by nám to trvať cca 20 minút. Ryžu s cviklou po celý čas varenie miešame.
10. Bylinková soľ je zmes 12 bylín a morskej soli: Morská soľ 75%, rozmarín, ligurček, tymian, estragón, kôpor, pamajorán, medovka, bazalka, medovka, fenikel, majorán, aníz, rasca, medvedí cesnak. Je vynikajúcim pomocníkom do kuchyne, dochutíte s ňou všetky jedlá s použitím iba jednej suroviny.
A máme hotovo. Je už len čas servírovať. K tomuto rizotu sa skvele hodí rukola, rôzne druhy semiačok a ak máte poruke kyslú smotanu – jedna lyžička na vrch bude čerešničkou na torte. A nezabudnite na dobré víno!
- 200 gramov ryža jazmínová
- 200 gramov krúpy jačmenné
- 2 kusy bujón zeleninový BIO ( 1L vývaru)
- 1 PL olivový olej
- 1 kus stredná cibuľa červená
- 200 gramov varená červená cvikla
- 30 + 5 gramov maslo rastlinné
- 3x hruška
- 1PL cukor trstinový
- 1x čajová lyžička 12-bylinná soľ
- 1x čajová lyžička čierne korenie
- 1x čajová lyžička morská soľ
Na ozdobu:
- Rukola
- Kyslá smotana
- Sezamové semiačka
- Mandle
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút
Postup:
- Cibuľu nasekáme na jemno. Ja používam mixér, pretože mi to ušetrí čas. Cibuľa je nakrájaná oveľa jemnejšie a ešte sa vyhnem aj nepríjemnému slzeniu.
- Krúpy aj ryžu osobitne vopred prepláchneme vodou.
- 200 gramov jačmenných krúp spolu s 1 čl morskej soli uvaríme vo vriacej vode do mäkka. Cca 35 minút. Krúpy sa nesmú rozvariť.
- Medzičasom, kým sa nám varia krúpy si pripravíme ryžový základ.
- Z 2 KS zeleninového bujónu a 1 litra vody si pripravíme vývar, ktorý budeme neskôr prilievať do ryže.
- Na 1 PL olivového oleja opečieme nasekanú cibuľu a cca po 2 minútach pridáme 200 g cvikle. (V tomto recepte je použitá už vopred uvarená a nasekaná cvikla).
- Spolu s cibuľkou krátko opekáme a k základu pridáme 200 g ryže.
8. Ryžu podlievame vývarom postupne počas varenia. Vždy cca po 2 dc, až kým nevsiakne celý vyvar (nesmie byť rozvarená). Tzv. AL DENTE. Malo by nám to trvať cca 20 minút. Ryžu s cviklou po celý čas varenie miešame.
9. Keď máme uvarené krúpy aj ryžu s cviklou, všetko presunieme do väčšieho hrnca. Pridáme 1 čl bylinnej soli, 1 čl korenia, 30 g masla a všetko spolu premiešame.
10. Bylinková soľ je zmes 12 bylín a morskej soli: Morská soľ 75%, rozmarín, ligurček, tymian, estragón, kôpor, pamajorán, medovka, bazalka, medovka, fenikel, majorán, aníz, rasca, medvedí cesnak. Je vynikajúcim pomocníkom do kuchyne, dochutíte s ňou všetky jedlá s použitím iba jednej suroviny.
11. Rizoto máme hotové. Treba ho však spraviť ešte chutnejším, tak sa rovno vrhneme na prípravu.
12. Hrušky nakrájame na tenké plátky a s 1 PL masla ich spolu s trstinovým cukrom opekáme, až dokým nám neskaramelizujú. Ja som pridala ešte hrsť mandlí.
A máme hotovo. Je už len čas servírovať. K tomuto rizotu sa skvele hodí rukola, rôzne druhy semiačok a ak máte poruke kyslú smotanu – jedna lyžička na vrch bude čerešničkou na torte. A nezabudnite na dobré víno!
Dobrú chuť :)
Súvisiace produkty
Pro-bio
Krúpy jačmenné 500 g BIO PROBIO
Na sklade
2,50 €
Získate 0,04 € do peňaženky
Allnature
Korenie čierne mleté BIO 30 g
Doč. vypredaný
2,50 €
Získate 0,07 € do peňaženky
Country Life
Ryža jazmínová 500 g BIO
Na sklade
3,65 €
Získate 0,10 € do peňaženky
-11 %
Country Life
Mandle 100 g COUNTRY LIFE
Na sklade
1,80 €
1,60 €
Získate 0,03 € do peňaženky
Podkategória