
6 tipov ako pripraviť ľahšiu a zdravšiu štedrovečernú večeru
Jedlo neodmysliteľne patrí ku sviatkom. Keďže si povieme, že je to iba raz v roku, sme náchylnejší k tomu zjesť o niečo viac než zvyčajne. Zároveň tradičné pokrmy nepatria k tým najľahším jedlám, aké môžete mať na tanieri. Preto mnoho z nás končí prejedených s pocitom plnosti či ťažkým žalúdkom.
Avšak to môže viesť k tomu, že nakoniec vás nebude čakať vianočná pohoda pri rozprávkach s rodinou, ale skôr zdravotné ťažkosti. Predovšetkým s pribúdajúcim vekom si musíme viac dávať pozor na následky, ktoré so sebou môže kalorická večera priniesť.
Niekedy stačí málo. Iba nahradiť jednu alebo dve ingediencie a hneď máte o niečo ľahšiu a zdravšiu večeru. Skúste to tento rok. Prinášame vám niekoľko tipov ako na to.
1. Ľahší zemiakový šalát
Len málo kto si vie predstaviť štedrovečernú večeru bez zemiakového šalátu. Avšak šalát je veľmi kalorický a ťažko stráviteľný. Ak vymeníte majonézu za biely jogurt, ušetríte nielen kalórie, ale aj odľahčíte trochu žalúdok. Do jogurtu môžete primiešať horčicu alebo kyslú smotanu pre chuť.
Zemiaky sú vysokým zdrojom sacharidov a sú ťažšie na trávenie. Zmeňte pomer v akom ich pridávate do šalátu. Pridajte väčší podiel zeleniny a menej zemiakov. Skvelou voľbou je stopkový zeler. Ten dokáže dochutiť šalát a zároveň je prospešný aj na trávenie. Skúste pár stopiek nakrájať nadrobno.
Tip: Povarený zeler chutí skoro rovnako ako zemiaky, ale je o niečo zdravší. Pre tých, ktorí chcú viacej experimentovať, skúste vymeniť zemiaky za zeler. Dajte namiesto zemiakov iba zeler. Stavíme sa, že rozdiel nikto nepozná.
2. Vymeňte tuky za ghí maslo
Smažené jedlá rozhodne patria medzi tie najťažšie stráviteľné. Preto sa snažte tuky, čo najviac v kuchyni obmedziť. Ak už po nich musíte siahnuť, voľte tie vhodnejšie, ako je napríklad ghí maslo. To dokáže dodať pokrmom nový rozmer chuti. Vďaka tomu, že má vysoký bod zápalnosti, nedochádza k jeho prepaľovaniu.
3. Vyhnite sa trojobalu
Ak je to možné, vyhnite sa vyprážaniu úplne. Namiesto vyprážanej ryby v trojobale, si ju pripravte na grile alebo pečenú v rúre. To isté platí pre akékoľvek mäso. Práve vyprážané v kombinácii s kalorickým zemiakovým šalátom dokáže naše trávenie poriadne vytrápiť.
Pokiaľ nie ste fanúšikom kapra či pstruha alebo chcete vyskúšať niečo nové, pripravte si k šalátu lososa. Stačí pridať bylinky a pár minút ho opiecť na panvici kožou dolu. Následne len pokvapkať trochou citróna. Rýchle a vynikajúce.
4. Pozor na výber nápojov
Už samotná večera je dosť ťažká. Zbytočne nezaťažujte trávenie ešte sladenými nápojmi. K večeri si zvoľte radšej čistú vodu alebo ju ochuťte čerstvým ovocím, citrónom či mätou.
Ak pociťujete po večeri pocit plnosti, uvarte si bylinkový čaj na trávenie. Podporí lepšie a rýchlejšie trávenie a pomôže vám zbaviť sa pocitu plnosti.
5. Kapustnica bez zahušťovania
Ak váš tradičný recept na vianočnú kapustnicu obsahuje aj zahusťovanie múkou, tento rok klasickú bielu múku vymeňte za špaldovú či pohánkovú. Nič sa ani nestane, ak múku úplne vynecháte. V prípade, že predsa len chcete kapustnicu zahustiť, ako alternatíva dobre poslúži aj nastrúhaný zemiak.
6. Zdravé mlsanie
Vyjedanie vianočných koláčov počas toho ako pozeráte rozprávky, je pre mnohých jedna z najobľúbenejších vianočných aktivít. Aj tie si môžete pripraviť v zdravšej verzii. Receptov na internete je mnoho. Skúste tento rodinu prekvapiť a vyskúšať niečo nové, zdravšie.
Tip: Máme pre vás malý tip na záver. Po večeri si hneď nesadajte na gauč, hoci je to veľmi lákavé. Doprajte si krátku prechádzku. Ak sa chystáte ešte na návštevu k rodine, zvážte že auto necháte doma a radšej pôjdete pešky. Takáto prechádzka je nielen telu prospešná, ale aj príjemná a magická. Zoberte rodinu a choďte sa tento rok po večeri poprechádzať.
Ak ste predsa len podľahli všetkým dobrotám na vianočnom stole a teraz vás trápia tráviace ťažkosti, pripravili sme pre vás prvú pomoc pri prejedení sa.