Čo má spoločné ovocie s mrazom? No predsa chutia spolu najlepšie...
Ovocie by malo byť súčasťou nášho jedálnička aj vtedy, keď sa nepokúšame chudnúť alebo zmeniť našu životosprávu. Množstvo vlákniny, zdroj prírodných cukrov a vitamínov - presne tak sú nám tieto na stromoch a kroch rastúce dobroty známe, no zo skúseností poznáme, že nie sú práve ľahko uskladniteľné a mnohokrát sú sezónnymi plodinami, teda si ich typickú chuť nevieme užívať celoročne. Je tu však niekoľko spôsobov, ako tento fakt obísť. Ktorý z nich je najlepší?
Určite ste sa za svoj život niekoľkokrát stretli so sušeným ovocím. Hrozienka, jablká, slivky, tieto všetky u nás nie sú žiadnou raritou a stali sa súčasťou našich bežných jedál, akými sú napríklad koláče, biele pečivo atď. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, ako je toto ovocie spracúvané pred tým, než sa dostane do vrecúška, na pulty obchodov a neskôr k Vám? Horúci vzduch, ktorý sa používa na redukciu obsahu vody v ovocí väčšinou neeliminuje len há-dve-ó z plodín, ale tiež zabíja telu prospešné látky v nich ukryté, vrátane vitamínov a minerálov. Šikovné ruky výskumníkov nás ale v “štichu” nenechali a vymysleli alternatívu, ktorá by bola rovnako účinná, no ovociu, dalo by sa povedať, prospešnejšia. Titulok článku Vás už možno naviedol k názvu tejto metódy, no ja Vás predsa nechám ešte chvíľku bádať. V lete hydratujete svoju pokožku, aby vzdorovala horúčavám a rovnako tak robíte aj so svojím vnútrom - pijete vodu ostošesť! A ako je tomu v zime? Mráz potrápi vašu pokožku rovnako, môže popraskať alebo sa môžete potrápiť s nepríjemným ekzémom, ktorý je výsledkom nízkych teplôt. Je to tak, aj na ovocie má mráz podobné účinky, avšak narozdiel od našej pleti, plodiny nezostanú znehodnotené a poškodené, práve naopak. Sušenie mrazom je jednou z najpokrokovejších konzervačných metód ovocia, s akou máme šancu stretnúť sa. Čím sa líši od sušenia horúcim vzduchom? Studený vzduch konzervuje plodiny takým spôsobom, že výsledný produkt je takmer identický tomu pôvodnému, čo sa týka farby, chuti, vône, vitamínov, minerálov, či dokonca veľkosti a tvaru! Mrazenie prebieha vo vákuových komorách, a to v teplotách dosahujúcich až šesťdesiat stupňov pod bodom mrazu, vďaka čomu si ovocie zachová približne deväťdesiatosem percent svojich pôvodných kvalít. Vďaka tejto metóde si môžete ovocie vychutnávať počas celého roka, so všetkým, čo ovocie ponúka bez toho, aby ste sa museli obávať toho, že Vám plodiny, ľudovo povedané, “odídu”. Zaujímavosťou tohto produktu moderného potravinárskeho priemyslu je fakt, že na výrobu jedného kilogramu sušených dobrôt je potrebný takmer desaťnásobok tejto hmotnosti! Ďalšou výhodou mrazom sušeného ovocia je záruka toho, že nenarazíte na nijaký zvláštne chutiaci kúsok, pretože pri tejto metóde sa využívajú výhradne čerstvé suroviny a to sa cení!
Nielen vianočná ozdôbka
Červené bobuľky so zvláštnou, sladko-trpkou chuťou, recept na dlhovekosť amerických domorodcov, príloha ku sviečkovej, ozdoba do letného mojita, či súčasť plnky do sviatočného moriaka. Brusnice majú obrovské spektrum využitia v našej kuchyni, ale aj v tých po celom svete. No brusnice toho dokážu oveľa viac, než si možno myslíte! Mrazom sušené brusnice sú skvelou náhradou menej zdravých pukancov, či čipsov alebo iných “telkových” maškŕt, na ktoré dostaneme väčšinou chuť večer, kedy by už malo byť jedenie ako také tabu... Nielen, že sa úspešne zbavíte kalórií, tukov a zložených cukrov navyše, urobíte pre svoje zdravie oveľa viac. U nás doma tieto korálky pripomínajúce lesné dary prezývame “vitamínová bomba”. Prečo? Pretože to je ich najlepšia charakteristika. Takéto množstvo vitamínov a minerálov nájdete len v máloktorej plodine, ktorá je u nás zvyčajná a ľahko dostupná. Vitamín C pre silnejšiu imunitu má obrovské zastúpenie v tejto lesnej plodine. Ak beriete nejaký výživový doplnok pre jeho doplnenie, investujte radšej do brusníc, verte tomu, neoľutujete, práve naopak, výsledky sa objavia rýchlejšie, dokonca nimi doplníte aj ostatné chýbajúce vitamíny a minerály! Vďaka nim sa Vám možno dá dokopy zrak, vyliečite problémy s kostným tkanivom, či dokonca so zubami, a to všetko vďaka vitamínu A. Vďaka brusniciam vyhráte boj s chorobami spojenými s krvou, ktorými sú napríklad anémia alebo otrava, pomáhajú pri poruchách tráviaceho traktu, ženám prekonávať nepríjemný týždeň ľahšie zmiernením bolestí pri kŕčoch,... Čudovali by ste sa, ale brusnice sú všeliekom, preto sa pred nimi trasie aj chrípka a množstvo iných, nám dobre známych viróz, ktoré sa nevytrácajú počas celého roka. Tieto benefity by Vám obyčajné sušené brusnice neposkytli, no tie, sušené mrazom, isto áno, nakoľko sú takmer identické s tými čerstvými!
Nakopnite imunitu!
Brusnice nie sú jediný stimulant imunitného systému, o ktorom si dnes čo-to povieme. Fialové, nenápadné, kyslé aj sladké, vitamínová bomba, ako sa patrí. Všetky tieto prívlastky opisujú bobuľu, ktorá prinesie farbu nielen na vaše pery, ale aj do Vášho tela, vo forme vitamínov! Čučoriedky sú práve jedným z tých ovocí, ktoré u nás ľahko dostať, no len v istú ročnú dobu. Čučoriedky sú známe svojím vysokým obsahom vitamínu C, ale prejavili sa aj ako silný bojovník proti srdcovo-cievnym ochoreniam, bežným chorobám ako chrípka alebo prechladnutie. Sú skvelým prírodným liečivom na infekcie a ak bojujete so stresom, určite po nich siahnite - pôsobia ako sedatívum pre nervový systém! Rovnako ako ich vyššie spomenutý rodinný príslušník sú skvelé pri silnej menštruácii na zmiernenie krvácania, ale rovnako pomôžu aj pri ochoreniach močových ciest.
Zdravšie než ostatné
Možno Vám chutia červené, možno biele, no čierne sú vraj tie najzdravšie! Hovorím, pravdaže, o ríbezliach a ich zázračných účinkoch na naše zdravie. Tieto chutné bobuľky poslúžia ako liečivo, ale najmä ako zdravá desiata alebo pochutina k Vášmu obľúbenému filmu, či prísada do bieleho jogurtu. Ríbezle obsahujú veľké spektrum minerálov od draslíka, mangánu, až po železo. Osviežte sa ich leto pripomínajúcou chuťou aj pri boji so zažívacími ťažkosťami alebo obyčajným prechladnutím. Neoľutujete.
Zdroj obrázkov: www.indulgy.com
Vaša mrazom omietnutá prispievateľka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus