Ako sa vyznať v arganovom oleji
Tradičný produkt z Maroka
Olej pochádza z orechov kríka argánie tŕnistej, ktorého rôzne odrody po stáročia rástli v celej severnej Afrike. Dnes sa jeho výskyt zúžil na malé územie v Maroku. Kríky majú korene zarastajúce hlboko do zeme, sú odolné voči miestnym vysokým teplotám a niektoré z nich rastú až 200 rokov. Kvôli nadmernej spotrebe oleja a nízkej obnove nových kríkov, sú argánie v súčasnosti vzácne a ohrozené. Nielen preto je arganový olej tak cenný. Má tiež výborné zvláčňujúce, vyhladzujúce a hydratačné účinky. Jeho výroba je tradične spojená so severoafrickými berberskými kmeňmi, obzvlášť s miestnymi ženami. Tie si svoje znalosti odovzdávajú po stáročia z generácie na generáciu. A ten tajný recept? Najprv sa surové orechy pomelú na hustú hnedú pastu, do ktorej sa pridá voda. Všetko sa dlho mieša dohromady až sa nakoniec olej, pretože je ľahší ako voda, oddelí vo vrchnej vrstve. Tento spôsob je však veľmi pomalý a pracný, preto sa dnes viac využíva rýchlejší a kvalitnejší spôsob ako je lisovanie za studena, nedostávajú sa do neho totiž nečistoty z ručného mletia.
Olej s vôňou kôz?
Možno ste niekedy počuli, že je arganový olej citiť po kozách. Kozy sa skutočne kedysi používali pri zbere arganových orechov. Pustili sa na pastvu, a pretože boli orechy pre kozy nestráviteľné, pľuvali ich na zem. Vďaka tomu sa potom nakúsnuté orechy lepšie šúpali. Dnes sa už tento spôsob získavania orechov nepoužíva. Nie je už toľko kôz, aby pokryli celosvetovú spotrebu arganového oleja, a zároveň pretože kozy okusovali vetvičky a listy chránených stromov, čím ich ničili. Za unikátnou kyslastou vôňou stoja dve kyseliny – octová a valerová. Keďže sú všetky zložky vône kozmetického oleja prchavé a oxidačne nestále, časom dochádza k ich pozvolnej premene na kyseliny, ktoré už nie sú tak prchavé a zostávajú v oleji. Charakteristická vôňa teda nepochádza z kôz ale z kyselín, a je arganovému oleju prirodzená.
Nie je olej ako olej
Určite ste na trhu našli celú radu arganových olejov rozdielnych vôní i farieb. Niektoré oleje sú jedlé, iné sú určené len na kozmetické účely. Môžete sa stretnúť napríklad s tzv. rafinovaným arganovým olejom. Vyrába sa lisovaním alebo extrakciou z nepražených semien. Ide o pomerne zložitý proces. Zahŕňa napríklad neutralizáciu, pri ktorej sa olej zbaví nežiadúcich voľných mastných kyselín a všetkých prípadných prímesí po lisovaní, ďalej filtráciu, kedy sa ku horúcemu oleju pridávajú chemické činidlá, alebo sa môže upraviť dezodoráciou, počas ktorej sa destiláciou s vodnou parou odstránia všetky pachy. Výsledný olej má potom rôzne stupne kvality, ale predovšetkým nemá žiadne zásadné ošetrujúce či vyživujúce účinky, vhodný je k jednoduchému premasteniu pleti.
Elixír krásy
Pokiaľ chcete svoju pokožku skutočne rozmaznávať, vyberajte si vždy z kvalitných za studena lisovaných olejov. Napríklad ten od Nobilis Tilia, ktorý nájdete i u nás na e-shope. Ich olej sa vyrába z nepražených semien usušených na slnku. Hneď po vylisovaní má jemnú ovocnú arómu, ktorá sa skladovaním mení na vôňu podobnú plesňovému syru. Takto získaný olej obsahuje vysoké percento antioxidačného vitamínu E a je preto výnimočným pomocníkom v ochrane pleti pred poškodením voľnými radikálmi a bunkovým starnutím. Taktiež má vysoký obsah dôležitých nenasýtených mastných kyselín, karoténu a fytosterolov. Spojením všetkých týchto látok vzniká skutočný elixír krásy a mladosti so silnými regeneračnými a zvláčňujúcimi účinkami. Pri pravidelnom používaní obnovuje vitalitu suchej, citlivej alebo predčasne zrelej pleti. Jeho využitie je široké – používa sa ako prostriedok pre ošetrenie očného okolia, ako ošetrujúci nočný olej alebo ako výživný podklad pod krémy.
Čo je na jedenie, nemusí byť pleti po chuti!
Ako posledný vám predstavíme tradičný jedlý arganový olej. Jedlé oleje sa od seba príliš nelíšia. Orechy sa môžu najprv upražiť a potom pomaly pomlieť. Týmto spôsobom olej získava silnú ovocno-karamelovú vôňu, ktorá sa opäť so skladovaním blíži k vôni plesňového syra. Alebo sa semená argánie môžu upražiť a následne lisovať za studena. Takto získaný olej má silne orieškovo-dymovú chuť a vôňu, ktorá sa skladovaním nemení. Ani jeden z jedlých druhov arganového oleja, ktorý sme tu opísali, však nie je vhodný pre kozmetické účely. Vďaka spôsobu spracovania obsahujú látky, ktoré môžu pokožku silne dráždiť, a nemajú žiadny kozmeticky významný účinok. Praženie semien totiž poškodzuje vitamíny a flavonoidy, ktoré sú naopak pre kozmetické účly veľmi cenné.
Vyberajte si pre seba len to najlepšie a hýčkajte svoju pleť kvalitným, za studena lisovaným olejom. Pokiaľ vám nie je vôňa arganového oleja príjemná, môžete si ho zmiešať so šípkovým či makadamiovým olejom a vytvoriť si tak vlastnú ošetrujúcu zmes. Prajeme krásne miešanie!