8 NAJ prírodných prostriedkov pre zdravé zuby
Návšteva zubára väčšinou patrí medzi tie menej príjemné návštevy. Väčšina z nás pravdepodobne niekedy zažila bolesti zubov, vŕtanie a trhanie. Nie je to nič príjemné a tak sa snažíme poctivo ošetrovať svoj chrup – čistíme si zuby tou správnou kefkou a pastou, používame žuvačky, ústne vody a snažíme sa zdravšie stravovať. A predsa to nie vždy zaberá...
Keď sa hovorí o zdravých zuboch, mnohým sa ako prvé v mysli vynorí žiarivý úsmev a zubná pasta so zlúčeninami fluóru. Za svoj život sme pravdepodobne nespočetne veľa krát videli reklamy, v ktorých boli propagované pozitívne účinky fluoridov na náš chrup – väčšinou býva vyzdvihované, že spevňujú povrch zubov, podporujú remineralizáciu, čím sa znižuje riziko zubného kazu.
V poslednej dobe prebieha intenzívna diskusia medzi laickou aj odbornou verejnosťou o tom, či je fluór skutočne zdraviu prospešný. O fluóre sa dočítame, že sa v oboch svetových vojnách používal ako bojový plyn a bežne sa pridáva napríklad do otravy na potkany
(Zdroj:http://vaculciak.blog.sme.sk/c/375222/par-viet-na-temu-zuby-chrup-stomatologia.html).
Jeho toxicita je prirovnávaná k arzénu či k olovu. Podľa informácií z amerického Národného inštitútu bezpečnosti a ochrany zdravia patrí fluorid sodný medzi nebezpečné toxíny, ktorý môže poškodiť zuby, kosti, srdce, obličky, nervy a spôsobiť odčerpanie vápnika z tela a následne hypokaliémiu a smrť. Pri predávkovaní môže človek cítiť príznaky ako ospalosť, hnačku, horúčku, problémy s dýchaním, dermatitídu, atď. Medzi zdravotné riziká, ktoré sa spájajú s užívaním fluóru sa zaraďuje aj skeletálna fluoróza (kosti sú mäkšie a krehké), hyperaktivita alebo letargia, demencia, artritída, rakovina kostí, znížená funkcia štítnej žľazy, znížená produkcia melatonínu, rýchlejšie starnutie ako aj poškodenie spermií a zvýšená neplodnosť.
(Zdroj:http://martinchudy.blog.sme.sk/c/299395/Fluor-v-pitnej-vode-Podvod-storocia-serial-11-krokov-ku-zdraviu.html)
Zdrojov informácií na túto tému je množstvo a je samozrejme na každom z nás, akým informáciám bude veriť.
My vám prinášame zoznam najpoužívanejších prostriedkov z prírody, ktoré vám pomôžu vylepšiť zdravie a prirodzenú bielu farbu zubov.
1. Mäta pieporná
Chuť mäty sa nám spája so zubnou pastou a to nie náhodou. Má silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Kloktanie vlažného odvaru z mäty zmierňuje bolesť zubov, dezinfikuje sliznicu a odstraňuje nepríjemný zápach z úst. Na osvieženie dychu môžeme tiež prežúvať čerstvé lístky mäty, ktorú si vypestujeme na balkóne či v záhradke. V jej vňati je obsiahnutý mentol, ktorý vyvoláva príjemný pocit chladu, osviežuje a upokojuje sliznicu v ústnej dutine.
S pomocou mäty si môžeme namiešať aj vlastnú, domácu zubnú pastu:
- Tri čajové lyžičky rastlinného glycerínu zmiešame spolu s niekoľkými kvapkami kvalitného oleja z mäty piepornej.
- Pridáme polovicu čajovej lyžičky kuchynskej soli a päť čajových lyžičiek sódy bikarbóny.
- Všetky prísady dôkladne premiešame.
- Zuby si dve minúty čistíme pripravenou zmesou a vypláchneme si ústa.
2. Sóda bikarbóna
Sóda bikarbóna či hydrogénuhličitan sodný, NaHCO3, je biely prášok, ktorý dobre poznáme z receptov na koláče. Je biologicky rozložiteľná a pre naše zdravie veľmi prospešná, lebo pomáha vytvárať zásadité prostredie.
Sóda je mierne slaná a pomáha neutralizovať zápach z úst. Najjednoduchšia forma jej použitia je ústna voda: do polovice pohára vody pridáme jednu lyžičku sódy, dôkladne premiešame a vypláchneme si ústa. Takáto ústna voda je lacná a neutralizuje baktérie v ústnej dutine bez použitia alkoholu. Výhodou tiež je, že ak túto vodu náhodou prehltnete, nič vám to neurobí.
Ak zmiešame sódu (cca 3 polievkové lyžice) s kokosovým olejom (cca 4 polievkové lyžice), dostaneme jednoduchú a účinnú zubnú pastu. Pre vylepšenie chuti môžeme pridať 15-20 kvapiek oleja z mäty piepornej alebo z klinčeka. Odporúčame skladovať v uzatvárateľnej sklenej nádobe.
Postup si môžete pozrieť aj v tomto krátkom videu:
Pre svoj mierne abrazívny mechanický účinok sa sóda používa na bielenie zubov. Pri trení o zuby však zároveň pôsobí aj chemicky, rozpúšťa zubný kameň a pomáha ho odstraňovať. Sódou si môžete posypať aj kefku s klasickou zubnou pastou. Nepreháňajte to však a nečistite si zuby príliš agresívne – mechanický účinok sódy môže totiž podráždiť vaše ďasná.
3. Kokosový olej
Panenský kokosový olej má na zuby antibakteriálny a bieliaci účinok. Okrem klasického čistenia zubov kokosovým olejom odporúčame vyskúšať aj metódu oil pulling:
- Vložte si do úst lyžicu kokosového oleja.
- Počkajte, kým sa olej roztopí a vyplachujte si ním ústa rovnako ako ústnou vodou – premáľajte ho popod jazyk aj pomedzi zuby, kokosový olej z nich spoľahlivo vytiahne zabudnuté zvyšky jedla, ktoré nezvládla kefka.
- Vydržte 20 minút (ak nevydržíte, môžete olej po 10 minútach vymeniť).
- Olej vypľujte do servítky a zahoďte do koša; je plný toxínov z vášho tela – v žiadnom prípade ho neprehĺtajte a ani nevypľúvajte do umývadla (mohol by stuhnúť v potrubí a časom ho upchať).
- Vypláchnite si ústa vodou a vyčistite si ich zubnou kefkou, tak ako to robíte bežne. Nezabudnite odstrániť aj biely povlak z jazyka.
Okrem toho, že kokosový olej pomáha zachovať zuby vo forme, má aj množstvo ďalších zdravotných benefitov.
Foto: naureus.sk
4. Jahody
Chuť jahôd si spájame s letom a často sa s ňou stretávame aj v detských prostriedkoch na čistenie zubov. Vedeli ste však o tom, že v starostlivosti o zuby môžete zužitkovať aj čerstvé jahody? Jahody obsahujú kyselinu jablčnú, ktorá napomáha bieleniu zubov. Túto metódu bielenia by ste však nemali používať častejšie ako dvakrát za mesiac, nakoľko kyslina môže pri nadužívaní poškodiť zubnú sklovinu.
Postup:
- Zmiešajte jahody (4-5 ks), roztlačené na kašu s malým množstvom jedlej sódy (cca ½ lyžičky).
- Nechajte zmes pôsobiť na zuboch (nedrhnite ich) niekoľko minút.
- Opláchnite zmes a vyčistite si zuby (2 minúty). Nezabudnite použiť zubnú niť, aby ste sa zbavili prípadných zrniečok z jahôd, zaseknutých medzi zubami.
5. Morská soľ
Morská soľ je bohatá na minerály a stopové prvky, ktoré majú priaznivý vplyv na ďasná a zuby. Obsahuje napríklad vápnik, horčík, draslík, sodík, kremík, fosfor, nikel a železo. Na rozdiel od klasickej kamennej soli obsahuje viac jódu a mangánu.
Soľ je baktericidná, odstraňuje zápach z úst a odfarbuje zubnú sklovinu, vďaka čomu má na zuby bieliaci efekt.
Ľudia, ktorí dávajú prednosť slaným potravinám, zvyčajne majú silnejšie zuby a je oveľa menej pravdepodobné, že ich postihnú choroby zubov a ďasien. Už v starej Číne si ľudia čistili zuby morskou soľou a užívali jej zdravotné benefity.
Soľ je analgetická a antiseptická. Koncentrovaný soľný roztok pomáha pri akútnej bolesti zubov. V rámci prevencie však môžeme používať jemnejší soľný roztok v podobe ústnej vody, hoci aj každý deň.
Aký je postup? V pohári teplej vody rozpustíme jednu čajovú lyžičku morskej soli a vypláchneme si ústa po každom čistení zubov. Dezinfekčný efekt soli vydrží celú noc.
Ak však máte citlivé či krvácajúce ďasná, odporúčame začať s nízkou koncentráciou soli a postupne ju zvyšovať.
Pre zmenu môžete vyskúšať aj soľnú zubnú pastu.
6. Šalvia
Šalvia je v našich končinách veľmi obľúbená liečivá bylinka. Vďaka vysokému obsahu silíc, flavonoidov, polysacharidov, trieslovín a organických kyselín má antimikrobiálne a protizápalové účinky. Vo forme nálevov, tinktúr a extraktov sa používajú na množstvo rôznych neduhov. Šalvia zmierňuje napríklad choroby dýchacích ciest, hrdla, čriev, ženské problémy a kašeľ.
Pomôže aj pri akútnej bolesti zubov: boľavé zuby a ďasná môžeme potierať a masírovať čerstvými šalviovými listami alebo si pripraviť odvar na obklad, výplach, či kloktanie. Jednu polievkovú lyžicu šalvie povaríme v 0,2 l vody cca 5 minút a necháme vylúhovať ďalších 10 minút.
Antiseptickú šalviu môžeme používať aj preventívne, napríklad vo forme balzamu na ďasná.
7. Klinček
Voňavé klinčeky pripomínajú zimu, Vianoce a varené vínko. Pochádzajú však z trópov, zo stromu zvaného klinčekovec voňavý, ktorý rastie v Brazílii, na Madagaskare či v Zanzibare. Poznali aj v starej Číne, kde sa tradovalo, že zvyšujú tok energie a zrýchľujú metabolizmus.
Klinček obsahuje rastlinné silice, steroly, triesloviny, flavonoidy, olej, vlákninu a dôležité minerály: vápnik, draslík a mangán. Pôsobí dezinfekčne, antibakteriálne a čiastočne znecitlivuje. Ak vás bolí zub, silice obsiahnuté v klinčekoch dokážu zmierniť citlivosť a bolesť zubného nervu. Aplikujte si na zub klinčekový olej alebo po domácky vyrobenú tinktúru.
Namočte 10 ks klinčekov do 1 dcl Alpy (Francovky) a nechajte v uzatvorenej nádobe vylúhovať 2 týždne. Do tejto zmesi môžete pridať aj kúsok škoricovej tyčinky. Tinktúrou si môžete masírovať ďasná aj zub, prípadne si zriedenou tinktúrou vyplachovať ústa.
Ak je na to neskoro a zub stále bolí, skúste obyčajnén žutie klinčeka a malo by sa vám uľaviť.
8. Cesnak
Určite ste už počuli o výrazných antibakteriálnych vlastnostiach cibuľovín. Cibuľa a cesnak vedia zatočiť s vírusmi, plesňami aj kvasinkami. Hoci „cesnakový dych“ nie je práve ten najvábnejší, niekedy je utrpenie také veľké, že účel svätí prostriedky a v rámci zmiernenia bolesti zubov môžeme siahnuť aj po cesnaku.
Cesnak obsahuje alicín, prírodné antibiotikum, ktoré ničí baktérie v ústnej dutine. Stačí si do úst vložiť strúčik cesnaku a požuť ho. Prípadne obaliť strúčik cesnaku gázou alebo vatou a vložiť si ho do ucha na strane, kde máme boľavý zub. Neveríte? Vyskúšajte!
Ako sa o svoje zuby staráte vy? Používate zubnú pastu s fluórom alebo dávate prednosť bylinkám, sóde a soli? Máte zaručený „babský“ recept proti bolestiam zubov? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi blogu.